Tvrtka Crodux derivati d.o.o. osnovana je 2012. godine. Poslovanje ove tvrtke ima korijene u tvrtki Crodux d.o.o. koja je osnovana 1996. godine.

Bila je to prva privatna naftna tvrtka u Hrvatskoj koja je razvila vlastiti lanac benzinskih postaja a koje su potom prodane upravo OMV-u čime je ova austrijska kompanija ušla na hrvatsko tržište. Potom je poslovanje s benzinskim postajama nastavljeno kroz tvrtku Tifon d.o.o. koja je u sklopu Croduxa poslovala od 1998. do 2007. godine nakon čega je taj dio biznisa prodan mađarskoj naftnoj kompaniji MOL.

Tifonova mreža u tom je periodu porasla na 44 operativne postaje, 10 restorana, 40 barova, dva motela na autocestama, a osigurano je i 35 daljnjih lokacija za izgradnju.

Poslovanje s plinom nastavljeno je kroz tvrtku Crodux plin 2009. godine koja se sve do prošle godine fokusirala na razvoj plinskog poslovanja i otvaranje vlastite maloprodajne mreže.

Hrvatska podružnica austrijske nafte kompanije, OMV Hrvatska d.o.o., prodana je tvrtki Crodux derivati u veljači ove godine, a krajem ožujka Croduxovo je preuzimanje odobrila i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Sukladno ugovoru, Crodux derivati su od 1. lipnja ove godine preuzeli 62 benzinske postaje OMV-a Hrvatska i njegov lokalni glavni ured u Zagrebu. Za kupnju OMV-a Hrvatska bili su zainteresirani ruski Lukoil i Gazprom, slovenski Petrol, srbijanski NIS i Ina, no pobjedu je ipak odnio Crodux koji je, prema neslužbenim informacijama, za preuzimanje ponudio oko 100 milijuna eura.

Crodux je na taj način dobio jedan od najboljih lanaca benzinskih postaja u Hrvatskoj koji ima udjel između 5 i 10% prema broju benzinskih postaja odnosno 10 i 15% prema volumenu prodaje.

Da je riječ o dobrom poslovnom potezu potvrđuju i rezultati OMV-a Hrvatska koji je tijekom 2011. godine ostvario 4,6 milijardi kuna prihoda i 25,1 milijun kuna dobiti. Do kraja godine planira se provesti rebranding svih benzinskih servisa bivšeg OMV-a u Crodux derivate.