Među imenima investitora zainteresiranih za preuzimanje internetskog diva pojavila se i britanska medijska kuća Daily Mail, piše Wall Street Journal.

yahoo-ulaz-zgrada-midiRok za dostavljanje preliminarnih ponuda istječe 18. travnja, a među najizglednijim kandidatima za preuzimanje je američka  kompanija Verizon Communications, medijska kuća IAC/InterActiveCorp i televizijska mreža CBS. Verizon, u čijem je vlasništvu AOL, traži način za jačanje svojeg segmenta poslovanja s digitalnim medijima i oglašavanjem i među prvima je izrazio interes za Yahoo.

Kako prenosi Business Insider, investitori Daily Maila i firme General Trust, roditeljske kompanije ove britanske medijske kuće, nisu burno reagirali na vijest o potencijalnoj akviziciji. Nakon što je glasnogovornik potvrdio da su pregovori u tijeku, naglašavajući da su razgovori u vrlo ranoj fazi, cijena dionica Daily Maila i General Trusta narasla je za svega 0,07 posto.

Ponuda Daily Maila, piše WSJ, mogla bi se odigrati prema dva scenarija. U prvom, Daily Mail će u suradnji s privatnom eqity partnerom preuzeti kompletno poslovanje Yahooa u Sjedinjenim Državama, s time da bi Daily Mail preuzeo dio internetskog biznisa koji se odnosi na news i medijske sadržaje, poput stranica Yahoo Finance i Yahoo Sport.

U drugom scenariju, privatni equity ulagači bi preuzeli Yahoo i proveli spajanje medijskog biznisa Yahooa, uključujući i mail servis, s Daily Mail.com i Elite Daily. Daily Mail je za financiranje eventualnog sporazuma ušao u pregovore s nekoliko privatnih fondova, među kojima je i General Atlantic.
Jačanje pozicije u Americi

Daily Mail je već 2012. lansirao verziju svoje web stranice za američko tržište i spada u najposjećenije internetske stranice. Prema podacima analitičke kuće comScore, u veljači su imali 66,7 milijuna jedinstvenih posjetitelja, a akvizicijom Yahooa dodatno bi osnažili svoju poziciju u Americi.

Prema izvještaju Bloomberga, interes je pokazao i Googleova holding kompanija Alphabet, no izvori Wall Street Journala tvrde da će oni odustati od pokušaja preuzimanja.

Analitičari imaju priličnih problema s procjenjivanjem vrijednosti Yahooa. Pema materijalima koji su dostavljeni potencijalnim kupcima, a koje je prenio Re/Code, Yahoo ove godine očekuje pad prihoda za gotovo 15 posto na 3,5 milijarde dolara i 20 posto manju zaradu prije amortizacije, poreza i kamata oko 750 milijuna dolara, a do kraja godine planiraju smanjivanje broj zaposlenih s 10.500 na oko 9000 ljudi.

Zainteresirani koji su već obavili nekoliko sastanaka s upravom Yahooa kažu da izvršna direktorica Marissa Mayer odbija dati konkretne odgovore na pitanja o poslovanju, poput primjerice informacija o profitabilnosti partnerskog aranžmana njihove tražilice s Mozillom.

Uprava Yahooa se nalazi pod velikim pritiskom da se prodaja dogodi prije ljeta, kada se održava sastanak dioničara na kojem će se odlučivati o smjeni svih devet članova upravnog odbora. Jedan od najvećih investitora, hedge fond Starboard Value već je nekoliko puta zatražio smjenu uprave, a prije nekoliko tjedana predložio je nove članove upravnog odbora koji bi trebali zamijeniti po njima neučinkovitu i nepouzdanu postojeću upravu. (telegram.hr)