Mađarska vlada odlučila je odustati od nepopularne zabrane rada maloprodajnih lanaca nedjeljom, što je rijedak slučaj uzmicanja premijera Viktora Orbana, koji tako želi izbjeći referendum za koji se zalažu oporbeni socijalisti.

Welcome_to_Hungary_(Closed_on_Sundays) - midiZabrana rada trgovina, koja prisiljava sve osim najmanjih maloprodajnih mjesta da ne rade nedjeljom, na snazi je samo nešto dulje od godine dana.

Vlada je tvrdila da je zabrana korisna za maloprodajni sektor i da je zaposlenost u tom sektoru lani porasla.

Takav uzmak je taktička pobjeda socijalista, no Orbanova vladajuća stranka desnog centra Fidesz, na vlasti od 2010. godine, ostaje prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja u znatnoj prednosti u odnosu na rivale. Sljedeći parlamentarni izbori trebali bi se održati 2018. godine.

Političar iz redova socijalista Istvan Nyako, čija je stranka zatražila da se o tom pitanju raspiše referendum, kazao je: “To vidimo kao pobjedu, pobjedu mađarskih građana. Uspjeli smo prisiliti Orbana da uzmakne drugi put.” U 2014. godini veliki su prosvjedi prisilili Orbana da odustane od planova uvođenja poreza za korištenje interneta. Vlada će prijedlog uputiti u parlament tijekom ponedjeljka da se opozove spomenuta zabrana, a prijašnji bi sustav rada mogao biti ponovno uspostavljen do vikenda. (Glas-slavonije.hr/Hina)