19.7 C
Zagreb
Nedjelja, 21. srpnja 2024., 03:56
VijestiZemljaDalić: Gospodarskim rastom smanjiti iseljavanje

Dalić: Gospodarskim rastom smanjiti iseljavanje

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je u srijedu u Čakovcu kako je Vlada svjesna problema iseljavanja hrvatskih građana, a dugoročno je rješenje tog problema gospodarski rast.

“Pitanje odlaska ljudi i zapošljavanja u drugim državama EU-a, gdje dobivaju veću plaću, problem je kojeg smo svjesni, i prema njegovu rješavanju su usmjerene sve aktivnosti Vlade. Jedino dugoročno rješenje je jačanje ekonomije i gospodarski rast koji će omogućiti poduzećima više posla i više prihoda, a samim time i povećanje plaća”, kazala je Dalić.

Kratkoročno rješenje je, dodaje, u kvotama za uvoz radne snage iz trećih zemalja. “U kratkom roku ćemo morati nastaviti s takvim mjerama kako bi se nadomjestio trenutni nedostatak radne snage, a s gospodarskim rastom, koji će donijeti veće plaće, vjerujem kako će se dio ljudi, koji je otišao u potrazi za boljim plaćama, vratiti”, poručila je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o podizanju minimalne plaće, Dalić je podsjetila kako je početkom 2017. ona povećana za nekih 150 kuna, što je veće povećanje nego prethodne četiri godine.

“Podizanje minimalne plaće tada je bilo komplementarno poreznoj reformi i snižavanju poreznog opterećenja”, kazala je.

Istaknula je i kako su poduzetnicima dostupna bespovratna europska sredstva. “Ta sredstva pridonose konkurentnosti poduzeća, jačaju investicije i pridonose smanjivanju troškova, što onda omogućuje bolje upravljanje drugim troškovima, što uključuje i plaće”, smatra Dalić.

Potpredsjednica Vlade se tijekom posjeta Međimurskoj županiji u zgradi Tehnološko-inovacijskog centra, u prostoru bivše čakovčke vojarne, sastala i sa čelnicima županije i gradonačelnicima Čakovca, Murskog Središća i Preloga.

Međimurski župan Matija Posavec predstavio je projekt revitalizacije bivših vojnih objekata i vojnog poligona, za što je prije nekoliko dana dobiveno bespovratnih 12 milijuna kuna.

“Razgovarali smo i o daljnjem ulaganju u infrastrukturu kroz europska i nacionalna sredstva, a mi smo već dokazali da smo županija koja po glavi stanovnika privlači najviše europskih sredstava”, rekao je Posavec.

Podsjetio je kako se gradi studentski dom, koji bi na proljeće trebao biti u funkciji, a s gradom Čakovcem nastavljaju se ulaganja u infrastrukturu na području bivšeg vojnog poligona kako bi se nakon parceliziracije ponudio ulagačima.

Dalić će tijekom dana posjetiti i Pušćine i Prelog, gdje će s gradonačelnikom Preloga Ljubomirom Kolarekom potpisati ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju poduzetničkog centra u Prelogu. Vrijednost projekta je 16,1 milijun kuna, od čega 15,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava Ministarstva. (Hina)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...