Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je u utorak da je primjer Nexusa, kojim je kroz fond gospodarske suradnje kreditiran Agrokor, samo jedan od primjera koji pokazuju nezdrave, neprimjerene i nejasne poslovne prakse koje je u svom financiranju primjenjivao koncern u vrijeme Uprave Ivice Todorića, a slična otkrića očekuje i u budućnosti.

Mediji pišu da je Nexus ulaganje prošle godine dalo Agrokoru kratkoročni kredit od gotovo 40 milijuna kuna, a potom zbog kolapsa koncerna ostala bez mogućnosti brze naplate tih sredstava. Ta je tvrtka u vlasništvu Nexus FGS-a, odnosno fonda za gospodarsku suradnju u kojem je ulagač i HBOR, pa se čini da je i HBOR izgubio dio investiranog novca.

Na pitanje novinara je li kroz fondove gospodarske suradnje poput Nexusa zapravo kreditiran Agrokor, Dalić je rekla je da je to samo jedan od primjera koji pokazuju “nezdrave, neprimjerene i ponekad stvarno nejasne poslovne prakse koje je u svom financiranju primjenjivao Agrokor u vrijeme Uprave Ivice Todorića i koje su ustvari dovele do stečaja Agrokora”.

“Mislim da će vrijeme koje je ispred nas donijeti i još neke druge primjere koji će pokazati što je to, kako i na koji način Agrokor poslovao i kako je ustvari i zbog čega došao na rub stečaja. Stoga nije na Vladi ispitivati i istraživati tko je, kada, gdje i kako. Očekujem od institucija kao što su HANFA, kao što je Državno odvjetništvo, kao što su druge nadzorne revizorske institucije, da u skladu sa svojim mandatima to razjasne i iznađu jesu li te prakse bile sukladne zakonu. Zbog toga se i u okviru procesa izvanredne uprave provodi izvanredna revizija cjelokupnog poslovanja”, naglasila je Dalić, odgovarajući na upite novinara nakon održane komemoracije Hrvoju Šariniću.

Spomenuti slučaj Dalić promatra kao sastavni dio razotkrivanja i spoznavanja što se sve događalo i zbivalo u Agrokoru.

Na pitanje smatra li da u HBOR-u postoji loša kontrola obzirom da su procurile informacije da su Agrokoru dodijeljen još jedan kredit preko Zagreb-montaže, naglasila je da se takva pitanja moraju uputiti Upravi HBOR-a.

Upitana postoji li bojazan da su javne financije u značajnijoj mjeri nego što je to dosad poznato izložene opasnosti zbog indirektnog financiranja Agrokora, Dalić je rekla: “Najveća opasnost po javne financije, općenito gospodarski sustav o kojem onda javne financije ovise, smanjena je i minimizirana stabiliziranjem stanja u Agrokoru i stabiliziranjem poslovanja koje je omogućeno zakonom o izvanrednoj upravi”.

Ponovila je da je Agrokorov sustav došao na rub stečaja, a da je njegov stečaj, a zatim i nekontrolirani mogući val stečajeva u cijelom gospodarstvu, spriječio postupak izvanredne uprave, koji je omogućen donesenim zakonom. “A time su posljedično spriječene i iznimno teške posljedice za javne financije, koje bi nastupile da se hrvatsko gospodarstvo suočilo s mogućnošću recesije, koju je vjerojatnost otvorio problem u Agrokoru”, ocijenila je.

Istaknula je da sve pojedinačne slučajeve institucije moraju istražiti i djelovati u okviru svojih odgovornosti. “Agrokor je bio veliki sustav i očekujem i neću se iznenaditi ako u narednim tjednima i mjesecima budemo doznavali u javnosti o drugim primjerima neprihvatljivih i netransparentnih poslovnih praksi. Međutim, što je bilo mora se istražiti u okviru institucija sustava”, zaključila je. (Hina)