nvoda-midiGotovo 80% flaširane vode iz srpskih izvora proizvode kompanije koje su u rukama stranih kompanija. Od oko 300 izvorišta, tek trećina, ali najkvalitetnijih i najbogatijih, koristi se za plasman na tržište, a s obzirom na to da je riječ o strateškoj sirovini, kojom će se u budućnosti mjeriti bogatstvo nacija, malo je učinjeno na zaštiti tog resursa.

“Srbija je u tišini prodala izvorišta vode bez javne rasprave, bez mišljenja javnosti i suglasnosti svojih građana. Naša zemlja nije iskoristila šansu da kroz svoj najbogatiji prirodni resurs državu pretvori u strateški važnu i bogatu zemlju. Tih 60 milijuna eura ostvarenih prodajom nije iskorišteno da se riješe problemi s vodosnabdijevanjem u našim gradovima”, rekla je ekonomistica Nada Vidović.

Ona je upozorila na novi korak koji se priprema, a to je privatizacija javnih vodovoda, čime Srbija u potpunosti gubi samostalnost u raspolaganju ovim resursom.

Vidovićeva je podsjetila da izvorom Vlasinačke Rose, koja inače drži gotovo 15% srpskog tržišta flaširanih voda, sada upravlja jedna od najvećih kompanija i eksploatatora vodnih resursa širom svijeta, kompanija Coca-Cola.

Prehrambena industrija “Kolinska” iz Slovenije je 2002. stekla vlasništvo nad “Palanačkim kiseljakom” iz Smederevske Palanke, dok se jedna od najznačajnijih privatizacija tvornice vode u Srbiji odigrala 2004, kad je većinski paket akcija “Knjaz Miloša” iz Aranđelovca otkupila “Danube Food Group”.

Druga po prodaji, “BB Minaqua”, koja drži 18,5% tržišta, u vlasništvu je “Global Water investment” grupe s Djevičanskih otoka. Vidovićeva dodaje da su za 26,5 milijuna eura “Beogradsku industriju piva”, koja eksploatira i flašira mineralnu vodu, kupili u svibnju 2007. godine litvanska firma “Alita” i švedska “United Nordic Beverages”.

Također, u rujnu 2008. godine, za 4 milijuna eura država je prodala tvrtki “Nova Sloga” iz Trstenika, koje proizvodi “Mivelu”. Kupac “Mivele” je beogradski “Frikom”, čiji je vlasnik “Agrokor”, hrvatskog biznismena Ivice Todorića.

U vlasništvu srpskih firmi ostala je tvornica mineralne vode “Heba” iz Bujanovca, prodana je u prosincu 2008. godine, za 2,5 milijuna eura tvrtki “Nectar” iz Bačke Palanke. Slično je i s prokupačkim “Milanom Toplicom”, koga je u travnju 2011. država prodala za 165 milijuna dinara beogradskoj tvrtki “Invest-import international”. (marketnetwork.rs)