Mid Europa Partners, investicijski fond specijaliziran za investicije u središnjoj i istočnoj Europi, potpisao je sporazum o preuzimanju Danube Foods grupe, u čijem vlasništvu su srpske kompanije Imlek, Mlekara Subotica, Bambi i Knjaz Miloš, priopćeno je iz Danube Foods grupe.

Ovaj investicijski fond kupio je i sve mljekare koje u sastavu Imleka posluju u Makedoniji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Zaključivanje transakcije se, kako je navedeno, očekuje u prvoj polovici ove godine, nakon ispunjavanja svih uvjeta kupoprodajnog ugovora. Financijski podaci transakcije nisu objavljeni.

“Akvizicija Danube Foodsa pokazuje našu odlučnost da nastavimo podržavati razvoj vodećih poduzeća u Srbiji i regiji, nakon uspješne investicije u SBB-Telemah grupu”, izjavio je Robert Knorr, partner Mid Europe koji vodi investicije za jugoistočnu Europu.

On je dodao kako se Danube Foods odlično uklapa u investicijske kriterije Mid Europe zbog vodećih brendova i snažnih tržišnih pozicija članica grupe, koje ovaj fond želi još više ojačati kroz kapitalna ulaganja i selektivne akvizicije u regiji.

“Mid Europa ima sjajno iskustvo u razvijanju lokalnih lidera u prave regionalne prvake i zbog toga sam uvjeren da će naša investicija u Danube Foods grupu biti uspješna”, dodao je Knorr.

Andrej Babače, direktor u Mid Europi koji je predvodio izvršenje transakcije, naglasio je pak kako je Danube Foods grupa vlasnik najpopularnijih i najprepoznatljivijih maloprodajnih brendova u Srbiji i regiji.

“Grupa predstavlja jaku platformu s velikim potencijalom za daljnju ekspanziju u Srbiji i regiji. Radujemo se prilici da upotrijebimo svoj kapital i iskustvo kako bismo joj pomogli da ostvari taj potencijal, kao što smo činili tijekom svojih prethodnih investicija u regiji”, istaknuo je Babače.

“Drago nam je da ćemo u sljedećoj fazi razvoja Danube Foods grupe surađivati s jakim i renomiranim investitorom kao što je Mid Europa Partners. Vjerujemo kako će regionalno iskustvo tima iz Mid Europe, kao i njihova usredotočenost na razvoj i korporativno upravljanje, doprinijeti našem daljnjem uspjehu”, rekao je generalni direktor Imleka Slobodan Petrović.

S prometom u prošloj godini koji premašuje 400 milijuna eura, Danube Foods grupa predstavlja srpskog i regionalnog lidera na tržištima mlijeka i mliječnih proizvoda, konditorskih proizvoda, kao i mineralne vode i energetskih pića. Grupa izvozi svoje proizvode i na tržišta zapadne Europe.

Mid Europa Partners je investicijski fond fokusiran na središnju Europu i Tursku, sa sjedištem u Londonu i predstavništvima u Budimpešti, Istanbulu i Varšavi.

Od svog osnivanja 1999. Mid Europa Partners je upravljao ukupnim kapitalom od 4,2 milijarde eura. Fond je poznat u Srbiji i regiji po stvaranju kablovskog i internetskog operatora, SBB-Telemah grupe, koju je u listopadu 2013. prodao američkom investicijskom fondu Kohlberg Kravis Roberts (KKR). (Tanjug)