Za Delhaize Group Srbija predstavlja strateško tržište s izuzetnim razvojnim potencijalom i zbog toga će kompanija nastaviti ulagati u stalni razvoj svih segmenata poslovanja, rečeno je agenciji Tanjug u toj kompaniji.

Na pitanje hoće li plan restrukturiranja za Belgiju imati bilo kakvog utjecaja na poslovne aktivnosti u Srbiji i planiraju li zatvaranje trgovina ili otpuštanja zaposlenih na lokalnoj razini, u Delhaizeu su odgovorili kako do kraja studenog očekuju otvaranje distributivnog centra u Staroj Pazovi, u čiju izgradnju su uložili 50 milijuna eura.

“Očekujemo da će od ovog distributivnog centra korist imati sama kompanija, naši dobavljači ali i srpsko gospodarstvo”, kažu u Delhaizeu dodajući kako u Srbiji planiraju širenje poslovne mreže i unapređenje radnih i životnih uvjeta za svoje zaposlene, kao i iskustva kupovine za svoje potrošače.

Delhaize Belgija je izrazila žaljenje zbog događaja u prošlom tjednu, ali pozitivno ocijenila pokretanje pregovora sa zaposlenima kako bi se došlo do rješenja za spornu situaciju.

Štrajk zaposlenih u belgijskom trgovačkom lancu Delhaize obustavljen je jučer poslije sastanka s upravom kompanije koja se obvezala da će formulirati “prijedlog koji će biti prilagođen ekonomskim planom za radnike”.

Sindikat zaposlenih u tom trgovačkom lancu u Belgiji odlučio je jučer obustaviti štrajk, koji je započeo 16. listopada, pošto se uprava obvezala da će do 5. studenog predstaviti plan koji će voditi računa o interesima radnika ali i izazovima tvrtke, prenijeli su belgijski mediji.

Uprava Delhaizea je u lipnju najavila namjeru o restrukturiranju poduzeća, otpuštanju 2.500 radnika i zatvaranju 14 od ukupno 138 prodajnih mjesta, zbog čega su zaposleni krajem prošlog tjedna stupili u štrajk. U Briselskoj i Valonskoj regiji zatvoreno je bilo 67 supermarketa, a u Flandriji 35.

Poslije najavljenih otpuštanja i zatvaranja objekata stigla je i vijest o smanjenju plaća zaposlenih od najmanje 90 eura mjesečno, što je dodatno iziritiralo zaposlene. Uprava kompanije tvrdi da su mjere štednje neophodne kako bi se osigurao daljnji opstanak tvrtke. (Tanjug.rs)