Međunarodni sajam prehrambene industrije SIAL odvijao se od 19. do 23. listopada u Parizu, u Francuskoj, a na sajmu je predstavljeno 105 zemalja među kojima se četvrti put za redom, u organizaciji HGK, predstavljala i Hrvatska.

S više od 6.300 izlagača i oko 150 tisuća registriranih posjetitelja, od čega čak 85 posto internacionalnih, sajam SIAL ove je godine preuzeo vodeću poziciju među prehrambenim sajmovima u Europi.

“Izlaganjem želimo pronaći nove partnere i proširiti poslovanje. Duboko smo uvjereni da je jedini put uspjeha poduzeća u izvozu i izuzetno nam je drago biti dijelom hrvatskog štanda i pokazati sve čari Istre i Hrvatske”, rekla je voditeljica marketinga tvrtke Pisinium, Hani Hreljak Belić.

Ove godine SIAL slavi jubilarnu 50. godišnjicu. Sajam je prepoznatljiv po svojoj stalnoj orijentaciji ka inovativnim proizvodima te je od samih početaka poseban fokus usmjeren na inovacije. U 2014. godini za sajam SIAL prijavljeno je 1.757 inovativnih proizvoda, a nagrade su odnijeli proizvodi novih i originalnih okusa te pametnih pakiranja.

Ante Karačić iz tvrtke MGK Pack rekao je kako je njihov novi projekt za program dubokih aluminjskih zatvarača (vinskih) sufinanciran je od strane države.

“Također imamo patentiran i prepoznatljiv proizvod širom svijeta. U potpunosti smo se okrenuli izvoznom tržištu s tendencijom na SAD i Kinu. Na sajmu smo zbog promocije vlastitog proizvoda, ali i promocije naše zemlje. Zahvaljujemo se Hrvatskoj gospodarskoj komori na datoj mogućnosti predstavljanja na sajmu i izvrsno pozicioniranom štandu s vrhunskom opremom. Očekujemo da će kupci prepoznati kvalitetu naših proizvoda, a sudeći prema interesu prvoga dana vjerujemo i u ostvarenje naših očekivanja”, kazao je Karačić.

U svojoj tradiciji postojanja SIAL je postao i više od same izložbe – multikulturalna mreža, forum za razmjenu ideja koje pomažu tvrtkama na putu ka budućem uspjehu.

“Prvi put sudjelujemo na sajmu SIAL u Parizu. Jako smo zadovoljni pozicijom, organizacijom, profesionalnošću HGK i posjećenošću sajma. Uljara Baioco je malo poduzetništvo koje poizvodi ulje hladnim prešanjem, orijentirano je vrhunskoj kvaliteti ekstra djevičanskog maslinovog ulja i održava tradiciju svojega mjesta (Galižana) i Istre. S obzirom da veliku pažnju pridajemo visokoj kvaliteti našeg proizvoda, od sajma očekujemo prave kontakte koji traže ekskluzivne, kvalitetne proizvode i kojima je prioritet kvaliteta, a ne masovnost”, istaknula je Ester Geissa Đurić iz uljare Baioco.

Na sajmu se predstavljalo jedanaest hrvatskih tvrtki: Dupin, Eko Vrelo, Grbić, Jagovitamini, MGK Pack, Mlinar, Pan Pek, PIK Vrbovec mesna industrija, Pisinium, Stil-pekarna te Uljara Baioco.