Deterdženti nešto rjeđe na promociji

Među pojedinim kategorijama najveći pad prodaje putem promocija zabilježili su deterdženti za pranje rublja i to od 2,7%.

Kategorija sredstava za pranje i održavanje rublja obuhvaća: deterdžente za pranje rublja, omekšivače, sredstva za otklanjanje mrlja, hvatače boja i omekšivače vode za pranje rublja.

Prodaja sredstava za pranje i održavanje rublja tijekom 2022. godine zabilježila je vrijednosni rast od 11,4%, uz količinski pad od 1,9%.

U okviru sredstava za pranje i održavanje rublja u 2022. godini najzastupljeniji su bili deterdženti za pranje rublja s 40,2% količinskog i 63,9% vrijednosnog udjela.

Pritom je u promatranom periodu ukupno 33,3% vrijednosne prodaje sredstava za pranje i održavanje rublja proizišlo kao rezultat cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja. Promatramo li udjele redovne i promotivne prodaje uočava se pad od 1,4% u vrijednosnom udjelu promotivne prodaje.

Izvor: NielsenIQ ScanTrack podaci temelje se na skeniranim tjednim podacima ključnih trgovaca iz NielsenIQ panela maloprodaje (hiper/supermarketi, trgovine mješovitom robom, drogerije, kiosci i benzinske postaje; bez diskontera). Pod promocijama se podrazumijevaju cjenovne akcije uz minimalno 5% popusta i u trajanju do pet tjedana (Temporary Price Reduction) te promotivna pakiranja kao što su gratis volumen pakiranja (Bonus Pack) i pakiranja s tvornički sniženom cijenom (Price Reduction). Gratis volumen pakiranja i pakiranja sa sniženom cijenom moraju imati zasebne EAN kodove.

Najveći rast prodaje putem promocija u 2022. u odnosu na prethodnu godinu zabilježen je u kategoriji omekšivača vode za pranje rublja i to od 19,1%, dok je rast kod kategorije sredstava za otklanjanje mrlja istodobno iznosio 2,9%. Nasuprot tome, najveći pad prodaje putem promocija u odnosu na prethodnu godinu zabilježili su deterdženti za pranje rublja s minusom od 2,7%, a nešto manji pad od 1,1% ostvarili su hvatači boja.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije čine čak 99% ukupne promotivne prodaje, dok posebna promotivna pakiranja zauzimaju svega 1%. U odnosu na 2021. godinu, vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama zabilježila je rast od 6,4%, a prodaja promotivnih pakiranja ostvarila je rast od čak 119,7%.

Prethodni članakKonzum plus snizio cijene za 150 artikala, Tommy za 160 i KTC za 91
Sljedeći članakDo kraja rujna prodano gotovo 30 posto više novih auta nego lani