deterdzenit-pranje-rubljeUnutar velikih korisnika kategorije u dobnoj skupini od 15 do 64 godine vodeći brend je Ariel. Ovaj deterdžent je u zadnjih šest mjeseci koristilo 55% velikih korisnika kategorije, a potom dolazi Faks s 52% i Persil s 45% korisnika

U okviru BRANDpuls istraživanja kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju deterdženata za pranje rublja i pripadajućih brendova. Riječ je o alatu za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija.

BRAND lojalnost - top tri brendaBRANDpuls kombinira tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija. Marketinški pokazatelji dobiveni ovim putem od iznimne su važnosti za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovici 2015. godine.

PROFIL VELIKIH KORISNIKA
U Hrvatskoj populaciji od 15 do 64 godine imamo 67% (1.922.447) ljudi koji barem ponekad koriste deterdžente za rublje. Ukupno ih 30% navodi da ne obavlja takvu vrstu poslova u kućanstvu, a preostalih 3% ne koristi deterdžente za rublje.

Među korisnicima kategorije imamo 26% velikih korisnika deterdženata koji ove proizvode koriste 4-6 puta tjedno i češće. Najviše (27%) je srednjih korisnika koji deterdžente koriste 2-3 puta tjedno. Malih korisnika koji deterdžente koriste jednom tjedno i rjeđe je 14%. Za 47% korisnika kategorije jako je bitno koju marku deterdženta kupuju.

stavovi velikih korisnika deterdzenta za pranje rubljaVeliki korisnici deterdženata za rublje – oni koji ga koriste 4-6 puta tjedno ili jednom dnevno i češće – iznad prosjeka populacije Hrvatske su žene (čak 72%). Najviše i iznad prosjeka ovih korisnika nalazimo u dobi od 30 do 49 godina. Srednje i visoko su obrazovani te ih je više zaposlenih nego nezaposlenih.

segmentacija-korisniciUkupno 65% ih je braku, a 74% među njima je roditelja. Imaju prosječne i više prihode kućanstva. Najviše ih živi u gradu i to Zagrebu i okolici ili Dalmaciji. U kupovini proizvode odabiru prvenstveno prema njihovim karakteristikama, primjerice na temelju kvalitete i pouzdanosti ili na temelju stečenog povjerenja u marku i zemlju porijekla. Važno je pritom da kupljeni proizvod služi svojoj svrsi te se izbjegava davati novac za proizvode koji ničemu se služe.

Za ovu skupinu karakteristično je očekivanje da u društvu nema velikih nejednakosti u šansama i da svatko mora imati mogućnost razviti se u osobu kakvom želi biti. U središtu životnih ciljeva pripadnika ovog segmenta je obiteljska harmonija. Život žele posvetiti svojoj obitelji. Od medija najviše vjeruju televiziji, ali isto tako smatraju da internet najviše utječe na njihovu odluku o kupovini proizvoda. Pritom 73% velikih korisnika upotrebljava internet svaki dan, a 63% njih koristi Facebook.

Najviše velikih korisnika deterdženata za pranje rublja radije kupuje veća pakiranja. Smatraju da cijena ne znači i bolju kvalitetu. Nešto manje od 50% pridržava se uputa za doziranje deterdženata, a njih 37% koristi i dodatna sredstva za odstranjivanje mrlja. Rijetko mijenjaju marku deterdženta koji koriste. Ne misle da su svi deterdženti isti i ne preferiraju deterdžente s dodanim omekšivačima.

OD KORIŠTENJA DO LOJALNOSTI
Osim općenitog praćenja kategorije deterdženata za pranje rublja, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu. Najvažniji indikator koji se prati svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju se u određenom trenutku može računati. Korisnici brenda su isti koristili u posljednjih šest mjeseci.

Unutar velikih korisnika kategorije u dobnoj skupini od 15 do 64 godine u Hrvatskoj je vodeći brend Ariel; u zadnjih šest mjeseci ovaj deterdžent je koristilo 55% velikih korisnika kategorije. Na drugom mjestu nalazi se Faks s 52% korisnika, a na trećem je Persil s 45% korisnika.

BRANDpiramide - top 3 brendaPored korištenja svakog brenda praćena je i lojalnost brendovima. Model dijeli tržište brenda na četiri segmenta. Mjeri lojalnost našeg i dostupnost konkurentskog potrošača. Koncipira se na korištenosti brenda, važnosti brenda pri kupovini, ocjeni imidža i odnosu prema konkurentskim brendovima.

Vodeći brend Ariel ima najviše lojalnih potrošača unutar velikih korisnika kategorije (17%). Lojalni potrošači su najveća vrijednost brenda. Spremni su platiti veću cijenu, otporniji su na marketinške aktivnosti konkurencije i lakše je poticati ponovnu kupnju. Lojalnost je, osim tržišnog ponašanja, rezultat i emotivnog odnosa s brendom tako da je za jačanje tog indikatora potreban rad na imidžu i konzistentno uvjeravanje potrošača u vrijednosti brenda kroz duži period.

jelena jaksic -ipsos - potpis