Ako pogledamo životne stilove, veliki korisnici pršuta u najvećem postotku pripadaju Pratiteljima trendova. Preciznije, pripadnici ovog segmenta pokazuju interes za aktualnim zbivanjima u svijetu estrade te vole izraziti svoju osobnost kupnjom proizvoda koji su trendovski.

U okviru BRANDpuls istraživanja Hrvatska prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju pršuta te brendove unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovici 2021. godine na području Hrvatske.

Ukupno 69% stanovnika Hrvatske u dobi od 16 do 64 godine konzumira kategoriju pršuta barem ponekad. Ako ove potrošače dodatno segmentiramo, dobit ćemo 11% velikih korisnika (heavy users) koji konzumiraju pršute barem dva do tri puta tjedno, 25% srednjih korisnika (medium users) koji to čine jednom do tri puta mjesečno, te 22% malih korisnika (light users) koji konzumiraju kategoriju rjeđe od jednom mjesečno. Gotovo dvije trećine velikih korisnika izjašnjava se kako im je izuzetno bitno koju marku pršuta kupuju.

VELIKI KORISNICI
Promatrana ciljna skupina iznad prosjeka pripada dobnoj skupini od 40 do 49 godina. Također, veliki korisnici su iznadprosječno visokoobrazovani te dolaze s područja Istre, Rijeke, Hrvatskog primorja, Gorskog kotara i Dalmacije. Iznad prosjeka dolaze iz kućanstava s najvišim prihodima.

Ako pogledamo životne stilove, veliki korisnici pršuta u najvećem postotku pripadaju Pratiteljima trendova. Preciznije, pripadnici ovog segmenta pokazuju interes za aktualnim zbivanjima u svijetu estrade te vole izraziti svoju osobnost kupnjom proizvoda koji su trendovski. Nerijetko naginju materijalizmu i hedonizmu, no osobni ugled u društvu im nije na listi prioriteta. Također, brinu o svom izgledu, skloniji su održavati razne dijete kako bi očuvali formu i ljepotu, nego kako bi očuvali zdravlje.

LIDERI KATEGORIJE
Osim općenitog praćenja kategorije pršuta, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnik je brend koristio u posljednjih mjesec dana.

Promatrano na velikim korisnicima pršuta, najveći broj korisnika u posljednjih mjesec dana ima brend Pršut Voštane, na drugom mjestu je Pivac, a na trećem PIK pršut.

Pored korištenja svakog brenda pratimo i lojalnost brendovima. Model dijeli tržište brenda na četiri segmenta. Mjeri lojalnost našeg i dostupnost konkurentskog potrošača. Koncipira se na korištenosti brenda, važnosti brenda pri kupovini, ocjeni imidža i odnosu prema konkurentskim brendovima.

Lider kategorije prema lojalnosti je brend Pršut Voštane sa 7% lojalnih potrošača unutar velikih korisnika kategorije. Lojalni potrošači su najveća vrijednost brenda. Spremni su platiti veću cijenu, otporniji su na marketinške aktivnosti konkurencije i lakše ih je poticati ponovnu kupnju. Lojalnost je osim tržišnog ponašanja i rezultat emotivnog odnosa s brendom tako da je za jačanje tog indikatora potreban rad na imidžu i konzistentno uvjeravanje potrošača u vrijednosti brenda kroz duži period.