DHL sa znatno manjom dobiti i prihodom u trećem tromjesečju

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) pala je za 32 posto, na 1,37 milijardi eura. U gotovo istom postotku smanjila se i neto dobit, potonuvši na 807 milijuna eura

Njemačka logistička tvrtka DHL Group izvijestila je o oštrom padu dobiti i prihoda u trećem kvartalu u uvjetima posustale kupovine putem interneta u postpandemijskom razdoblju i slabog gospodarstva.

Prihod DHL-a iznosio je u trećem kvartalu 19,40 milijardi eura i bio je za 19,3 posto niži nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju poslovni rezultati.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) pala je za 32 posto, na 1,37 milijardi eura. U gotovo istom postotku smanjila se i neto dobit, potonuvši na 807 milijuna eura.

Logističke tvrtke nastoje uskladiti troškove poslovanja s globalnom potražnjom koja je vratila na pretpandemijsku razinu i bore se za tržišni udio, tumači Reuters.

Tako su maloprodajne tvrtke u SAD-u u listopadu prvi puta u više od četiri godine bez većih problema od UPS-a i FedExa ishodile popuste, prema podacima u sektoru i razgovorima sa savjetnicima logističkih kompanija u pregovorima o cijenama.

Još u prvoj polovini 2022. dva logistička diva otklanjala su takve prijedloge, birajući klijente koji su im donosili najviše novca. Danas teškom mukom pune kamione, objašnjava Reuters.

“Prognoze o oporavku globalnog gospodarstva još se nisu obistinile”, rekao je izvršni direktor DHL-a Tobias Meyer.

Logistička grupa snizila je stoga prognozu dobiti u ovoj godini i u srednjoročnom razdoblju.

U 2023. sada očekuju dobit prije poreza i kamata (EBIT) u rasponu od 6,2 milijarde do 6,6 milijardi eura. U dosadašnjoj prognozi gornja granica granica očekivanog raspona iznosila je sedam milijardi eura.

Za 2025. sada predviđaju EBIT između sedam i osam milijardi eura. Dosada su prognozirali da će premašiti osam milijardi.

“Prognoza nam se čini konzervativna” i implicira da će makrogospodarsko okruženje biti slabo i u iduće dvije godine, napisali su analitičari Bernsteina u bilješci klijentima. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakSvjetska proizvodnja vina u ovoj godini najslabija od 1961.
Sljedeći članakNovo izdanje kampanje “Uključi savjest – ponekad djeci treba reći ne”