VijestiZemljaSmartCard 2015: Raste broj kartica, bankomata i EFT POS terminala

SmartCard 2015: Raste broj kartica, bankomata i EFT POS terminala

SmartCard 2015 hgkHrvatska gospodarska komora istraživanja o kartičnom poslovanju provodi već 16 godina, a uspoređujući podatke za Hrvatsku s istraživanjem londonskog RBR-a, može se reći da hrvatsko kartično tržište prati svjetske trendove.

“Rastući trendovi u kartičnom poslovanju nastavljeni su i ove godine, uz sporiju dinamiku u pojedinim segmentima. Na kraju lipnja ove godine, u Hrvatskoj je bilo 8,7 milijuna kartica, a u odnosu na to razdoblje prošle godine, broj je kartica porastao za 1,8 %. U istom razdoblju, broj bankomata porastao je za 3,6 %, a broj EFT POS terminala za 3,2 %. Udio smart-kartica u ukupnom broju kartica je 91,2 %, a ukupna vrijednost transakcija u zemlji i inozemstvu u prvih šest mjeseci ove godine bila je 60 milijardi kuna, što je za 3,5 % više nego lani u tom razdoblju”, rekla je pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Vanja Dominović prilikom predstavljanja najnovijeg istraživanja Hrvatske gospodarske komore na 16. konferenciji o tehnologijama, normama i primjeni kartica i uređaja u financijskim, trgovačkim i drugim djelatnostima, Smartcard 2015., koja se održava u Opatiji od 21. do 23. rujna.

U prilog tome govori podatak da je broj kartica po odraslom stanovniku na svjetskoj razini na kraju 2014. godine bio 2,7, a u Hrvatskoj je taj pokazatelj bio 2,6. Nadalje, udio bankovnih kartica u ukupnom broju kartica (12 milijardi) na svjetskoj razini iznosi 91 %, a u Hrvatskoj 89,1 %.

U prvom dijelu Konferencije, koji je bio posvećen stanju i budućnosti tehnologije, Zrinka Petroci, savjetnica u Hrvatskoj narodnoj banci, predstavila je podatke o platnim karticama i kartičnim transakcijama u 2014. godini, a koje HNB prikuplja u skladu s Odlukom o obvezi dostavljanja podatka o platnom prometu i elektroničkom novcu.

Robert Kajić iz Austria Carda predstavio je različite inovacije Austria Carda na tijelu kartice, odnosno nove oblike i nove usluge kojima njihovi klijenti mogu obogatiti portfelj proizvoda za potrošače.

Međunarodna konferencija u organizaciji tvrtke Case iz Rijeke te u suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore i Zagrebačke banke okupila je i ove godine dvjesto sudionika predstavnika domaćih i stranih proizvođača kartica, opreme i rješenja za kartice, banaka, kartičnih kuća, informatičkih kuća, Fine, HNB-a te drugih institucija i medija.

Ostale su teme Konferencije sigurnost, mobilna plaćanja, digitalno bankarstvo, iskustva u primjeni, a za kraj je predviđena panel-rasprava o SEPA projektu.

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...