I dok korisnicima dječje kozmetike u Hrvatskoj oglašavanje omogućava da obave bolju kupovinu, slovenskim korisnicima kupovina putem interneta olakšava život, korisnici u Srbiji uživaju u kupovanju poklona, a korisnici u Bosni i Hercegovini smatraju da slavne osobe imaju utjecaj na njihove kupovne odluke.

U ovom broju ćemo se posvetiti korištenju dječje kozmetike (šampona i proizvoda za kupanje) na tržištima zapadnog Balkana. Prikazujemo podatke za pet država iz TGI istraživanja za zapadni Balkan koje provodi Institut za istraživanje tržišta i medija Mediana. Pogledamo li TOP 3 marke u kategoriji šampona za djecu vidimo da je Becutan na prvom mjestu u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te u Makedoniji. U Sloveniji je to Johnson’s baby, dok je u Srbiji vodeći Kosili.

Korisnicima dječje kozmetike u Hrvatskoj oglašavanje omogućava da obave bolju kupovinu. Slovenskim korisnicima kupovina putem interneta olakšava život, dok korisnici u Srbiji uživaju u kupovanju poklona. Korisnici u Bosni i Hercegovini pak smatraju da slavne osobe imaju utjecaj na njihove kupovne odluke. Pogledamo li stajališta vezana uz kozmetičke proizvode vidimo da su korisnici u Hrvatskoj skloni mijenjanju kozmetičkih robnih marki. Korisnici u Sloveniji odani su svojoj robnoj marki, dok na korisnike u Srbiji veliki utjecaj imaju izgled, miris… Korisnici u BiH ovisni su o kozmetici, dok makedonski korisnici upotrebljavaju kozmetiku protiv starenja kože.

Svakako je zanimljivo pogledati u kojim medijima korisnici primijete oglašavanje na koje odgovore. Stanovnici Srbije, Bosne i Hercegovine kao i Makedonije najčešće su odgovorili na oglašavanje koje su primijetili na televiziji, dok Hrvati i Slovenci najčešće odgovaraju na oglašavanja koja primijete putem mobilnog telefona ili interneta.