Uz svježe voće i povrće, Dobri plac kupcima nudi i kruh te peciva bez aditiva, svježe mlijeko i mliječne proizvode, razne prerađevine, brašna, tjestenine, sokove, pivo malih craft pivovara, med, sladoled, smrznutu ribu, a ima tu i krasnih slatkih stvari u rasponu od ručno rađenih čokolada, jako traženih domaćih sladoleda do maštovitih džemova neodoljivih okusa.

Među omiljene rituale Zagrepčana, bez puno razmišljanja, uz subotnju šetnju špicom te ispijanje kavice u kvartovskom kafiću, svrstavamo i obilazak najbližeg placa. Iako se zna dogoditi da poneki kupac zaluta kod nepoznatih prodavača, ipak se najčešće svi zapute do provjerenih i poznatih štandova te kod pouzdanih kumica. Dućan Dobri plac supružnici Peričić zamislili su baš kao tržnicu u malom, kao mjesto nabavke raznovrsnih, kvalitetnih i provjereno domaćih proizvoda, a svoje prodavačice, police i hladnjake kao kumice i njihove štandove.

“Ideja za otvaranje trgovine u kojoj se mogu kupiti proizvodi koji nas vraćaju u djetinjstvo svojom kvalitetom, okusima i mirisima bila je u startu suprugova, ali je s vremenom i meni postajala sve privlačnija. Nakon rođenja kćerkice odlučili smo ideju pretočiti u stvarnost i otvoriti trgovinu s domaćim i kvalitetnim proizvodima čije porijeklo u potpunosti poznajemo”, navodi vlasnica Mateja te dodaje kako bi bez suprugove pomoći pri svim fazama uređenja i otvaranja dućana sve bilo znatno teže. Ovaj je bračni par tako zajednički prošao i kompletno uređenje prostora, ishođenje potrebne dokumentacije, degustaciju proizvoda te donio odluku o zapošljavanju djelatnica.

Sam proces otvaranja nije baš išao po zacrtanom planu pa je umjesto pred Božić 2015., baš zbog kompliciranijeg procesa uređenja, Dobri plac prve kupce poslužio u ožujku 2016. godine. Koncept, koji su supružnici osmislili a to je da sve što nude dolazi iz Hrvatske, pokazao se kao pun pogodak jer nemirnim poduzetničkim vodama Dobri plac uspješno plovi već pet godina. “Uvjereni smo da su naši domaći proizvodi, iako ponekad skuplji od uvoznih, kvalitetom neusporedivo bolji, ukusniji i zdraviji”, ističe Mateja.

Uz svježe voće i povrće, Dobri plac kupcima nudi i kruh te peciva bez aditiva, svježe mlijeko i mliječne proizvode, razne prerađevine, brašna, tjestenine, sokove, pivo malih craft pivovara, med, sladoled, smrznutu ribu, a ima tu i krasnih slatkih stvari u rasponu od ručno rađenih čokolada, jako traženih domaćih sladoleda do maštovitih džemova neodoljivih okusa. A uz standardne artikle drže i neke koji su, iako izvan mainstreama, zahvaljujući kvaliteti našli put do kupaca. Među njima Mateja izdvaja crni češnjak, ocat od divljeg šipka ili aronije, pesto od medvjeđeg luka te tjesteninu s crnilom od sipe.

Baš zahvaljujući takvoj raznolikoj i zanimljivoj ponudi ne boje se nedaleke konkurencije u obliku velikog trgovačkog lanca te su svoj dućan ciljano smjestili na Jordanovac, kvart koji su poznavali od prije i u kojem nije bilo trgovine s ponudom sličnom njihovoj.

NAGOVARANJE DOBAVLJAČA
Kao i mnogi drugi mali trgovci koji su Zagreb obogatili dućanima s domaćim proizvodima, i supružnici Peričić u potrazi za dobavljačima inspiraciju za sastavljanje asortimana nalazili su na sajmovima.

“Budući da se tada, osim Grge Čvarka kao svojevrsnog predvodnika trenda ovakvih trgovina, Zagreb mogao pohvaliti sa samo nekoliko sličnih mjesta, bilo je teško uspostaviti suradnju s dobavljačima. Riječ je o redom malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji su, nažalost, u prošlosti imali loših iskustava s neplaćanjem isporučene robe. Mi smo stoga u startu naručenu robu plaćali unaprijed kako bismo zadobili njihovo povjerenje”, prisjeća se Mateja uz napomenu kako su neke, kao što je primjerice OPG Jurkas, tjednima morali nagovarati da svoje mlijeko i mliječne proizvode, osim na vlastitom prodajnom mjestu, ponude i u Dobrom placu.

Sada je, srećom, situacija posve drugačija pa vlasnici ovog dućana uživaju povlasticu da se dobavljači njima javljaju samoinicijativno i traže uvrštenje na njihove police. Pa ipak, kada i sama uoči neki novi i zanimljiv proizvod koji bi obogatio ponudu Dobrog placa, kao što je nedavno bio slučaj s macaronsima poznate slastičarke Petre Jelenić, vlasnica Mateja ne čeka nego odmah inicira suradnju na obostrano zadovoljstvo.

ASORTIMAN PO ŽELJI
Asortiman ovog kvartovskog dućana nerijetko biraju i sami kupci jer im vlasnici rado izađu u susret i nabave baš one namirnice koje netko od njih poželi, naravno ako zadovolje kriterije kvalitete i porijekla.

“Ponuda Dobrog placa mijenjala se odnosno nadopunjavala kroz godine pa smo s početnih otprilike 200 artikala danas došli do njih gotovo 500. Meni je poseban ‘gušt’ kupcima ponuditi proizvode drugačije od drugih i one koji tek traže ‘svoje mjesto pod Suncem”, navodi vlasnica Mateja uz napomenu kako s većinom sadašnjih dobavljača surađuju od samog početka poslovanja, no kako to istovremeno ne znači da nisu spremni i na nove suradnje i partnere ako ih proizvodi koje nude zainteresiraju. No, ne trebaju novi proizvodi zainteresirati samo poduzetne vlasnike jer je na kraju ipak kupac uvijek u pravu. Zato su u vrijeme prije koronavirusa, koji nam je umnogome poremetio svakodnevicu, prema nepisanom pravilu novi proizvodi najprije nuđeni na degustacijama. Ako su i kupci potvrdili da im je mjesto na polici, onda sumnje više nije bilo.

“Ponosna sam što su naši kupci prepoznali kvalitetu proizvoda koje nudimo, naš trud oko pronalaska te da nas podržavaju u našim nastojanjima da nudimo hrvatske proizvode te isključivo sezonsko voće i povrće”, naglašava Mateja.

Dobri plac specifičan je i po tome što je među rijetkim malim trgovcima koji je ukinuo rad nedjeljom. “Nisam bila sigurna kako će kupci na to reagirati budući da su sve trgovine tada još bile otvorene nedjeljom. S obzirom na to da smo moje dvije kolegice (Inga i Martina) i ja majke i supruge, željela sam da nam nedjelja bude dan za obitelj. Nadala sam se da će naši kupci to razumjeti i bilo mi je veliko olakšanje kada smo počeli dobivati pozitivne komentare i pohvale na račun te odluke”, zadovoljno prepričava Mateja.

Iako je u trgovini relativno kratko budući da je prije vlastitog dućana radila u Uredu Sabora i Vlade, Mateju je njen očito nepogrešivi poslovni instinkt do sada vodio u pravom smjeru. Iz zadovoljstva kojim odiše opisujući sve detalje posla, jasno je kako ni u jednom trenutku odluku o privatnom biznisu nije požalila. Ne treba sumnjati da će i u budućnosti pozitivne vibracije i dobra atmosfera pratiti Dobri plac s Dobrog dola.