Vrijedna obitelj s otoka Raba posjeduje zavidnu kolekciju isključivo domaćih proizvoda u svojim trgovinama, brendirajući tako proizvode hrvatskih ruku kako domaćim, tako i stranim kupcima

Ove godine obitelj Brna proslavila je jubilarnih 20 godina poslovanja, a tijekom tog razdoblja doživjela je procvat proširujući poslovanje na veleprodaju i proizvodnju, ali i otvaranjem novih trgovina nudeći isključivo prirodne hrvatske proizvode i suvenire.

Početak poslovanja obilježili su proizvodnjom autohtonih rapskih delicija, a prije 14 godina otvorili su slastičarnicu Vilma, pružajući kroz sektor ugostiteljstva omiljene rapske poslastice i delicije. Osim slastičarnice na otoku Rabu, jedna trgovina je locirana u Zagrebu. Posjetili smo je  u samom centru grada, u Preradovićevoj ulici, te razgovarali s vlasnikom, Josipom Brnom.

ŠIRENJE VAN OTOKA
“Prva trgovina u Zagrebu otvorena je u City Centru One na Jankomiru, neplanirano i spontano. Ukazala se prilika i u njoj smo vidjeli odskočnu dasku za plasiranje naših proizvoda na tržište kroz samostalni kanal. Međutim, pokazalo se da trgovački centar nije mjesto koje privlači adekvatnu publiku za tip proizvoda koji mi nudimo. Spletom okolnosti pružila nam se prilika da uđemo u ovu trgovinu u Preradovićevoj ulici koju su prethodno vodili braća Krpan sa sličnim proizvodima i odlično je izbrendirali”, započinje svoju priču Josip.

natura-croatica-bulletMnoge slične trgovine stavile su ključ u bravu jer je došlo do zasićenja tržišta s trgovinama sličnog profila. Mnogi su razlozi zašto ova trgovina zvučnog imena, Natura Croatica, nije doživjela istu sudbinu.

Prvenstveno je prevladalo znanje i iskustvo ne samo u prodaji, već i proizvodnji, a želja, optimizam i financijsko ulaganje zasigurno su u tome pomogli.

“Budući da živimo na Rabu, uživamo veliko povjerenje u svoje zaposlenike koji nam pomažu da poslovanje funkcionira. Kao vlasnik dajem sve od sebe ukazujući im smjernice za poslovanje, a oni to savršeno provode u djelo kao voditelji i prodavači”, ponosno ističe Josip.

DELIKATESA DO DELIKATESE
Svoje mjesto u trgovini od 20-ak kvadratnih metara našlo je čak 1.500 proizvoda; većina ih je prehrambena, a nešto manje prostora zauzimaju i neprehrambeni proizvodi u vidu suvenira.

“Vlastita proizvodnja nam je najbitnija i za taj dio originalnog asortimana nema puno alternative. Keksi, rapska torta, razne slastice poput ušećerenih badema, korice limuna ili naranče, maslinovo ulje, čokoladice i praline su najvažniji i rađaju se u našoj proizvodnji”, ističe Josip i nadodaje: “Ostale proizvode dobavljamo isključivo od OPG-ovaca kojih na hrvatskom tržištu ima mnogo, posebice proizvođača rakije, maslinovog ulja i naravno, vina.”

lead-ncJosip ističe da i novim proizvođačima daje šansu, ali nerijetko ne zadovoljavaju sve uvjete od adekvatne ambalaže do primarnih standarda kvalitete. Danas je imperativ dobar marketing i promocija proizvoda, a budući da je ta strategija dosta zahtjevna, artikli danas puno sporije pronalaze put do kvalitetnog tržišta nego prije 15 godina.

“Najprodavaniji proizvodi u kategoriji vina su ona iz Dalmacije, poput Plavca malog ili Pelješca, dok su kontinentalna vina pomalo u drugom planu. Kad se govori o slasticama, svake godine raste potražnja i prodaja za muštaćonima, keksima, rapskom tortom, čokoladom, klinčićima i smokvenjacima. Smokva je jako tražena i interesantna sirovina, a smokvenjak koji mi proizvodimo sastoji se od 100 posto samljevene smokve s notom lavande, badema, lješnjaka ili cimeta. U kategoriji likera, kada usporedimo Rab i Zagreb, mogu reći da je u Zagrebu najtraženiji i najinteresantniji Teranino, liker od terana iz Istre. Kontinentu je ono bila potpuna nepoznanica prije pet godina, a kad su ga otkrili, predstavljao je određeni novitet i to je kupcima vrlo interesantno”, dodaje Josip.

Mjesto na polici odvojeno je i za neprehrambeni asortiman koji je zbog nedostatka prostora ipak manje zastupljen. Šareni privjesci s motivima Zagreba, male kravate, razne karte, podmetači za čaše, zdjelice, posudice, licitarska srca i ostali simpatični suveniri dio su te ponude. Konstantno je naglasak na priči oko Hrvatske jer su svi proizvodi domaćeg podrijetla po čemu je ova trgovina specifična.

INDIVIDUALCI I TVRTKE
“Profil kupaca se razlikuje ovisno o razdoblju u godini, a mi ciljamo na domaću i stranu populaciju te kupce kao tvrtke. Manjak prostora nas dosta sputava i onemogućuje nam da se prilagođavamo većem broju osebujnih kupaca s različitim željama i zahtjevima. Turisti kupuju proizvode prvenstveno kao suvenir na državu koju su posjetili, a kod domaćih kupaca veća je potražnja za asortimanom tijekom blagdana”, govori Josip te nadodaje: “Tu se pak kupci dijele na kupce kao tvrtke i kupce individualce. Poduzeća koriste naše proizvode za brendiranje svoje tvrtke kroz različite vizuale na darovnim košarama, omotu i slično. Ako je kupac kao predstavnik neke tvrtke došao naručiti 200 košara ili poklon kutija potrebno ih je u kratkom periodu i pripremiti. Tada posebno nabavljamo proizvode ovisno o tome preferira li kupac proizvode iz Slavonije, Dalmacije ili Istre. Tematski se prilagođavamo željama kupaca i u skladu s njima slažemo asortiman za pakete. Turistima je nekad potrebna pomoć pri odabiru jer imaju dosta drugačiji kulturu od naše. U inozemstvu se jako malo koriste proizvodi od suhih smokava, kao gotov proizvod ili kao namirnica. Japanci i Koreanci su definitivno jako dobro informirani o Zagrebu i suvenirima kroz raznorazne vodiče i internet, a najtraženiji proizvod je definitivno paprenjak”, pojašnjava Josip.

IZAZOVI U POSLOVANJU
Budući da trgovina ima i vlastitu proizvodnju, nerijetko dobiju zahtjeve da isporuče veću količinu poklon paketa ili slastica za razne domjenke, krštenja, vjenčanja i slične prigode.

“Određeni proizvođači ne mogu u kratkom roku isporučiti zadovoljavajuće količine proizvoda koje klijent zahtijeva. Mi smo već toliko razigrali proizvodnju da u roku od pet dana možemo isporučiti 200 do 350 artikala”, ponosno ističe Josip. Najveći izazov i poteškoća u poslovanju jest nedostatak prostora koji ih sputava da nadopunjuju asortiman za različite profile kupaca.

Vilma Natura Croatica-info“Ove godine otvorili smo lounge bar na otoku Rabu kojemu smo u ovom trenutku najviše posvećeni te se nadamo kako će nam se to ulaganje brzo vratiti. Nastojat ćemo ga izbrendirati s puno događaja i programa i tako pokušati privući publiku. Puno putujemo, pratimo trendove, a ovaj projekt nam je bila dugogodišnja želja čijom smo realizacijom već sad postigli velik interes kod ljudi”, pohvalio se za kraj Josip.

Kristina Vorberger
kristina@jatrgovac.hr