Duhan i duhanski proizvodi jučer, danas, sutra

U uvodnom izlaganju dr. sc. Dijana Mayer, dr. med., voditeljica Odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), dotaknula se teme novih duhanskih proizvoda, odnosno e-cigareta

Agronomski fakultet u Zagrebu organizirao je 3. ožujka peti po redu znanstveno-stručni skup pod nazivom “Duhan i duhanski proizvodi jučer, danas, sutra” pod vodstvom doc. dr. sc. Lune Maslov Bandić i izv. prof. dr. sc. Marka Vincekovića sa Zavoda za kemiju. Skup je okupio stručnjake iz Hrvatske i regije te je, kao i prethodnih godina, bio posvećen pitanjima uzgoja duhana i njegovim perspektivama za budućnost, tehnologiji uzgoja i načinima korištenja duhana.

U uvodnom izlaganju dr. sc. Dijana Mayer, dr. med., voditeljica Odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), dotaknula se teme novih duhanskih proizvoda, odnosno e-cigareta, pri čemu je istaknula utjecaj nikotina iz e-cigareta na kardiovaskularno zdravlje te opasnosti konzumacije e-cigareta među maloljetnicima. Pri tom je naznačila kako je potrebno dodatno istraživanje njihovog utjecaja, kao i potencijala u pomaganju okorjelim odraslim pušačima u odvikavanju. Mayer je istaknula kako e-cigarete mogu biti manje štetne od običnih cigareta, ali da se ne smiju predstavljati kao potpuno sigurne. Također je naglasila potrebu za nultom tolerancijom prema korištenju e-cigareta kod maloljetnika, dodajući kako istraživanja pokazuju da maloljetnici mogu nesmetano kupiti e-cigarete unatoč zakonskoj regulativi koja to zabranjuje. Mayer također smatra kako bi propisi trebali osigurati standarde sigurnosti i kvalitete tih proizvoda.

Na primjeru Sjeverne Makedonije, o alternativama dostupnima uzgajivačima duhana suočenima s padom potražnje govorili su prof.dr. Mile Markoski i prof.dr. Romina Kabranova s Agronomsko-prehrambenog fakulteta sa Sveučilišta Skopje, koji u ovom području surađuju i s industrijom, konkretno s Philip Morrisom Makedonija, koja je prepoznala važnost diversifikacije za proizvođače duhana. Naime, iako je u toj državi proizvodnja duhana značajna poljoprivredna djelatnost, trendovi na tržištu ukazuju na pad potražnje i smanjenje površina pod uzgojem duhana od 2012. godine, što otvara pitanje prenamjene tla na kojem se uzgaja duhan.

Prema terenskom istraživanju 2.205 uzgajališta duhana u zemlji, provedenom u okviru projekta “Izgradnja temelja za reforme duhanskog sektora (EUROPEAID/138538/ IH/SER/MK)”, samo 30% ispitanih proizvođača iskazalo je spremnost za diverzifikaciju proizvodnje. “Posebno je važno da 33,9% onih koji žele diverzificirati svoju proizvodnju duhana ne znaju čime bi je zamijenili, što pokazuje da postoji potencijal za diverzifikaciju, ali da je potrebno pripremiti dobru strategiju za taj proces”, istaknuo je prof. Markoski. Kao kulture koje imaju potencijal zamijeniti duhan u Sjevernoj Makedoniji, nastavno na uvjete i konfiguraciju tla, istaknute su pšenica, kukuruz, ječam, suncokret, krumpir i alfalfa klice. “Glavni uvjet koje nove kulture trebaju zadovoljavati je jednaka ili veća uspješnost, odnosno veći prihodi za poljoprivrednike”, zaključio je prof. Markoski.

Doc. dr.sc. Lune Maslov Bandić u svom je izlaganju govorila o svojstvima alkaloida u duhanu te novim proizvodima koji koriste alkaloide iz duhana: e-cigaretama. Istaknula je kako neka istraživanja pokazuju značajnu niže bio-markere kod korisnika e-cigareta u odnosu na pušače tradicionalnih cigareta.

Prof. Vinceković u svom je izlaganju predstavio rezultate laboratorijskog istraživanja provedenog na Agronomskom fakultetu u Zagrebu o primjeni zelenih tehnologija inkapsulacije u uzgoju duhana, a koje je dokazalo kako tretiranje biljke duhana s mikrokapsulama koje sadrže određene mikronutrijente povećava kvalitetu lista duhana.

Izv.prof.dr.sc. Darija Lemić govorila je o štetnicima duhana i mogućnostima njihova suzbijanja, dok je doc.dr.sc. Marija Banožić s Agronomsko prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Mostara predstavila temu klorogenskih kiselina u duhanu.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakMlijeko i mliječni proizvodi – Nositelji promocije
Sljedeći članakBiljna mlijeka/napitci – Sve popularnija kategorija među hrvatskim potrošačima