Biljna mlijeka/napitci stječu sve veću popularnost, što pokazuje i konstantan rast udjela korisnika među stanovnicima Hrvatske (u odnosu na prošlu godinu u istom razdoblju čak +6%).

U okviru BRANDpuls istraživanja Hrvatska prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju biljnih mlijeka/napitaka i brendove unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanja mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovici 2022. godine na području Hrvatske.

Biljna mlijeka/napitci stječu sve veću popularnost među stanovnicima Hrvatske. Malo manje od polovine korisnika biljna mlijeka najčešće konzumira za doručak, a isto toliko pazi na sastav proizvoda. Više od polovine korisnika smatra da je cijena glavni faktor prilikom odabira biljnog mlijeka, te ih 41% konzumira samo kada ih kupe na akciji ili promociji.

PREGLED KATEGORIJE
Biljna mlijeka/napitci stječu sve veću popularnost, što pokazuje i konstantan rast udjela korisnika među stanovnicima Hrvatske (u odnosu na prošlu godinu u istom razdoblju čak +6%). U populaciji stanovnika u dobi od 16 do 64 godine 22% potrošača konzumira biljna mlijeka/napitke, odnosno malo više od tri četvrtine nikada ne konzumira navedenu kategoriju. Ukupno 8% populacije su veliki korisnici kategorije (heavy users) koji piju biljna mlijeka/napitke dva do tri puta tjedno i češće, nešto manje (5%) je srednjih korisnika (medium users) koji piju biljna mlijeka/napitke jednom tjedno ili dva do tri puta mjesečno, dok jedna desetina populacije (9%) su mali korisnici (light users) koji piju navedenu kategoriju jednom mjesečno i rjeđe.

TKO SU KORISNICI KATEGORIJE?
Prosječan korisnik kategorije biljnih mlijeka/napitaka je žena srednjih godina (30-39), zaposlena, koja je udana te živi u kućanstvu s višim primanjima. Živi u gradu, a značajno više u odnosu na populaciju u Zagrebu i gradovima u Dalmaciji. Njih 70% svaki ili gotovo svaki dan doručkuje i to 45% žitarice s mlijekom, a značajno više od populacije svaki ili gotovo svaki dan kuha (njih 45%). Korisnici biljnih mlijeka/napitaka skloni su konzumaciji takozvane super hrane, povrtnih namaza, proteinski obogaćenih proizvoda i sl. Generacijski većinom pripadaju Millennialsima.

BRANDpuls je Ipsosov alat za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija. BRANDpuls kombinira tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija. Podaci su dostupni za tržišta Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Izvor: Ipsos

KLJUČNI BRENDOVI
Osim općenitog praćenja kategorije biljna mlijeka/napitci, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (usage) – marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnik brenda konzumirao je isti u posljednjih mjesec dana.

Među korisnicima navedene kategorije prvi brend je Alpro s 42% korisnika u zadnjih mjesec dana. Na drugom mjestu je dmBio s 20% korisnika, a odmah iza njega našao se brend Alnatura s 18% korisnika. Vodeći brend po svim parametrima je Alpro – trećina korisnika će ga uzeti u razmatranje, petini je on upravo primarni izbor, dok 10% svih korisnika lojalno je isključivo Alpru. Veći postotak lojalnih korisnika označava sigurnost, odnosno lojalni korisnici su otporniji na marketinške aktivnosti konkurencije i lakše ih je poticati na ponovnu kupnju.