Stanić beverages je lider na tržištu Hrvatske i BiH, no kako bi postali ozbiljan proizvođač u europskim gabaritima moramo se orijentirati na izvoz jer je naše domaće tržište premaleno. Bez ozbiljne izvozne strategije, nema niti značajnog rasta. Ovo naravno vrijedi za sve hrvatske gospodarstvenike pa danas svjedočimo sve većem nastupu naših kompanija na svjetskim sajmovima, na kojima se i sami rado pojavljujemo, kaže Svjetlan Stanić, predsjednik Uprave i vlasnik Stanić Grupe i Stanić beveragesa

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Ono što me posebno veseli jest činjenica da otkako je Stanić beverages preuzeo brendove Juicy i To od Jamnice, poslovanje, odnosno volumeni prodaje narasli su ukupno 11 posto s obzirom na razdoblje prije 2014. godine i naše akvizicije brenda. Plan nam je do kraja ove godine to povećati na 20 posto ukupnog rasta, navodi Stanić.

Možete li nam uvodno približiti vremeplov poslovanja grupacije Stanić? Kada je Stanić Grupa osnovana te kojim se sve poslovnim segmentima danas bavi?
Stanić Grupa, kao mali obiteljski biznis, započela je s radom još 1983. godine, a u proteklih 30-ak godina Grupacija je dosegnula poziciju tržišnog lidera u distribuciji pića, duhanskih proizvoda i tehničke robe na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine te ostvarila plodnu, dugogodišnju suradnju s najvećim svjetskim kompanijama i brendovima.

Ubrzani razvoj započeo je realizacijom ekskluzivnog ugovora s Heinekenom i LG Electronicsom, da bi danas u portfelju Grupacije bio cijeli niz vrhunskih brendova kao što su Johnnie Walker, Smirnoff, Marlboro i 7 days, od kojih su većina svjetski lideri u svojim segmentima.

Nova razvojna faza Grupacije započela je akvizicijom Juicy sokova krajem 2013. godine, što je označilo iskorak u segment proizvodnje, ali i ostvarenje strateških ciljeva Grupacije da se proširi na područje vlastite proizvodnje kako bi mogli iskoristiti “know how” koji smo imali prilike godinama usavršavati u suradnji sa svjetskim brendovima čiju smo distribuciju vršili na području RH i BiH.

Snagom Juicy brendova, kao i daljnjim razvojem proizvodnje i planiranim inovacijama te već izrađenom fleksibilnom organizacijom koju čini tim predanih profesionalca, Stanić Grupa je napravila značajan iskorak prema širenju u zemlje regije.

Danas više ne razmišljamo isključivo regionalno, već širimo izvoz brenda Juicy i na europska tržišta, ali i zemlje MENA regije (Bliski istok i Sjeverna Afrika) te Daleki istok.

U proteklih dvadesetak godina svoj razvoj i afirmaciju poslovanja najvećim ste dijelom ostvarili na tržištu Bosne i Hercegovine. Kako ste se odlučili na taj put s obzirom da je poznato kako je BiH tržište prepuno izazova?
Godina 1993. definitivno je jedna od ključnih godina u mojem životu. Upravo tada sam se, nakon deset godina života i rada u Švedskoj, vratio u Hrvatsku kako bih mogao biti u što bližem kontaktu sa svojom rodbinom jer su mnogi od njih bili u ratnim zonama.

Dvije godine kasnije odlučio sam da ću ostati živjeti u Hrvatskoj, točnije u Splitu, te sam osnovao tvrtku Stanić koja je te 1995. godine potpisala ekskluzivni ugovor za distribuciju Heinekena i LG-a.

Danas Grupacija ima devet distributivnih centara u Bosni i Hercegovini te distribuira Heineken, Karlovačko, Amstel, Strongbow, Zaječarsko, MB, Pils Plus, kao i proizvode iz asortimana tvrtki Chipita, Diageo te duhanske proizvode kompanije Philip Morris.

Spomenuli ste kako je Bosna i Hercegovina izazovno tržište, no mene osobno upravo novi izazovi pokreću u poslu, ali i životu. Bez prihvaćanja izazova nema uspjeha, naša priča to vrlo slikovito i dokazuje.

Ja sam podrijetlom iz Bosne i Hercegovine pa jako dobro poznajem mentalitet ljudi, gospodarsku situaciju i većinu čimbenika koji su važni za poslovanje na određenom tržištu.

Kad smo krenuli sigurno da nam nije bilo jednostavno, uzmite u obzir i da je rat tada bio aktualan u BiH, no povjerenje koje smo dobili od naših partnera iz Heinekena opravdali smo na svim razinama, što je rezultiralo dugogodišnjom uspješnom suradnjom te proširenjem i na nove partnere.

Stanić beverages je osnovan 2013. godine i danas je jedan od glavnih aktera na hrvatskom tržištu bezalkoholnih pića. Što je bilo odlučujuće za vašu akviziciju linije voćnih sokova od Jamnice i ulazak u proizvodni sektor?
Distribucija je puno više od pukog postavljanja proizvoda na police. U proteklih dvadesetak godina rada s najvećim internacionalnim kompanijama i brendovima usvojili smo mnoga globalna znanja i vještine, primijenili ih lokalno i stekli iznimno iskustvo u svim segmentima tržišnog poslovanja.

Bitna razlika između distribucije i proizvodnje jest u tome što u prvom slučaju dobivate finalni proizvod na koji nemate gotovo nikakav utjecaj, a sada imamo mogućnost i odgovornost u kreaciji vlastitog proizvoda. To je, naravno, veliki izazov, ali kao što sam već ranije napomenuo, ja volim izazove.

Danas mogu sa sigurnošću reći, nakon četiri godine poslovanja Juicyja u sklopu Stanić beveragesa, da smo napravili jako dobar posao i ojačali poziciju brenda kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini te u cijeloj regiji. Nastavljamo s razvojem novih proizvoda, ali i širimo naše tržište na nove kontinente.

Zahvaljujući akviziciji Juicyja, danas je Stanić beverages drugi najveći proizvođač pića u Hrvatskoj.

Juicy je prema zadnjim istraživanjima agencije Ipsos vodeća marka voćnih sokova na hrvatskom tržištu po snazi brenda. Kako ste zadovoljni ostvarenim tržišnim pozicijama vaših brendova?
Juicy je lider u segmentu voćnih sokova na hrvatskom tržištu i naravno da smo ponosni na tu činjenicu. Kvaliteta, inovativnost, osluškivanje tržišta i prepoznavanje potreba potrošača, ali i naše dugogodišnje iskustvo u distribuciji svjetskih brendova zaslužno je za našu današnju vodeću poziciju u Hrvatskoj, BiH, ali i regiji.

Prema istraživanjima Ipsosa, Juicy je u Hrvatskoj vodeća marka prema snazi brenda (BRANDscore), a u BIH se nalazimo u top tri.

Ono što bih volio također istaknuti jest činjenica da je naš To brend, inače najprodavaniji sok u Hrvatskoj već godinama, od nedavno postao i najprodavaniji sok u BiH.

Koje sve brendove i ekstenzije uključuje portfelj Stanić beveragesa?
Stanić beverages je najveći proizvođač sokova u Hrvatskoj i vodeći u Bosni i Hercegovini. Stoga mi svaki dan radimo na razvoju novih proizvoda i kategorija, komunikacijskih platformi i poslovnih procesa s ciljem postavljanja novih trendova na tržištu regije.

Trenutno Stanić beverages u svom portfelju posjeduje brendove Juicy (premium kategorija) i To (value for money kategorija).

U sklopu Juicy asortimana razlikujemo Juicy 100%, Juicy nektar, Juicy Fresh, Juicy Fruits, Juicy Vitu i Juicy Kids – možemo reći kako pokrivamo cijeli segment, odnosno sve vrste sokova uključujući cijeđene sokove, 100% sokove, nektar, praškaste sokove i stil drink. Svaka kategorija unutar branda Juicy ima svoje posebnosti i pokriva različit segment potrošača.

Primjerice, u zadnjih nekoliko godina sve je veći trend konzumacije 100% sokova koji ne sadrže dodatne šećere, umjetne boje i arome. Potrošačima je važno da sokovi sadrže dodatne vitamine kako bi nadoknadili manjak vitamina koji unose hranom pa smo stoga prepoznali potrebu tržišta i ponudili liniju 100% sokova.

Cjelokupnu liniju 100% sokova planiramo u bliskoj budućnosti širiti na nove ekstenzije, a širenje smo započeli već prošle godine kad smo postojećim okusima jabuke, naranče i ananasa dodali okus Super bobica.

Kao novost izdvojio bih novi dizajn i cjelokupnu komunikacijsku strategiju našeg brenda Juicy Fruits, koji se okreće sve više prema mlađoj publici i doživljava potpuni zaokret u pojavnosti.

Jako smo uzbuđeni zbog novog projekta i s nestrpljenjem očekujemo lansiranje kampanje i reakcije potrošača. Jednako tako, tržište ima i potrebu za sokovima po prihvatljivijim cijenama gdje mi nastupamo s našim brendom To koji nudi idealan omjer cijene i kvalitete te u svom asortimanu sadrži nektar, 100% sok i stil drink.

Uz proizvodni pogon u Jastrebarskom, sredinom 2015. godine otvorili ste i punionicu u gradu Kreševu u BiH. Koliko je vrijedila ta investicija te kako ste zadovoljni rezultatima tog ulaganja iz današnje perspektive?
Stanić beverages je 2015. godine investirao 6,1 milijun eura u novu tvornicu najviše tehnologije za proizvodnju sokova i napitaka u Kreševu.

Proizvodnja iz nove tvornice u Kreševu zadovoljava trenutačnu potražnju za Juicyjem u BiH i zemljama CEFTA-e, dok je tvornica u Jastrebarskom fokusirana na pokrivanje potražnje u Hrvatskoj i zemljama u EU-a i MENA regije.

Zadovoljni smo radom tvornice te činjenicom da zahvaljujući novim proizvodnim pogonima možemo zadovoljiti prodajne planove koji su vrlo ambiciozni te, kao što već znate, uključuju i izvoz u MENA regiju.

Uz primarnu investiciju u Kreševu, koja obuhvaća Tetra Pak kartonsku liniju za punjenje sokova i PET liniju za punjenje napitaka, krajem lipnja je puštena u pogon i linija za impulse brick pakiranje namijenjeno dječjem segmentu od 2 dcl u SIG combiblocku. Vrijednost spomenute investicije iznosi 1,2 milijuna eura.

Koliko djelatnika radi ukupno u okviru tvrtke Stanić beverages?
U Stanić beveragesu radi ukupno 173 radnika, njih 75 u Kreševu i 97 u Hrvatskoj. Također, volio bih ovdje istaknuti kako su naši zaposlenici najzaslužniji za uspjeh kompanije i kontinuirani rast. Kad imaš odličan tim, samo nebo je granica.

Koliki udio u vašim prihodima ostvarujete kroz maloprodaju, a koliko se odnosi na HoReCa kanal?
Trenutno se 10 posto prihoda ostvaruje kroz HoReCa kanal, a gotovo 90 posto prihoda ostvarujemo najvećim dijelom kroz maloprodajna mjesta te manjim dijelom kroz impulsnu prodaju, javnu nabavu i ostalo.

Turistička sezona je gotovo na vrhuncu, a dosadašnji rezultati su rekordni. Kako ovi pokazatelji utječu na vaše poslovanje?
Zahvaljujući turizmu, hrvatski gospodarstvenici imaju priliku izvoziti proizvode na vlastitom pragu. Naravno da je to i za Stanić beverages odlična prilika, kako za povećanje prodaje, tako i za upoznavanjem stranih turista s našim brendom i jačanje visibilityja.

Primjerice, kad sutra taj isti gost dođe kući i pronađe Juicy sok na polici u vlastitom dućanu, on će već imati određeno iskustvo i lakše će se odlučiti za ponovnu kupnju.

Smatram da je za uspješnu turističku sezonu u našem sektoru iznimno važna dobra komunikacija i sinergija svih karika u lancu, počevši od nas kao proizvođača, preko distributera te sve do maloprodajnih lanaca i HoReCa kanala, svi moramo biti spremni, fleksibilni i dobro organizirani.

Hrvatska je zadnjih nekoliko godina top turistička destinacija, zahvaljujući povijesnim i prirodnim bogatstvima, ali i sve zanimljivijim dodatnim sadržajima. Ovdje svakako treba spomenuti i brojne festivale koji se odvijaju duž obale i privlače veliki broj mladih ljudi.

S ponosom mogu reći kako je Juicy ove godine jedan od sponzora Ultra Europe festivala u Splitu. Bit ćemo prisutni s “Juicy Cocktail islandom”, gdje će posjetitelji Ultre moći kušati koktele s Juicy sokovima. Očekujemo pozitivne reakcije kako naših domaćih posjetitelja, tako i gostiju iz inozemstva.

U zadnjih nekoliko godina vrlo ste aktivno radili i na izvoznom pozicioniranju. Osim tržišta regije i Europske unije, krenuli ste plasirati svoje proizvode i na bogato tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata te na Daleki istok. Kakvi su vam daljnji planovi u izvoznom pogledu?
Izvoz je izrazito važan u našem poslovnom planu. Danas je, više nego ikada do sada, jasno kako ozbiljne proizvodne kompanije moraju razmišljati o globalnom tržištu.

Lokalno tržište je i dalje prioritet, u našem slučaju zbog snage brenda koju imamo u regiji, ali i lojalnosti naših potrošača, no mišljenja sam da Juicy ima ogroman potencijal i u drugim zemljama zbog vrhunske kvalitete proizvoda. Ove godine krenuli smo sa snažnijim osvajanjima Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i cijele MENA regije zato što se upravo to tržište pokazalo vrlo lukrativnim za našu branšu.

Naime, konzumacija sokova je u MENA regiji izrazito velika, po glavi stanovnika iznosi premašuje 100 L godišnje, dok u Hrvatskoj i Europi konzumacija sokova po glavi stanovnika iznosi cca 25 L godišnje. Razlog djelomično leži u činjenici da alkohol nije dobrodošao u svim prilikama, a i djelomično zbog toga što su vremenski uvjeti takvi da ljudi piju znatno više tekućine, nego primjerice u zemljama gdje je znatno hladnija klima.

Trenutno su Juicy proizvodi dostupni u Dubaiju (UAE) u maloprodajnom i HoReCa kanalu. Za sada nam je HoReCa kanal još uvijek dominantniji jer smo s njim prvim krenuli te se možemo pohvaliti da smo prisutni zaista na top mjestima kao što su Cipriani, Blue Marlin Ibiza, The Act, Roberto’s i Dubai Creek Golf & Yacht Club.

Naš srednjoročni plan izvoza je 10 milijuna litara soka godišnje. Uz Dubai, Juicy je prisutan i u Kataru, Omanu, Iraku i Saudijskoj Arabiji.

Spomenuo bih i da intenzivno radimo na otvaranju azijskog tržišta pa smo tako, primjerice, na sajmu Sial u Šangaju ostvarili brojne kontakte s potencijalnim dobavljačima i započeli proces selekcije odgovarajućeg distributera za Šangaj, Peking i Nanjing. Riječ je o regijama koje zajedno obuhvaćaju 47 posto svih potrošača soka u Kini.

Vjerujemo u naš brend, kontinuirano radimo na uvođenju inovacija, proširenju asortimana, cjelokupnom marketinškom miksu, prilagođavanju novim tržištima i znamo da će to prepoznati potrošači diljem svijeta.

Juicy je broj jedan u regiji, a ja bih volio da uđe i u top 10 u svijetu. To zvuči gotovo nemoguće, ali baš zato nama je to izazov koji želimo prihvatiti. Ako nemaš ciljeve, ne možeš niti gledati u budućnost.

Stanić beverages je lider na tržištu Hrvatske i BiH, no kako bi postali ozbiljan proizvođač u europskim gabaritima moramo se orijentirati na izvoz jer je naše domaće tržište premaleno. Bez ozbiljne izvozne strategije, nema niti značajnog rasta. Ovo naravno vrijedi za sve hrvatske gospodarstvenike pa danas svjedočimo sve većem nastupu hrvatskih kompanija na svjetskim sajmovima, na kojima se i sami rado pojavljujemo.

U travnju ove godine najavljeno je da će Stanić grupa u suradnji s gradom Metkovićem u projekt tvornice za preradu voća uložiti oko šest milijuna eura. Recite nam nešto više o ovoj suradnji te kada je planirano otvorenje tvornice?
Istina, u Metkoviću je predstavljen projekt prve tvornice za preradu voća u sklopu tvrtke Neretva fruits, zajedničkog projekta Stanić Grupe i Metković Razvoja, tvrtke Grada Metkovića. U prvoj fazi projekta planirano je ulaganje od šest milijuna eura za potrebe izgradnje kapaciteta, nabave opreme i tehnologije te izrade dokumentacije.

Cjelokupni pogon prostirat će se na 9.000 četvornih metara i zapošljavat će u prvoj fazi projekta 50 radnika, dok se u narednim fazama očekuje otvaranje dodatnih radnih mjesta. Planirano otvorenje nove tvornice za preradu voća u Metkoviću je pred berbu mandarina 2018. godine.

Riječ je o tvornici koja će se u prvoj fazi projekta baviti preradom mandarina iz lokalnog uzgoja, dok se u drugoj fazi prerada planira proširiti i na druge vrste voća. Plan proizvodnje za prvu godinu je 5.000 tona mandarina, očekuje se kratkoročni rast do 8.000 tona u prve tri godine, a dugoročni plan je prerada 10.000 tona mandarina godišnje.

Želja nam je uključiti u projekt što veći broj lokalnih uzgajivača i otkupljivača te osigurati sirovinu za daljnju preradu i proizvodnju sokova, marmelada i eteričnih ulja.

Ovakav način poslovanja omogućava i Stanić beveragesu, posebice našem brendu Juicy, kontrolu kvalitete u svakoj fazi proizvodnje te stvaranje 100 % hrvatskog proizvoda, što nas svakako iznimno veseli.

Općenito se trudimo što više sirovina za proizvodnju naših sokova nabaviti u Hrvatskoj, što nažalost i nije jednostavno pa vjerujemo da će realizacija tvornice za preradu voća u Metkoviću poboljšati trenutnu situaciju.

Lani je Stanić Grupa iskazala interes da postane strateški investitor u društvu Badel 1862. Kako vidite ovaj proces koji je još uvijek u tijeku te općenito tržišnu poziciju Badela 1862 u budućnosti?

Iskazali smo interes da budemo strateški investitor, no naši konkurenti su ovoga puta bili uspješniji i želimo im puno uspjeha u budućem poslovanju. Međutim, mi i dalje razmišljamo o novim potencijalnim akvizicijama.

Spremni smo i ozbiljno pratimo situaciju u regiji te ako se ukaže dobra prilika za potencijalnom akvizicijom, bit ćemo zainteresirani uključiti se u nove projekte.

Možete li navesti kako ste zadovoljni ostvarenim poslovnim rezultatima Stanić beveragesa u 2016. godini? Koliko su vam iznosili prihodi a koliko neto dobit te možete li ostvarene rezultate usporediti s prethodnom 2015. godinom?
Zadovoljni smo prodajnim rezultatima, a ponajviše snažnim širenjem tržišta. Ono što me posebno veseli jest činjenica da otkako je Stanić beverages preuzeo brendove Juicy i TO od Jamnice, poslovanje, odnosno volumeni prodaje narasli su ukupno 11 posto s obzirom na razdoblje prije 2014. godine i naše akvizicije brenda.

Plan nam je do kraja ove godine to povećati na 20 posto ukupnog rasta. Vezano uz prodaju u Hrvatskoj posebno smo ponosni na rast prodaje Juicy Fresha za 25 posto u odnosu na 2015. godinu.

To je relativno nov premium proizvod u našem asortimanu i veseli nas što ga kupci sve više prepoznaju. U Bosni i Hercegovini nas pak veseli rast prodaje Juicy Fruits voćnog napitka za 24 posto u odnosu na prethodnu godinu te činjenica da je brend TO najprodavaniji napitak u BiH, a lansirali smo ga na tržište 2015. godine.

U vrlo kratkom vremenu TO je postao hit proizvod, upravo zbog dobrog omjera cijene i kvalitete. Moram priznati kako s nestrpljenjem očekujem rezultate prodaje s novih tržišta, ovdje posebice mislim na MENA regiju, nakon godine dana odrađenog posla.

Neizbježna tema u 2017. godini u našem je sektoru dužnička kriza Agrokora. Što mislite o toj problematici te kako je na vašu ukupnu poslovnu realizaciju utjecala kriza Agrokora odnosno Konzuma kao najvećeg maloprodajnog lanca u državi i regiji?
Agrokor koncern je važan akter u hrvatskom gospodarstvu, ali i cijeloj regiji. Sasvim sigurno trenutna događanja u koncernu posljedično utječu i na sve ostale dionike koji su direktno ili indirektno povezani s Agrokorom pa tako i na nas. Situaciju rješavamo u zajedničkom dijalogu i poslujemo prema našim zadanim planovima.

Juicy je snažan brend koji je prisutan i u brojnim drugim maloprodajnim lancima, ali naravno da nam je važna sadašnja i buduća suradnja s Konzumom kao najvećim hrvatskim maloprodajnim lancem.

U ravnopravnom odnosu, zajedno s ostalim dobavljačima, surađujemo s novom Upravom Agrokora i vjerujemo da će se riješiti svi nastali problemi u razumnom roku.