Tržište duhanskih proizvoda u 2021. obilježio je određeni oporavak potrošnje u odnosu na godinu prije, s vidljivim pozitivnim utjecajem turističke potrošnje te izostanka strogih mjera vezanih uz suzbijanje epidemije covida-19 u usporedbi s 2020. godinom. Uz to, nastavljen je i rast potrošnje grijanih duhanskih proizvoda, odnosno prelazak punoljetnih pušača na manje štetne alternative, dok je unutar cigaretnog segmenta vidljiv rast nižih cjenovnih kategorija u odnosu na više cjenovne kategorije.

Kako je u rujnu prošle godine, na 21. Danu polja duhana, naglasila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, primarna proizvodnja duhana u Hrvatskoj ima budućnost rekavši kako je to vrijedna proizvodnja koja u Hrvatskoj ima svog organizatora, prilično siguran otkup, mogućnost prerade i zatvoren ciklus do proizvodnje gotovog proizvoda. “Osim dohodovnih potpora, nastojat ćemo podržati sve investicijske inicijative putem programa ruralnog razvoja”, navela je tom prigodom te dodala kako se Vlada i Ministarstvo zalažu za održavanje potpora na svim razinama u Europskoj uniji preciziravši da je za duhanski sektor predviđena omotnica vrijedna 42 milijuna kuna kao i prošle godine. “S obzirom na određena pravila, cijela se omotnica lani nije potrošila pa smo povećali jediničnu cijenu za duhan tipa svijetla virginia na 6,25 kuna po kilogramu”, precizirala je ministrica Vučković.

Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, proizvodnjom duhana se u 2021. godini bavilo 446 proizvođača, na 3.365 ha. Prosječna godišnja cijena otkupljenog duhana u 2020. godini iznosila je 14,17 kn/kg, dok je vrijednost godišnje proizvodnje duhana u Hrvatskoj u 2020. godini prema podacima Državnog zavoda za statistiku iznosila 138,76 milijuna kuna.

Na naš upit iz Ministarstva poljoprivrede odgovaraju da je duhan kultura koja ima potencijala za rast proizvodnje jer je profitabilna, otkup i isplata su sigurni, a modernizacijom proizvodnje (strojevi za berbu duhana) znatno se može olakšati proizvodnja te nadoknaditi potreba za udjelom ljudskog rada.

“Značaj ove kulture Ministarstvo poljoprivrede odavno je prepoznalo te je još u predpristupnom razdoblju sektor duhana identificiran kao iznimno osjetljiv. Također, jedan od primjera da Ministarstvo i dalje smatra ovu proizvodnju značajnom, svakako se može vidjeti i u povećanju iznosa potpore za duhan kao iznimno osjetljivi sektor u 2021. godini. Za tip duhana virginiju iznos potpore s prijašnjih 5,25 kn/kg povećan je na sadašnjih 6,25 kn/kg. Doprinos proizvodnje duhana ima značajan utjecaj na gospodarstvo i ruralna područja i stoga će Ministarstvo poljoprivrede i dalje imati u vidu da je za ovu proizvodnju potrebno osigurati specifične financijske instrumente i u novom programskom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike”, naveli su u odgovoru iz Ministarstva poljoprivrede.

VELIKI POTENCIJALI
Za trendove u primarnoj proizvodnji duhana u Hrvatskoj i potencijalima ove poljoprivredne kulture upitali smo i Josipa Lozančića, člana Uprave BAT Adria zaduženog za regulatorne poslove i odnose s javnošću koji je ujedno i član Vijeća Udruženja prehrambeno prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). On ističe kako je proizvodnja duhana u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina stabilizirana i da se taj trend ogleda i u 2020. Podsjeća na to da se duhan sadi na površini od oko 3.500 hektara, primarno u Slavoniji i Podravini, a u 2020. je proizvedeno više od 7.000 tona duhana uz prosječan prinos od 2,1 tone po hektaru. Pritom je ukupna godišnja vrijednost proizvodnje duhana nešto ispod 100 milijuna kuna, po čemu je duhan visoko dohodovna poljoprivredna kultura, dvostruko vrjednija od primjerice ukupne godišnje vrijednosti proizvodnje grožđa u Hrvatskoj premašujući 80 posto vrijednosti ukupne godišnje proizvodnje voća, oraha i sličnog koštuničavog voća.

On također naglašava kako je duhan i dalje najznačajnija naša poljoprivredna proizvodnja u EU, s obzirom na to da proizvodnja u Hrvatskoj čini 6 posto ukupne proizvodnje duhana u Uniji.

“No, ta proizvodnja dolazi s izazovima. Duhanska se proizvodnja već duži niz godina suočava s povlačenjem starijih proizvođača iz proizvodnje i izazovima pomlađivanja proizvođača, ali i sve izraženijim nedostatkom radnika u županijama gdje je proizvodnja duhana najviše koncentrirana. Ipak, svjedočimo i pozitivnim trendovima. Investicije u modernu tehnologiju i opremu za proizvodnju duhana omogućuju znatno efikasniju proizvodnju, uz manje potrebne radne snage i značajnu uštedu energenata.  Zbog toga su vrlo važni investicijski programi kakvi su pokrenuti u Hrvatskim duhanima, koji su usmjereni na ulaganje nove tehnologije, poput mehaničkih berača, automatiziranih sušnica i slično. Takve investicije povećavaju proizvodnu sposobnost i omogućuju ne samo zadržavanje proizvodnje, već i njeno povećanje”, naglašava Lozančić.

Važnim pritom ocjenjuje i ukupno pozitivno raspoloženje proizvođača koji u duhanu vide dodatan potencijal navodeći da je anketa proizvođača koju su proveli u Hrvatskim duhanima prošle godine pokazala da gotovo 70 posto kooperanata želi povećati proizvodnju duhana, a njih 36 posto to želi u razdoblju od jedne do tri godine.

“To znači da proizvođači prepoznaju kvalitetno okruženje u Hrvatskoj, a koje je obilježeno kontinuiranim rastom cijena duhana i velikom brigom organizatora proizvodnje za produktivnost proizvođača. Kao najveću prepreku za povećanje proizvodnje duhana sami proizvođači su u anketi naveli nedostatak poljoprivrednog zemljišta, njih čak 65,34 posto, i tu smo već pokrenuli razgovore s Ministarstvom poljoprivrede i lokalnom samoupravom”, naglašava Lozančić te dodaje kako Hrvatski duhani imaju kvalitetnu suradnju s proizvođačima duhana, koji ovdje imaju stabilno okruženje za proizvodnju, mogućnost povoljnog financiranja kompletne proizvodne godine, kao i dodatnog ulaganja u novu opremu i tehnologije, kontinuiranu stručnu podršku agronoma na terenu te osiguran otkup kompletne proizvodnje. Prema njegovim riječima, proizvodnja duhana organizirana na ovaj način jedna je od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj, budući da nema nesigurnosti oko proizvodnje i plasmana.

Što se tiče proizvodnje duhanskih proizvoda, u 2020. je proizvedeno 10,8 milijardi cigareta i više od 8,6 tisuća tona duhana i duhanskih prerađevina. Ukupno je u 2020. godini izvezeno 162,9 milijuna eura vrijednog duhana i duhanskih proizvoda i prerađevina.

Na duhanske proizvode je ukupno u 2020. godini naplaćeno više od 5 milijardi kuna trošarina i posebnih poreza, i to bez PDV-a. “I u segmentu duhanskih proizvoda postoji značajan potencijal za daljnji razvoj, najviše potenciran transformacijom duhanske industrije prema novim kategorijama proizvoda koji pokazuju potencijal smanjenog rizika. Jedina hrvatska tvornica duhanskih proizvoda u Kanfanaru novom je investicijom od 200 milijuna kuna dobila nove proizvodne linije za proizvodnju nove kategorije proizvoda, grijanih duhana, i nova će proizvodnja dodatno povećati proizvodni kapacitet Kanfanara.

Također, BAT je u Rijeci otvorio novi logistički HUB za uređaje nove generacije poput električnih cigareta i uređaja za zagrijavanje duhana, a iz kojeg će se ti proizvodi izvoziti na EU tržišta. Hrvatska je na taj način postavljena čvrsto u središte transformacije duhanske industrije, što je dobar jamac nastavka pozitivnih trendova u toj industriji u narednim godinama”, poručuje Josip Lozančić.

TRENDOVI KOJI OHRABRUJU
O kretanjima u potrošnji duhanskih proizvoda i drugim odrednicama koje utječu na trendove u sektoru razgovarali smo i sa Stankom Kršlovićem, predsjednikom Koordinacije za duhanske proizvode, koja djeluje u sklopu Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), te članom Uprave za korporativne poslove kompanije Philip Morris Zagreb.

Kršlović ističe kako je tržište duhanskih proizvoda u 2021. obilježio određeni oporavak potrošnje u odnosu na godinu prije, s vidljivim pozitivnim utjecajem turističke potrošnje te izostanka strogih mjera vezanih uz suzbijanje epidemije covida-19 u usporedbi s 2020. godinom. Oporavak turističke potrošnje, kaže Kršlović, imao je pozitivan utjecaj na potrošnju duhanskih proizvoda, najvećim dijelom u periodu srpanj-rujan gdje su prodajni rezultati donekle usporedivi s rekordnom turističkom 2019. godinom. Uz to, on naglašava kako je nastavljen i rast potrošnje grijanih duhanskih proizvoda, odnosno prelazak punoljetnih pušača na manje štetne alternative, dok je unutar cigaretnog segmenta vidljiv rast nižih cjenovnih kategorija u odnosu na više cjenovne kategorije.

Dakako, jedan od ključnih problema u ovom sektoru je utjecaj nelegalne prodaje duhanskih proizvoda. “Iako raspolažemo relativno skromnim podacima o zadnjim kretanjima ilegalne trgovine u Hrvatskoj, za zaključiti je kako je razina ilegalne potrošnje duhanskih proizvoda još uvijek značajna. Prema nekim pokazateljima, krajem 2021. godine razina potrošnje ilegalnih cigareta u Hrvatskoj je praktički nepromijenjena u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Sudeći po brojnim akcijama policije i carine tijekom godine u kojima su zaplijenjene značajne količine ilegalnog duhana i cigareta – jedino što možemo zaključiti je kako ovo i dalje ostaje jedan od značajnijih problema našeg društva s obzirom na učinak nelegalnih proizvoda na njihove potrošače, ali i na značajne gubitke prihoda državnog proračuna po ovoj osnovi”, poručuje Kršlović.

Kada je riječ o projekcijama kretanja u kategoriji tijekom 2022. godine on ističe kako su trendovi u potrošnji usko povezani s daljnjim djelovanjem covid-19 epidemije na gospodarsku aktivnost, kao i na standard građana. “Unatoč tome, s pretpostavkom normalizacije situacije oko covida te izostankom strožih mjera, odnosno ponovno pozitivnih vijesti od turističke sezone, očekujemo sličnu potrošnju kao i u 2021., uz nastavak trenda rasta potrošnje manje štetnih alternativa (najprije grijanih duhanskih proizvoda) te rasta udjela nižih cjenovnih segmenata, s obzirom na utjecaj inflacije na standard građana”, smatra Stanko Kršlović.

OSOBNI ISPARIVAČI
Segment koji već godinama bilježi sve bolje rezultate na tržištu svakako su električne cigarete i uređaji za grijanje duhana. Filip Tokić, predsjednik Udruge korisnika osobnih isparivača CROHM, pojasnio nam je u svom odgovoru perspektivu i velike tržišne potencijale ovih proizvoda za koje je u svijetu popularan naziv ENDS (eng. Electronic nicotine delivery systems). Prvenstveno se radi o tome da ovi proizvodi pušačima, koji ne mogu ili ne žele prestati pušiti, pružaju znatno manje štetnu alternativu uz zadržavanje rituala pušenja. Tokić ističe kako rast ovog segmenta predstavlja i priliku za domaće proizvođače duhana kao sirovine za dobivanje nikotina namijenjenog nikotinskim neduhanskim proizvodima. Ipak, dosta je oprezan u tom pogledu: “Ovo je još jedna od tih velikih prilika za hrvatske proizvođače duhana, no da bi se to dogodilo potrebna je jasna strategija od strane države koja će ih poticati u kojem smjeru i što trebaju uzgajati i stvoriti im zakonske pretpostavke za takvu proizvodnju. U suprotnom će naši proizvođači prestati s uzgojem, a nikotin ćemo uvoziti iz Poljske.”

On dodaje kako ne postoje konkretni podaci o broju korisnika osobnih isparivača u Hrvatskoj, ali kako je nesumnjivo da sve više ljudi traži alternativu klasičnim cigaretama i prepoznaje alternativne proizvode koje odabiru ili kao sredstvo za prestanak pušenja ili kao bolju alternativu pušenju. Prema njegovom mišljenju, područje osobnih isparivača trebalo bi adekvatno zakonski regulirati jer sadašnja regulativa nikako ne pomaže razvoju tržišta koje treba osigurati alternativu za potrošače tako što će im proizvode smanjene štetnosti učiniti pristupačnijim.

Rast dobiti duhanske industrije
Poduzetnici u djelatnosti proizvodnje duhanskih proizvoda su u 2020. godini ostvarili ukupnu neto dobit od 104,2 milijuna kuna, što je rast od 27,2 posto u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci Fine. Iz Fine napominju kako je u djelatnosti proizvodnje duhanskih proizvoda registriran vrlo mali broj poduzetnika – u 2020. su u toj djelatnosti poslovala tri poduzetnika (TDR, Hrvatski duhani i Tvornica duhana Udbina) s 878 zaposlenih. Ukupni su prihodi u djelatnosti proizvodnje duhanskih proizvoda u 2003. i 2004. godini iznosili više od 2,6 milijardi kuna, u 2017. godini 1,4 milijarde kuna, a u 2020. godini 1,1 milijardu kuna, što je pad prihoda veći od 50 posto.
U 2017. godini po prvi puta je ostvaren negativan financijski rezultat, neto gubitak u iznosu od 79,9 milijuna kuna. U 2018. dobit razdoblja ponovno je rasla te je iznosila 47,5 milijuna kuna, u 2019. godini 81,9 milijuna kuna, a u 2020. je to raslo na 104,2 milijuna kuna. Najbolji konsolidirani rezultat – dobit razdoblja, ostvarena je 2003. u iznosu od 818,2 milijuna kuna, navodi se u analizi Fine.
Iz Fine napominju kako je na rezultate poslovanja poduzetnika u djelatnosti proizvodnje duhanskih proizvoda i uzgoja duhana utjecao Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, koji je u primjeni od ožujka 2009. godine.
Broj zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvoda smanjen je s 1.106, koliko ih je bilo 2002. godine, na 720 u 2010., a u 2020. je bilo 878 zaposlenih.
Analiza Fine o poduzetnicima u djelatnosti proizvodnje duhanskih proizvoda i uzgoja duhana pokazuje i da je obračunata prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvoda porasla za 34 posto, sa 6.566 kuna u 2002. na 8.795 u 2020. godini. Ipak, u usporedbi s 2019. kada je prosječna plaća iznosila 10.809 kuna riječ je o godišnjem padu od 18,6%. Najveća prosječna mjesečna plaća obračunata je 2016. godine kada je iznosila 15.441 kunu.
U djelatnosti uzgoja duhana u 2020. su bila registrirana dva poduzetnika – Agroduhan i Agroplan – u kojima radi 85 zaposlenih, što je 15 posto manje nego u prethodnoj godini. Ukupni prihodi ove djelatnosti u 2020. su pali za 9,4%, na 42,7 milijuna kuna, a gubitak razdoblja je iznosio čak 15,1 milijun kuna.