Dvije zlatne medalje za kvalitetu kulena Belje

Na ocjenjivanju kakvoće kulena održanom na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku Belje je osvojilo dvije zlatne medalje

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku održano je prvo ocjenjivanje kakvoće kulena u organizaciji ove znanstvene institucije koja je dugogodišnji partner kako malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima tako i velikim proizvođačima u standardizaciji i unapređenju proizvodnje kulena.

Belje je na ocjenjivanje poslalo premium kulen iz linije Crna Slavonska i Baranjski kulen s oznakom zemljopisnog podrijetla. Oba kulena su oduševila žiri koji im je dodijelio zlatne medalje za kakvoću.

“Svaki komad kulena koji dolazi iz naše proizvodnje je ručni rad, kao što je to i kod obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Baranjski kulen radimo prema strogo definiranoj specifikaciji zaštite pa na svakom komadu ponosno ističemo europsku plavu ZOZP markicu. Riječ je o proizvodnji koja traje oko četiri mjeseca i tijekom koje pažljivo pratimo sve faze od punjenja kulena u svinjsku katicu, preko hladnog dimljenja do zrenja. S jednakom strašću i predanošću proizvodimo i kulen od crne slavonske svinje koju uzgajamo na prostoru pašnjaka u Parku prirode Kopački rit. Ove zlatne medalje su potvrda naše predanosti kvaliteti u svim fazama proizvodnje u kojima sudjeluju naši majstori kulenari, ali i svi zaposlenici Baranjke, našeg pogona za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda”, istaknula je Ljiljana Vajda-Mlinaček, voditeljica korporativnih komunikacija Belja, primajući nagradu.

Dr.sc. Goran Kušec profesor na FAZOS-u i jedan od najboljih poznavatelja kulena u Hrvatskoj osvrnuo se na ocjenjivanje i kvalitetu uzoraka poslanih na ocjenjivanje. “Dugo godina, zajedno s kolegama s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, ocjenjujem kulene na brojnim kulenijadama diljem Slavonije i Baranje. Ove godine smo odlučili da je došlo vrijeme za organizaciju ocjenjivanja u okviru velike znanstvene institucije, kakva je naš fakultet, kako bismo dodatno naglasili važnost kulena i njegove proizvodnje za cijelu regiju. Na ocjenjivanju je sudjelovalo 33 uzoraka kulena s područja svih pet slavonskih županija i svi redom su bili odlični. Ocjenjivali smo presjek, okus i miris kulena i to prema međunarodnim standardima i normama”, naglasio je Kušec.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakMarkus Pinggera – Supernova Grupa
Sljedeći članakDr. Oetker High Protein muesli