DZS potvrdio godišnji rast maloprodaje u listopadu

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u listopadu je u odnosu na rujan bio nominalno manji za 2,9 posto, a realno za 3,8 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na listopad 2010., nominalno porastao za 5,5 posto, a realno za 1,8 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS).

trgovina-kupci-krumpir-midiNa mjesečni pad utjecalo je smanjenje prodaje motornih goriva i maziva u listopadu u odnosu na rujan za 6,2 posto, alkohola i drugih pića za 11,7 posto, zatim pad prometa u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama za pet posto i dr.

Istodobno u listopadu je u odnosu na mjesec prije ostvaren rast prometa tekstila, odjevnih predmeta i obuće za 19 posto, motornih vozila za 12,7 posto, željezne robe, boje i stakla 3 posto itd.

Na godišnjoj razini pak, u listopadu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, statistika bilježi nominalni rast prometa u 14 trgovačkih struka.

Postotno najviše, za 18,1 posto, porastao je promet željezne robe, boje i stakla, koji u ukupnoj maloprodaji ima udjel od 5,1 posto.

Maloprodaja motornih goriva i maziva, koja u ukupnoj maloprodaji ima udio od 18,7 posto, na godišnjoj je razini povećana za 11,2 posto, duhanskih proizvoda 10,2 posto, a alkoholnih i drugih pića za 8,9 posto.

U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koje u ukupnoj maloprodaji imaju udio od 34,3 posto, promet je nominalno porastao za 3,9 posto.

Maloprodaja je u listopadu na godišnjoj razini pala u tri trgovačke struke, a postotno najviše u ostaloj trgovini na malo izvan prodavaonica, za 20,5 posto. (H)

Prethodni članakCascade zatvoren, ne zna se što će biti sa zdanjem u centru
Sljedeći članakHrvatski otočni proizvodi na Trgu Bana Jelačića