hrvatski-otocni-proizvod-izlozba-stand-midiNa zagrebačkom središnjem Trgu Bana Jelačića, otočni proizvođači, njih 30, prodaju proizvode s oznakom “Hrvatski otočni proizvod” (HOP) tijekom božićnog sajma koji se održava od 16. do 24. prosinca.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo je početkom 2007. projekt vizualnog označavanja otočnih proizvoda s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda, istaknula je voditeljica projekta Ljubica Ajduković Ugarković.

Oznaku HOP ove je godine dobio 51 proizvođač za ukupno 87 proizvoda, a ukupno oznaku HOP nosi 255 proizvoda 101 proizvođača s 20 hrvatskih otoka, uključujući i poluotok Pelješac.

Riječ je o autohtonim proizvodima koji potječu s otoka i rade se u malim serijama s ciljem poticanja proizvodnje i zadržavanja stanovništva na otocima, zaštite proizvoda autohtonih otočnih proizvođača te promocije naših otoka.

Zagrepčani tako na božićnom sajmu mogu pronaći sapune s Brača, eterična ulja kadulje s Murtera, sol sa začinskim biljem s Pelješca, vina s Korčule, eko slikovnice i sir s Paga, likere i rogačiće s Raba, desertna vina s Hvara, maslinova ulja s Visa, srdele s Ugljana, proizvode od creske vune i još brojne proizvode koji nose oznaku HOP.

Ajduković Ugarković je istaknula i kako Ministarstvo financira i uređenje prostora u Cesarčevoj/Vlaškoj ulici u Zagrebu gdje se u veljači iduće godine očekuje otvorenje prvog dućana i kušaone s otočnim proizvodima, nositeljima ove prestižne oznake kvalitete. (H)