Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) osigurala je 20 milijuna € zajma za tvrtku Aluflexpack Group GmbH (AFP Group) u svrhu potpore širenju asortimana fleksibilne ambalaže i za daljnji razvoj proizvoda na bazi aluminija.

Aluflexpack Group - midiKredit EBRD-a bit će na raspolaganju hrvatskim proizvođačima fleksibilne ambalaže ujedinjenima u AFP Group — Aluflexpack Novi d.o.o., Omial Novi d.o.o. i TOF d.o.o. — koje je Montana Tech Components AG u studenom 2012. godine preuzela od Hypo Alpe Adria banke. Novi švicarski vlasnik uveo je opsežan program modernizacije koji je 2013. djelomično financiran zajmom EBRD-a od 20 milijuna eura.

Aluflexpack Novi d.o.o., Omial Novi d.o.o. i TOF d.o.o. nalaze se u hrvatskim regijama s visokom nezaposlenošću i slabom industrijskom bazom. Novi zajam EBRD-a financirat će nove proizvodne pogone koji će dovesti do povećanja kapaciteta kao i do razvoja novih inovativnih i tehnološki složenijih proizvoda za kojima postoji velika lokalna i inozemna potražnja.

Jačanje gospodarstva u zemljama u kojima posluje jedan je od ključnih strateških prioriteta EBRD-a. Banka radi na poboljšanju konkurentnosti lokalnih tvrtki na domaćem i inozemnom tržištu podupirući ih financijski i kroz politiku dijaloga.

Ugovor o zajmu potpisan je danas tijekom posjeta Prvog potpredsjednika EBRD-a, Phila Bennetta, Hrvatskoj. “Zadovoljni smo što ovim zajmom nastavljamo uspješnu suradnju s našim partnerom Montana Tech Components Group. Potpora EBRD-a ojačat će tekući program rasta AFP Grupe, postaviti nove standarde u vođenju poslovanja i omogućiti uvođenje novih proizvoda. Vjerujemo da će to utjecati i na tvrtke u široj regiji”, rekao je Bennett.

“Naša uspješna suradnja s EBRD-om pomogla je razvoju AFP Grupe ne samo financijski nego i organizacijski. Vrlo kompetentan EBRD-ov tim cijenjen je i konstruktivan partner još od 2013. Vrlo smo zadovoljni daljnjim proširenjem naše suradnje koja će nam pomoći da bolje servisiramo naše klijente i da povećamo poslovanje i daljnji razvoj, a koja je ujedno i snažna potvrda uspješnog razvoja AFP Grupe otkad se pridružila tvrtki sa znanjem, iskustvom i globalnom prisutnošću, Montana Tech Components Group”, rekao je Predsjednik Uprave AFP Grupe Igor Arbanas.

EBRD je u Hrvatskoj aktivan kao investitor od osamostaljenja zemlje i do sada je uložio oko 3,5 milijardi € u 186 projekata. Poslovne aktivnosti Banke uključuju sve sektore gospodarstva i posebno su jake u infrastrukturi, korporativnom sektoru, financijskim institucijama i energetici.

EBRD-ov strateški plan za razdoblje 2016.-2018. za zemlje u kojima posluje, uključujući Hrvatsku, ima tri prioriteta: jačanje gospodarske otpornosti, usmjerenje prema globalnim izazovima i potporu regionalnoj integraciji.