U fokusuKečap, majoneza, senf - Kupovne navike: Trend koji ne budi optimizam

Kečap, majoneza, senf – Kupovne navike: Trend koji ne budi optimizam

majoneza-umaci-kupovne-navike-ftd 777Iako ih u Hrvatskoj kupuje gotovo 90% kućanstava, kečap, majoneza i senf u 2015. godini bilježe minuse u volumenima, vrijednosti, broju kupaca i frekvenciji kupovine

Prema podacima GfK Panela kućanstava, oko 150 milijuna kuna hrvatska kućanstva godišnje troše na kečap, majonezu i senf za potrebe kućanstva. Ukupna vrijednost kategorije nešto je veća kada bismo pribrojili potrošnju izvan kućanstva (out of home).

izgubljene prilike plodina u kategoriji kečap-majoneza-senf-gfkIako ih u Hrvatskoj kupuje gotovo 90% kućanstava, kečap, majoneza i senf u 2015. godini bilježe minuse u volumenima, vrijednosti, broju kupaca i frekvenciji kupovine.

Postoje igrači koji prkose ovom crnom trendu povećavajući vrijednost, a to su Thomy majoneza te Konzumova, Lidlova i Kauflandova trgovačka marka u kečapima.

POTENCIJAL PLODINA
Kada analiziramo razvoj kategorije na razini osam vodećih trgovaca, uočavamo da je Tommy trgovac koji ima najveći destinacijski indeks. Kaufland, Billa, Konzum i Interspar također imaju veći kategorijski udio u potrošnji kupca (Share of Wallet, SOW) u odnosu na svoj ukupni SOW na FMCG tržištu.

Share-of-Wallet-Plodina-u-kategoriji-kečap-majoneza-senf-2015S druge strane, KTC, Lidl i Plodine imaju neiskorišteni potencijal u kategoriji jer im je destinacijski indeks ispod 100. Zanimljiv je slučaj Plodina koje kontinuirano povećavaju SOW na FMCG-u posljednjih godina, a isti trend rasta SOW-a bilježe i u kategoriji kečapa, majoneze i senfa.

Destinacijski Sow index trgovaca (mat kolovoz 2015.)No, njihov kategorijski SOW ispod je SOW-a koji Plodine postižu na FMCG-u. Plodine zadržavaju 11,2% novca koji kupci Plodina troše u kategoriji. Postotak kupaca Plodina koji kupuju kategoriju u Plodinama je 34,1%.

Drugim riječima, čak dva od tri kupca Plodina koji su kupci kategorije ne kupuju kategoriju u Plodinama. Plodine imaju prostora za dodatni rast u kategoriji jer njihovi kupci čak 89% svog novca u kategoriji troše kod drugih trgovaca.

U Konzumu troše triput više nego u Plodinama (33,7% novca u kategoriji), u Kauflandu 13,6%, u Lidlu 8,1%, itd. Također je zanimljivo da kupci Lidla pokazuju natprosječni afinitet prema kupovini kečapa, majoneze i senfa u Kauflandu i Billi.

mladen kozic- gfk

Najnovije objave

Pogledajte u budućnost financija na prvom Finance Weekendu

Finance Weekend će se baviti ključnim temama koje oblikuju budućnost financija Godinu dana prije punoljetnosti, po prvi puta u Rovinju na Weekendu.17, dolaze nam i...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...