Tele2 i Podravka najučinkovitiji su hrvatski oglašivači, dok je Bruketa&Žinić OM najučinkovitija hrvatska agencija na Effie indexu 2013.

Neprofitna marketinška organizacija Effie Worldwide objavila je rezultate globalnog Effie indeksa učinkovitosti 2013. koji prepoznaje i rangira najuspješnije globalne, regionalne i lokalne marketinške agencije te oglašivače i brendove čije su marketinške aktivnosti postigle najbolje rezultate na tržištu.

Najučinkovitijim oglašivačem proglašen je Unilever, najučinkovitijim brendom Coca-Cola, a Ogily&Mather najučinkovitijom agencijskom mrežom na svijetu.

Hrvatske tvrtke i brendovi su također uvršteni u Effie globalni index učinkovitosti. Najučinkovitijim hrvatskim oglašivačem drugu godinu zaredom proglašen je Tele2, dok je drugu poziciju zauzela Podravka.

Najučinkovitija agencija i ove godine je Bruketa&Žinić OM, a slijede Grey Wordwide Zagreb, Imago reklamna agencija, Organizacija i BBDO Zagreb. Najučinkovitiji hrvatski brendovi su Tele2 i Ožujsko pivo.

Na ovogodišnji globalni Effie index učinkovitosti uvršteni su svi pobjednici i finalisti 40 globalnih i nacionalnih Effie natjecanja održanih u periodu od 13. lipnja 2012. do 13. lipnja 2013., a ukupno je zaprimljeno više od 2400 prijava marketinških agencija i oglašivača iz cijelog svijeta.

Poredak domaćih agencija i oglašivača na globalnom Effie indeksu učinkovitosti sastavljen je temeljem bodova ostvarenih na hrvatskom Effie natjecanju, održanom u svibnju 2013. u sklopu Dana komunikacija, najvažnije strukovne marketinške manifestacije u Hrvatskoj.

“Posebnost Effie indexa je u tome što rangira pobjednike i finaliste nacionalnih ali i svjetskih, globalnih natjecanja te na taj način iz globalne perspektive daje širu sliku o najefikasnijim hrvatskim agencijama, oglašivačima i brendovima. Same Effie nagrade iznimno su vrijedne za marketinšku industriju jer daju potvrdu da kreativne ideje i uspješni marketinški rezultati uvijek idu ruku pod ruku”, izjavila je Dunja Ivana Togonal, izvršna direktorica Hrvatskog udruženja društava za tržišno komuniciranje (HURA), organizatora hrvatskog izdanja Effie natjecanja.