Energetski napitci: Promotivna prodaja potiče rast kategorije

Promotivna je prodaja u zadnjih 12 promatranih mjeseci u relativno značajnom porastu u odnosu na prethodnu godinu te povlači trend ukupnog rasta kategorije energetskih pića.

Prodaja energetskih napitaka u razdoblju od kolovoza 2016. do srpnja 2017. godine u odnosu na isti period prošle godine količinski raste 35%, a vrijednosno 16%.

Pritom se gotovo jedna petina vrijednosne prodaje energetskih pića ostvari kroz promotivne akcije (sniženja cijena ili promotivna pakiranja) u promatranom kanalu.

Promotivna je prodaja u relativno značajnom porastu u odnosu na prethodnu godinu te povlači trend ukupnog rasta kategorije energetskih napitaka. Prodaja energetskih napitaka očekivano je najviša u ljetnim mjesecima – lipnju, srpnju i kolovozu – pri čemu je udio promotivne prodaje u tim mjesecima nešto niži, posebno u kolovozu 2016. (3%) i srpnju 2017. (12%).

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu dominiraju cjenovne akcije te je vrijednosna prodaja proizvoda na spomenutim akcijama povećana u razdoblju od kolovoza 2016. do srpnja 2017. u odnosu na isti period godinu ranije. I dubina popusta je povećana – s prosječnih 28% na prosječnih 35% na razini kategorije.

Prethodni članakTalijanska Lavazza kupuje australski Blue Pod Coffee
Sljedeći članakHeraklea: Hrvatska na 4. mjestu po kvaliteti usluge u regiji