vinogradTvrtka Erdutski vinogradi d.o.o. odnedavno je vlasnik pet vučenih trorednih atomizera Zaturn 3000.

Dunja Vukmirović, članica uprave Erdutski vinogradi d.o.o. kaže kako su se za kupovinu ovih atomizera odlučili ponajprije zbog pravovremene zaštite nasada ali i višestruke uštede.

Naime, pravovremenu zaštitu vinograda, koja je naj bitniji čimbenik za proizvodnju zdravog i kvalitetnog grožđa, treba obaviti unutar dva dana.

“S obzirom na to da Erdutski vinogradi raspolažu s 513 hektara vinograda, za kvalitetnu zaštitu u dva dana klasičnom tehnologijom potrebno je angažirati 20 traktora, 20 jednorednih atomizera i 40 obučenih traktorista, što je često vrlo teško ostvarivo. S ovih pet trorednih vučenih atomizera koji angažiraju samo pet traktora i 10 obučenih traktorista. Moguće je zaštitu obaviti u dva dana pri čemu se smanjuje broj potrebnih prohoda traktora na jednu trećinu, smanjuje se utrošak goriva, emisije CO2 i gaženje tla. Ova, nova, generacija atomizera povećava kvalitetu zaštite kroz veću preciznost aplikacije i to 60 do 70 posto, bolju prekrivenost lisne površine zaštitnim sredstvom te boljim upravljanjem pesticidima, a ušteda se ogleda i u manjem utrošku vode”, rekla je Vukmirović.

Uštede su tim veće ako se zna podatak da u prosječnoj godini obavimo oko desetak tretiranja a ako je godina zahtjevnija i više, objašnjava Vukmirović.

Josip Pavić, predsjednik Nadzornog odbora ove vinarije dodaje kako su atomizeri nabavljeni prema uvjetima iz natječaja za mjere iz Programa ruralnog razvoja.

Željko Findri, iz tvrtke Findri d.o.o. koja je isporučila atomizere proizvođača Hardi Ilemo, ističe veliku učinkovitost ovog atomizera. “Naime, stvarni učinak Zaturna 3000 je sada, na početku korištenja, 4 hektara po satu i ako se dnevno radi 10 sati, s pet strojeva se u jednom danu tretira 200 hektara vinograda što znači da se cjelokupna zaštita provede gotovo u dva dana. Nakon procesa uhodavanja očekujemo da će se kompletna površina tretirati u dva dana”, objašnjava Željko Findri i dodaje kako su ovakvi Zaturni s dva dupla kotača po prvi put isporučeni u Hrvatsku a riječ je o najvećem atomizeru koji Hardy proizvodi (kapacitet mu je 3.000 litara).

Djelatnici firme Findri su Zaturne isporučili u dva navrata i tom su prilikom obavili i kontrolu uređaja i rad svih dizni kako bi ukupni proces zaštite tekao besprijekorno. (glas-slavonije.hr)