grozde-berba-kutjevo-midiKutjevo d.d. počelo je berbu grožđa u svojim vinogradima.

Krenuli su s ranim sortama grožđa muškat i rizvanac na ravničarskim dijelovima vinograda niže nadmorske visine, prvo na lokaciji Škomić, gdje se nalazi više od 200 hektara pod vinogradima, najviše graševine.

Prvi rezultati najavljuju berbu koja će dati kvalitetnije grožđe i od prošle, vrlo kvalitetne berbe. Na nekim grozdovima vide se tragovi tuče – štete su 15 do 30 posto. Unatoč velikim kišama protekla dva mjeseca, grožđe je iznimno zdravo.

“Beremo muškat ottonel. Nakon berbe skladištimo grožđe u hladnjače. Tek drugi dan počinje prešanje hladnog grožđa, a ostaje i duže u maceraciji zbog bolje arome. Muškat je poluaromatična sorta i kod nas najranije dozrijeva. Na Škomiću je na oko dva hektara. Sljedeće što ćemo brati je rizvanac, a od sredine tjedna kreće berba pinota sivog, chardonnaya, zweigelta i traminaca. To su četiri rane sorte koje sve bolje prolaze kod kupaca. Iznad 300 metara nadmorske visine grožđe beremo ručno, a strojno beremo grožđe na nižim visinama za kvalitetno vino koje se tržištu isporučuje u litrenim bocama. Sve što planiramo plasirati u buteljama bere se isključivo ručno”, ističe Mladen Perak, direktor Vinogradarstva u Kutjevu d.d., dodajući da muškata ottonela imaju i na lokaciji Hrnjevac, s kojeg sve količine tog grožđa zbog svoje iznimne kvalitete idu u proizvodnju vina koja se uglavnom ostavljaju za arhivu.

Berba će trajati oko mjesec i pol, najduže graševine, koja je na najvećem dijelu površina, a tehnolog u Kutjevu d.d., Zdravko Raguž, ističe kako je kvaliteta grožđa znatno bolja nego lani.

“Samo da ne bude kiše, jer u srpnju je bilo mnogo padalina. Ako se zadrži još dva tjedna lijepo vrijeme, bit će idealno. Očekujemo manji prinos za 10 do 20 posto nego lani, no to je još uvijek iznad prosjeka, jer lani je bila nezapamćeno dobra godina”, rekao je Raguž. Dodaje da je lanjska berba imala jake šećere, a slabije kiseline, a ovogodišnje se grožđe odlikuje izbalansiranim količinama šećera i kiselina.

Ručno, vrlo kvalitetne, mirisne i slatke grozdove muškata, bralo je tridesetak berača, a vodila ih je mlada inženjerka Valerija Pavić, koja je završila studij Vinogradarstva, vinarstva i voćarstva na Veleučilištu u Požegi. Upravo na ovim berbama skuplja svoja prava iskustva. (glas-slavonije.hr)