Europske kompanije intenzivno rade na lokalizaciji svojih lanaca vrijednosti

Europsko gospodarstvo na aktualne izazove odgovara prilagodbom svojih struktura, pa će tako većina kompanija u budućnosti intenzivnije lokalizirati svoje lance vrijednosti. Većina kompanija koje trenutno posluju u Kini planiraju postupno ili djelomično povlačenje iz te države, iako, kada se traži alternativa Kini kao proizvodnoj lokaciji, niti jedna se zemlja ne pojavljuje kao dominantan predvodnik

Brojne kompanije intenzivno preispituju svoje poslovne strukture izvan Europe, a kao glavni razlog navode rastuću geopolitičku neizvjesnost i s tim povezane rizike, probleme u dobavnim lancima, te visoke troškove usklađenosti s kriterijima održivosti i regulatornim zahtjevima u inozemstvu.

Nedavno istraživanje u kojem je sudjelovalo 150 top menadžera iz kompanija s godišnjim iznosom prodaje od najmanje 200 milijuna eura u svim industrijama diljem Europe, pokazalo je da većina ispitanih tvrtki koje trenutno posluju u Kini planiraju postupno ili djelomično povlačenje iz te države, iako, kada se traži alternativa Kini kao proizvodnoj lokaciji, niti jedna se zemlja ne pojavljuje kao dominantan predvodnik.

Od ispitanih kompanija s relevantnim poslovnim aktivnostima u toj zemlji, više od 60 posto njih već radi na preseljenju poslovanja, postupno ili djelomično. Također, menadžeri kao nova tržišta u Aziji vide Indiju i Japan, a slijede ih Singapur i Južna Koreja. Većina kompanija u Europi planira dodatno lokalizirati svoje lance vrijednosti na svojim prodajnim tržištima, a čak 85 posto anketiranih kompanija planira intenzivnije povezati lanac “od proizvodnje do prodaje” unutar odgovarajućih prodajnih tržišta (tzv. “lokalno za lokalno”).

“Europsko gospodarstvo na aktualne izazove odgovara prilagodbom svojih struktura, pa će tako većina kompanija u budućnosti intenzivnije lokalizirati svoje lance vrijednosti. Europa ponovno dobiva na važnosti kao tržište i nabave i proizvodnje u mnogim industrijama, primjerice u proizvodnji baterijskih ćelija za lokalnu prodaju na tržištu električnih vozila. Međutim, to nikako ne znači zatvaranje prema ne-europskim tržištima. Industrije koje se oslanjaju na sirovine i izvore energije izvan Europe, ne mogu poslovati bez zemalja dobavljača, a jasno je da se odgovarajući kanali nabave i proizvodne strukture ne mogu jednostavno premjestiti preko noći. U brojnim industrijama to će trajati nekoliko godina”, izjavio je Robert Ćuzela-Piljac iz konzultantske kuće Horvath.

Europa je na vrhu ljestvice najperspektivnijih potencijalnih tržišta za 66 posto ispitanika, no od tvrtki koje planiraju otvoriti nova tržišta u sljedeće tri godine, gotovo polovica ispitanika je usmjerena na Aziju (47 posto), slijede Sjeverna i Južna Amerika s 37 odnosno 33 posto. Na začelju liste zanimljivih potencijalnih tržišta su Bliski istok, Afrika i Australija.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakUvodi se naknada za ambalažu manju od 0,20 litre
Sljedeći članakPočela je nova sezona IdejeX