Novi Zeland zabranjuje i tanke plastične vrećice u supermarketima

Nova zabrana će se proširiti i na plastične slamke i posuđe jer vlada proširuje kampanju protiv plastike za jednokratnu upotrebu koju je započela 2019. kada je zabranila deblje plastične vrećice za kupovinu

Novi Zeland je od subote postao prva zemlja koja je zabranila tanke plastične vrećice koje kupci supermarketa koriste za voće i povrće.

Nova zabrana će se proširiti i na plastične slamke i posuđe jer vlada proširuje kampanju protiv plastike za jednokratnu upotrebu koju je započela 2019. kada je zabranila deblje plastične vrećice za kupovinu. Dužnosnici procjenjuju da u prosjeku svaki Novozelanđanin godišnje proizvede više od tri četvrtine tone otpada.

“Novi Zeland proizvodi previše plastičnog otpada”, rekla je Rachel Brooking, pomoćnica ministra za životnu sredinu.

Prema njenim riječima, zabrana vrećica iz 2019. već je spriječila korištenje više od milijardu plastičnih vrećica na Novom Zelandu, a nova zabrana tankih vrećica trebala bi dovesti do dodatnog smanjenja od 150 milijuna vrećica godišnje.

Lanac supermarketa Countdown počeo je s prodajom mrežastih vrećica od poliestera koje se mogu prati i ponovno koristiti.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakGerry Murphy novi predsjednik Uprave Tesca
Sljedeći članakProfil kompanije – VIRO d.d.