‘Exelsia Croatica’ : Proizvodi Slavonije i kontinentalne Hrvatske u ponudi Lidla

U oviru Lidlove linije autohtonih hrvatskih proizvoda ‘Exelsia Croatica’ svoje su mjesto našli i karakteristični proizvodi Slavonije i kontinentalne Hrvatske.

Kulen
Već nekoliko stoljeća tijek njegove izrade i nezaboravna druženja sjedinjuju obitelji slavonsko-srijemskog dijela Hrvatske. Prenošenjem recepture ‘s koljena na koljeno’, dimljenjem ove izvorne hrvatske kobasice te pažljivom izradom od biranog svinjskog mesa – slavonski ‘Kulen’ dostigao je status jednog od najpoznatijih autohtonih proizvoda tog podneblja, ali i cijele Hrvatske.

exelsia-paprenjaciPaprenjaci
Paprenjaci su oduševljavali naše pretke unatrag nekoliko stoljeća, veliki hrvatski književnik August Šenoa dao im je posebno mjesto romanu ‘Zlatarevo zlato’, a i mi danas uživamo u njihovom aromatičnom okusu. U čemu je zapravo tajna tih ukusnih kolačića? Ponajprije, u dugoj tradiciji koju su zagrebačke obitelji s velikom ljubavlju prenosile na nove generacije. Potom i u savršenom omjeru sastojaka, gdje posebno mjesto zauzimaju tri začina: cimet, klinčić i papar.

exelsia-cvjetni-medCvjetni med s dodacima

Ljekovita svojstva medu su pripisivali još davno i stari Grci, a keltski su druidi upravo stablo oraha i njegove plodove također smatrali dobrima za ljudsko zdravlje. Kada su majstori proizvodnje izvornih hrvatskih delicija u Slavoniji proizveli ovaj iznimno ukusni ‘med s orasima’, sve je bilo jasno jer nastao je pravi ‘ukusni nektar mladosti i života’ kakvog se ne bi postidjeli niti najvještiji alkemičari.