Banane, jedna od omiljenih voćki i četvrta najvažnija prehrambena namirnica na svijetu, mogle bi uskoro izumrijeti, upozorili su predstavnici Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda FAO, prenio je Reuters.

Naime, sojevi gljivice Fusarium oxysporum f. sp. cubense napali su zasade banana namijenjene za izvoz u Mozambiku i Jordanu.

Znanstvenici se boje da bi gljivica mogla dalje da se širi i da na taj način ugrozi usjeve banana najpopularnije sorte Cavendish. Gljivica, koja je pronađena na nekoliko plantaža, uzrokuje neizlječivu panamsku bolest, zbog koje korijenje banane trune.

Pedesetih godina prošlog vijeka gljivice su gotovo sasvim istrijebile sortu banana Gros Michel, koju je naslijedila Cavendish. Znanstvenici se boje da bi soj gljiva Tropical Race 4, prethodno ograničen na područje Azije i Australije, mogao proširiti svijetom i izbrisati sortu cavendish, baš kao što se prethodno dogodilo s bananama Gros Michel.

Stručnjaci tvrde da je dovoljan samo mali dio kontaminiranog tla da se gljivica raširi cijelim kontinentom. Znanstvenici istovremeno apeliraju na očuvanje divljih banana u Indiji koje su genetska baza za komercijalne banane. (SEEbiz.eu)