FAO prognozira skok uvoza hrane u 2017. godini

Ponuda i potražnja za hranom na globalnim tržištima trenutno su uravnotežene ali će vrijednost uvoza ove godine poskočiti zbog viših troškova transporta i većeg obujma uvezene hrane, procjenjuje agencija Ujedinjenih naroda FAO.

Vrijednost uvoza hrane poskočit će u 2017. za 10,6 posto u odnosu na prošlu godinu i premašiti 1.300 milijardi dolara, navodi FAO u četvrtak u najnovijim detaljnim prognozama za globalna tržišta hrane.

FAO objavljuje prognoze za sve osnovne prehrambene namirnice u proljeće i u jesen.

U najnovijem izvješću napominju da će skok troškova uvoza biti posebno izražen u najslabije razvijenim, te siromašnim zemljama-uvoznicama i onima u supsaharskoj Africi, i to zbog pojačanog uvoza mesa, šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda i uljarica.

Vrijednost uvoza trebala bi porasti u svim kategorijama prehrambenih proizvoda uz izuzetak ribe, i to zbog snažnog rasta sektora akvakulture koji uspijeva podmiriti skok potražnje za tom prehrambenom namirnicom, objašnjavaju u FAO-u.

Ocjenjuju ujedno da su globalna tržišta trenutno dobro opskrbljena svim osnovnim prehrambenim namirnicama, unatoč mogućim razlikama među pojedinim zemljama odnosno regijama.

Predviđaju da će cijene pšenice ostati stabilne u predstojećem razdoblju, posebno u prvoj polovini poljoprivredne sezone. Visoka razina proizvodnje žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i životinja, poput kukuruza, trebala bi pak jamčiti žestoku konkurenciju među vodećim izvoznicima tih vrsta žitarica, dodaju.

Proizvodnja uljarica trebala bi u sezoni 2016/2017. poskočiti na rekordnu razinu zahvaljujući ponajprije izvanrednom urodu soje. Prve naznake signaliziraju dobru opskrbu i u sezoni 2017/2018., što dodatno pritišće njihove cijene.

Proizvodnja mesa trebala bi pak stagnirati treću godinu zaredom, zbog očekivanog pada u Kini, dok bi proizvodnja mlijeka trebala porasti za 1,4 posto.

Cijene hrane u svibnju ponovo porasle
Odvojeno su iz FAO-a izvijestili da je indeks košarice osnovnih prehrambenih proizvoda u svibnju porastao nakon dvomjesečnog razdoblja pada, za 2,2 posto u odnosu na travanj, dosegnuvši prosječnih 172,6 bodova. U odnosu na prošlogodišnji svibanj njegova je vrijednost viša nekih 10 posto.

Rast FAO-ovog indeksa u svibnju odražava poskupljenje svih sastavnica košarice uz izuzetak šećera, čije su cijene pale 2,3 posto, kliznuvši na najnižu razinu u nešto više od godinu dana. U FAO-u taj pad objašnjavaju neočekivano visokom razinom proizvodnje u najvećem svjetskom izvozniku Brazilu i slabljenjem njegove valute reala koji je preusmjerio proizvođače na izvoz šećera.

Najviše su pak u svibnju poskupjeli mlijeko i mliječni proizvodi, za 5,1 posto u odnosu na travanj, odnosno za čak 51 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj. U FAO-u izdvajaju snažnu domaću potražnju za maslacem u Europi i Sjevernoj Americi.

Povoljne prognoze za žitarice
FAO odvojeno predviđa i kontinuirano povoljnu ponudu i potražnju za žitaricama u 2017/2018. godini.

Prema trenutnim bi prognozama agencije UN-a ove godine u svijetu trebalo biti proizvedeno ukupno 2,594 milijarde tona žitarica, čime bi proizvodnja trebala tek neznatno pasti ispod prošlogodišnje razine.

Pritom bi se proizvodnja pšenice trebala smanjiti za 2,2 posto dok bi proizvodnja kukuruza trebala porasti za 1,4 posto, procjenjuju u FAO-u.

Ukupna potražnja za žitaricama trebala bi u 2017/2018. dosegnuti rekordnih 2,584 milijardi tona, izračunali su u agenciji UN-a, uz blagi pad potražnje za pšenicom i nešto izraženiji rast potražnje za kukuruzom.

Zalihe žitarica trebale bi se na kraju sezone zadržati nadomak rekordnih razina i iznositi 703 milijuna tona, procjenjuju u FAO-u.

Nakon tri godine rasta obujam trgovine žitaricama trebao bi se u 2017/2018. smanjiti, i to za 1,2 posto, na 391 milijun tona, najvećim dijelom zbog očekivane slabije uvozne potražnje za pšenicom i kukuruzom, stoji u izvješću. (Hina)

Prethodni članakSberbank: Zabrana sklapanja novih roll-up ugovora
Sljedeći članakMercata i JTI potpisali ekskluzivni ugovor