helmut-fenzl-spar-largeO konceptu poslovanja lanca Spar Hrvatska, promjenama koje donosi ulazak u EU te planovima i predviđanjima za 2011. razgovarali smo s Helmutom Fenzlom, direktorom Spara Hrvatska

Spar Hrvatska ove godine slavi pet godina poslovanja u Hrvatskoj i ne kriju zadovoljstvo svojom pozicijom na hrvatskom tržištu. Dosad su u Hrvatskoj uložili gotovo 200 milijuna eura, a istom dinamikom planiraju nastaviti i u budućnosti. Otvaranje novih trgovina i preuzimanja dio su Sparove strategije daljeg razvoja te jačanja pozicije na hrvatskom maloprodajnom tržištu.

Jedna od asocijacija i percepcija u Hrvatskoj vezana za Spar jest to da je on austrijski trgovački lanac. Malo tko zna da Spar vuče korijene iz Nizozemske i da predstavlja franšizu trgovačkih lanaca. Možete li objasniti taj koncept poslovanja i možemo li Spar ipak smatrati austrijskim?
Spar Hrvatska d.o.o. je 2001. godine osnovala Spar Austria grupa i ujedno je najmlađa tvrtka unutar grupe.

Spar Austria je dio velike Spar grupe samostalnih tvrtki koje posluju pod zajedničkim znakom jelke, a koncept poslovanja Spara brzo se širio, tako da danas samostalne Spar tvrtke posluju u 35 zemalja na pet kontinenata.

Godine 1990. u Švicarskoj je osnovano društvo Austria Spar International AG (ASPIAG), koje pruža potporu tvrtkama-članicama Spar Austria grupe. Uz Austriju i Hrvatsku, Spar Austria grupa prisutna je i u sjevernoj Italiji, Češkoj, Sloveniji i Mađarskoj te zapošljava više od 70.000 ljudi.

Godišnje ostvaruje konsolidirani promet veći od 11 milijardi eura. Prema tome, mislim da ipak možemo reći da je Spar Hrvatska tek član Spar Austria grupe te je zapravo riječ o internacionalnom lancu.

Što možete najaviti vezano za Austrijske tjedne u Sparu?

Austrijski tjedni organizirani su u suradnji s austrijskim Uredom za vanjsku trgovinu, a održavaju se u svim Spar i Interspar trgovinama od 24. studenog do 7. prosinca. U sklopu toga promovirat će se proizvodi odabranih austrijskih proizvođača kao što su Liodl, Landhof, Kletzl, Handl Tyrol, Frierss, Sorger, Salburger Patiserie, Manner i dr. Održat će se i razne degustacije te nagradna igra za kupce austrijskih proizvoda.

Koliko se i u čemu hrvatsko tržište razlikuje od austrijskog?

Austrija je od 1995. godine članica Europske Unije i naravno da postoje razlike koje se prije svega odnose na uređenost tržišta. U Austriji posluje znatno više diskontnih lanaca i ima više velikih internacionalnih multibrendova pa je konkurencija i veća i jača.

U Hrvatskoj dominiraju domaći lanci, i na nacionalnoj i na lokalnoj razini, a u glavama kupaca imaju jaku imidž poziciju. Također, u Hrvatskoj je znatno veća frekvencija kupaca, ali je košarica znatno manja, što je povezano sa standardom.

Možete li ukratko predstaviti Spar Hrvatska? Kako ste rangirani na hrvatskom maloprodajnom tržištu?
Spar Hrvatska ove godine slavi pet godina poslovanja u Hrvatskoj, a prvi Interspar prodajni centar otvoren je u Zadru u lipnju 2005. godine. Nakon toga su u 2006. otvoreni Interspar hipermarket u sklopu trgovačkog centra City Center One te Interspar hipermarket u Sisku.

Uslijedila su otvaranja u Osijeku i Zagrebu te u sklopu trgovačkog centra Supernova u Slavonskom Brodu. U svibnju 2009. godine Spar Hrvatska je preuzeo upravljanje Ipercoop hipermarketima te time povećao broj prodajnih mjesta sa šest na deset.

Osim razvoja otvaranjem vlastitih trgovina, preuzimanje je dio Sparove strategije daljeg rasta i razvoja te jačanja pozicije na hrvatskom maloprodajnom tržištu. Nakon preuređenja Ipercoop hipermarketa u Stupniku prošle godine, ove smo nastavili s preuređenjem Ipercoopa u Osijeku, a do danas smo preuredili i posljednja dva hipermarketa u Zagrebu i Splitu.

U sklopu trgovačkog centra Garden Mall otvoren je još jedan Interspar hipermarket te prvi Interspar restoran u Hrvatskoj. Našu trenutačnu tržišnu poziciju dostigli smo i prije nego što smo planirali. Već sada smo, nakon svega pet godina, među top 10 u maloprodaji i željeli bismo nastaviti istom dinamikom i u sljedećem razdoblju.

Jeste li zadovoljni poslovanjem na hrvatskom tržištu i ovogodišnjim rezultatima?
Prema našim internim procjenama, na temelju objavljenih financijskih podataka, naš je tržišni udjel otprilike tri posto, a rast prihoda sasvim sigurno nam je osigurao čvrstu poziciju na hrvatskom tržištu. O ovogodišnjim rezultatima ne možemo govoriti jer je takvo pravilo koncerna.

Koliko je Spar dosad uložio u Hrvatsku i koji su planovi za budućnost?
Dosad smo uložili gotovo 200 milijuna eura, a s obzirom na zadovoljstvo onim što smo postigli, nastavljamo u istom smjeru i istom dinamikom.

Često naglašavate važnost suradnje s lokalnim proizvođačima. Na koji način to funkcionira i mogu li manji, lokalni proizvođači zadovoljiti tražene standarde i količine?

Mnogi naši dobavljači surađuju s nama već pet godina, tijekom kojih su potvrdili da zajedno možemo dugoročno, sigurno i kontinuirano rasti.

Spar ima vrlo dobru logistiku i to je išlo na ruku malim proizvođačima jer smo njihove proizvode na vrijeme mogli plasirati na naše police u svim centrima u Hrvatskoj.

Jedini uvjet koji proizvođač mora ispuniti jest to da ponudi kvalitetan proizvod. Također, Spar je poznat po tome da svoje obveze plaća na vrijeme, što je u današnje vrijeme posebno važno za sve dobavljače.

Koliko su na policama Spara zastupljeni hrvatski proizvodi?
Smatram da smo upravo surađujući s lokalnim proizvođačima pokazali da smo lanac koji izuzetno cijeni i potiče plasman proizvoda hrvatskih proizvođača. Prema istraživanju objavljenom početkom ove godine, Spar je na svježem asortimanu voća i povrća među trgovačkim lancima imao najveći udio domaćih proizvođača.

Vlastita linija proizvoda “S-Budget” uključuje više od 200 prehrambenih proizvoda i proizvoda za kućanstvo, od kojih su čak 80 posto hrvatski proizvodi.

Recite nam nešto više o vlastitoj robnoj marki.

Imamo 17 vlastitih robnih marki, od toga 12 iz asortimana prehrambenih i pet iz asortimana neprehrambenih artikala. U studenom 2008. godine Spar je razvio vlastitu liniju proizvoda “S-Budget” po diskontnim cijenama kao odgovor na promjene potrošačkih navika i potrebe kupaca za većom kontrolom nad ukupnom potrošnjom.

Namjeravate li otvarati nove lokacije?

Uvodimo i treći koncept Spar To go u našem Intersparu u King Crossu, koji smatramo vrlo prihvatljivim za trgovačke centre jer kupci imaju mogućnost okrjepe, a da pritom ne moraju sjesti.

interspar-fenzl-interview-okvir-largeU travnju ove godine najavili ste širenje po cijeloj Hrvatskoj i moguća nova preuzimanja. Kakva je sada situacija?
Od travnja smo otvorili hipermarket u Karlovcu, preuredili dva hipermarketa u Splitu i King Crossu, a uskoro otvaramo i najveći hipermarket u sklopu trgovačkog centra Arena u Zagrebu i u City Centar One u Splitu. U planu je i otvorenje trećeg supermarketa u Zadru. Očekujemo da ćemo izlaskom iz krize i ulaskom u Europsku uniju rasti još većom ili barem istom dinamikom.

Što će se promijeniti ulaskom Hrvatske u EU?
Svaka država ima svoje posebnosti i zato je nezahvalno prognozirati. Ulaskom u EU svaka je članica doživjela različite promjene, a tako će biti i s Hrvatskom. Primjerice, u Austriji su nakon članstva u EU deregulirane cijene proizvoda i usluga, a ljudi su profitirali zbog smanjenih troškova života.

Međutim, uvođenje eura uzrokovalo je druga poskupljenja, najviše u gastronomiji. Također, proširio se asortiman i pojavilo se puno proizvoda iz Njemačke, ali to je u konačnici samo povećalo privrženost regionalnim brendovima.

Hrvatska maloprodaja u posljednjih nekoliko mjeseci pokazuje blage znakove oporavka. Možemo li reći da se stvari okreću na bolje i kakva su vaša predviđanja za 2011.?
Iako se na prvi pogled čini da nas je kriza zapravo dodatno ubrzala, treba uzeti u obzir da se projekti u našem poslu dogovaraju dvije do tri godine unaprijed. Doduše, dobar i temeljito osmišljenom plan razvoja može se uspješno izvesti i u uvjetima krize.

Naša očekivanja za 2011. nisu ništa optimističnija nego što su bila za 2010. godinu i zasad ne vidimo neke značajnije promjene koje bi mogle djelovati na brži oporavak tržišta. Bit ćemo zadovoljni ako zadržimo trend rasta i razvoja iz 2010.