Ponuđena cijena je navodno između 160 i 170 eura za dionicu, ali pregovori još traju, navode Finance pozivajući se na neslužbene izvore pa upozoravaju ulagače da to nije konačna informacija

Podravka je navodno odabrana za ekskluzivnog pregovarača za preuzimanje 51 posto udjela u ljubljanskom Žitu, neslužbeno doznaju ljubljanske Finance.

Konzorcij vlasnika (KD Group, Modra zavarovalnica, SDH i NLB Skladi) pozvao je hrvatski koncern na ekskluzivne pregovore, što sugerira da je Podravka najozbijniji kandidat za preuzimanje vodeće slovenske pekarske kompanije.

Ponuđena cijena je navodno između 160 i 170 eura za dionicu, ali pregovori još traju, navode Finance pozivajući se na neslužbene izvore pa upozoravaju ulagače da to nije konačna informacija.

Uz Podravku, ponudu za preuzimanje većinskog udjela u Žitu dalo je i francusko investicijsko društvo Ardian Investment te slovenska tvrtka Don Don iz Metlike.

Zagrebački Franck nije uspio okupiti konzorcij hrvatskih prehrambenih tvrtki koji bi dao ponudu za preuzimanje slovenskih pekarni, a nisu uspjeli ni pregovori o zajedničkoj ponudi s Don Donom koji se odlučio na samostalan nastup.

Slovenski mediji već su ranije pisali da ishod natječaja ovisi o Mercatoru, jer preko najvećeg slovenskog trgovačkog lanca Žito plasira većinu svojih proizvoda pa se očekuje da će budući vlasnik tražiti jamstvo za nastavak suradnje s Mercatorom.

Osim toga, Žito se natječe za preuzimanje Pekarne Grosuplje koja je u vlasništvu Mercatora, a rok za podnošenje obvezujućih ponuda istječe u drugoj polovici veljače. Za Grosuplje se uz Žito zainteresirani Don Don, Čakovečki mlinovi i Zagrebačke pekarne Klara. (banka.hr)