žito ljubljana midi 1Slovenski list Finance, pozivajući se na neimenovane izvore, piše da će kroz nekoliko dana Podravka postići dogovor o preuzimanju Žita. Vrijednost posla procjenjuje se na 60 milijuna eura

Podravka i konzorcij vlasnika ljubljanskog Žita, najveće slovenske pekarsko-konditorske skupine, pred završetkom su pregovora kojima će Podravka preuzeti Žito za ukupan iznos od 60 do 65 milijuna eura, objavio je u ponedjeljak slovenski poslovni list “Finance” koji se poziva na neslužbene izvore.

Dogovor bi navodno trebao biti objavljen kroz nekoliko dana. Informaciju koja je neslužbena za sada nisu komentirali ni Podravka, niti Slovenski državni holding (SDH), koji u ime države vodi privatizacijske postupke.

Cijena po dionici navodno bi se trebala kretati od 168 do 185 eura, što je iznad trenutne kotacije dionice Žita na Ljubljanskoj burzi.

Tu bi cijenu Podravka najprije platila za ponuđeni većinski paket dionica, a kasnije dala ponudu i za preuzimanje ostalog vlasničkog paketa po istoj cijeni dionice pa bi je cijelo preuzimanje stajalo od 60 do 65 milijuna eura.

Konzorcij vlasnika Žita, u kojemu dominiraju Slovenski državni holding i drugi fondovi u kojima utjecaj ima država, prodaje 51,55 posto dionica Žita, koje je još 2013. godine stavljeno na nacionalnu listu 15 tvrtki s većinskim državnim vlasništvom namijenjenih prodaji, odnosno privatizaciji.

Uz Podravku, obvezujuće ponude za kupnju dionica Žita u siječnju su predali slovenska tvrtka Don Don i francuski Ardian Investment, ali je najpovoljnije uvjete ponudila Podravka, navode slovenski mediji. (banka.hr/Hina)