Ivan Dunda – Labud

Nakon desetak godina u kojima su bilježeni negativni poslovni rezultati, u 2014. godini ostvarili smo operativnu dobit, kaže nam Ivan Dunda, generalni direktor tvrtke Labud d.o.o.

U posljednje tri godine u Labudu je provedeno unutarnje restrukturiranje te je u tom periodu tvrtka ostvarila rast prihoda za čak 40 posto. Međutim, rezultati su mogli biti i bolji da je više mogućnosti za ulaganje u marketing proizvoda, ističe Dunda.

Labud je tvrtka koja se tijekom gotovo 70 godina postojanja čvrsto pozicionirala u svijesti domaćih potrošača. No, u današnje vrijeme kada se kupci trude uštedjeti svaku kunu, a konkurencija iz svijeta ima potpuno otvorena vrata na hrvatsko tržište, kako se domaća tvrtka poput Labuda prilagodila tim zahtjevnim uvjetima poslovanja?
Labud se zbilja čvrsto pozicionirao u svijesti domaćih potrošača. To je i jedan od elemenata opstanka i sadašnjeg uspjeha tvrtke.

Naime, Labud nakon rata nije iskoristio poziciju koju je imao u Hrvatskoj i u jednom dužem vremenskom periodu životario je, da ne kažem gušio se, gubeći svoju tržišnu poziciju.

Tome je doprinijela i činjenica što nisu postojale nikakve mjere zaštite domaće industrije pa je ova branša praktički bila prva na udaru multinacionalnih kompanija zbog slobodnog uvoza ove grupe proizvoda u Hrvatsku.

Možemo reći kako je tijekom tog vremena najveća naša snaga bila upravo jaka svijest domaćih potrošača o našim brendovima koji su desetljećima bili prisutni u kućanstvima te su često bili pioniri inovacija u svojim kategorijama.

Upravo je to pomoglo da se kompanija ponovno osovi na noge. Dolaskom Ante Todorića na čelo Tita grupe okupljen je stručan tim te je, slikovito mogu reći, od “ružnog malog pačeta nastao labud”.

Dakle, prije četiri godine napravljen je redizajn kompletnog portfelja proizvoda, fokusirali smo se na najprofitabilniji asortiman i kupce uz permanentno smanjivanje materijalnih troškova. Zahvaljujući tome, Labud je ponovno našao svoje mjesto na policama te u dobroj mjeri unaprijedio udjele koje drži na tržištu.

U kojim ste sve kategorijama proizvoda prisutni te koji su noseći brendovi?
Na tržištu smo prisutni sa sredstvima za pranje rublja, sredstvima za pranje posuđa, sredstvima za čišćenje kućanstva te tekućim sapunima. Noseći brendovi su Čarli, Sanitar, Permetal, Oliver, Super Jon i Meri merino.

lead ivan dundaNajbolje prodajne rezultate u 2014. godini ostvarili su Permetal i Čarli. Permetal je lani svakako bio zvijezda našeg portfelja zabilježivši visoke stope rasta.

Riječ je o brendu visokog potencijala, koji je dugo bio zanemaren unatoč velikoj popularnosti naročito kod ugostitelja.

Međutim, dugo vremena je izostajala prava promocija pa su i rezultati brenda bili skromniji, no od 2013. godine s jačom marketinškom komunikacijom Permetal se istaknuo kao perjanica našeg asortimana, što su rezultati u 2014. godini samo dodatno potvrdili.

Rezultat je toga da je Permetal danas prisutniji u kućanstvima nego u profesionalnoj upotrebi. Uz to, izuzetno smo zadovoljni i s rezultatima deterdženta za rublje Oliver Green, posebice ako se zna da smo pritom udvostručili proizvodnju praškastih deterdženata.

Također, Labud je uspio napraviti značajan korak naprijed i u kategoriji proizvoda za pranje posuđa s brendom Čarli koji je zauzeo prvo mjesto u količinskoj i drugo mjesto u vrijednosnoj prodaji na hrvatskom tržištu.

Imajući to u vidu, kako ste zadovoljni prošlogodišnjim rezultatima poslovanja i što očekujete od tekuće godine?
S prošlogodišnjim rezultatima poslovanja možemo biti zadovoljni s obzirom na ekonomsku situaciju u državi i regiji u kojoj djelujemo. Naime, u svim glavnim kategorijama povećali smo udjele na tržištu, a u segmentu čišćenja kućanstva postali smo tržišni lideri.

Bilježimo konstantan pozitivan trend pa je Labud u posljednje tri godine povećao prihode za oko 40 posto ostvarivši u 2014. operativnu dobit nakon više od 10 godina.

S tim rezultatom moramo biti zadovoljni, no osobno smatram kako smo mogli napraviti i više, poglavito putem većeg ulaganja u marketing. No, ono što veseli je činjenica da smo povećali udjele na tržištu. U 2015. godini pak očekujemo lagani rast i zadržavanje postignutih udjela.

U kojim ste sve trgovačkim lancima prisutni sa svojim proizvodima?
Labud je prisutan sa svojim asortimanom u svim vodećim trgovačkim lancima na hrvatskom tržištu.

lead3 ivan dundaJedino na policama Lidla se pojavimo povremeno sukladno određenim promotivnim akcijama koje se provode u ovom diskontnom lancu.

Koliko vaše prodaje otpada na izvoz te na koja sve tržišta izvozite?
Na izvoz nam otpada 15 posto prodaje. Izvozimo na tržišta BiH, Srbije, Makedonije i Slovenije. Izvoz nam je u zadnje tri godine narastao za 48 posto. Dakako, rezultati su mogli biti i bolji, no izvozna orijentacija zahtijeva i veća ulaganja u marketing od domaćeg tržišta, što trenutno ne možemo u željenoj mjeri pratiti.

Permetal je brend koji bi sigurno imao svoje mjesto i na trgovačkim policama zapadne Europe kada bi se gledala njegova kvaliteta, učinkovitost i omjer uloženo-dobiveno. Zasad smo ipak u izvoznom smislu fokusirani na lokalna tržišta gdje su naši brendovi odranije poznati.

Među ostalim izvoznim kanalima, domaći proizvođači na vanjska tržišta izlaze i putem internacionalnih trgovačkih lanaca. Je li Labud imao uspjeha u tome?
Pokušavamo preko stranih trgovačkih lanaca plasirati naše proizvode na vanjska tržišta na kojima oni djeluju, ali to je proces koji ne ide lako.

Mišljenja sam kako veća prilika leži u širenju domaćih trgovaca. Iz tih razloga podržavamo širenje Agrokorove maloprodaje u regiji koja bi mogla pomoći kvalitetnim hrvatskim proizvođačima u njihovom nastojanju da se bolje pozicioniraju na regionalnim tržištima.

Svakako da su i filijale stranih trgovaca u Hrvatskoj važan partner za domaću proizvodnju te bi se tim putem mogao ostvariti plasman na njihove police u drugim zemljama.

U uvjetima krize i smanjene kupovne moći, kako se Labud trudi održati poziciju na tržištu?
Labud je tvrtka koja je u uvjetima krize i smanjene kupovne moći zabilježila rast prodaje i povećanje tržišnih udjela, a uz to provela unutarnje restrukturiranje.

lead2 ivan dundaJednostavno smo dobro predvidjeli što će se dogoditi na tržištu, poteze konkurencije i trgovačkih lanaca, preferencije potrošača i tome prilagodili našu poslovnu politiku.

Bez obzira na pad cijena naših proizvoda i sve veće zahtjeve trgovaca, nismo smanjivali kvalitetu proizvoda koje nudimo. Naprotiv, na nekim proizvodima smo je i poboljšali. I tu su nas potrošači prepoznali kao proizvođača koji ima najbolji odnos cijene i kvalitete proizvoda.

Koliki izazov u kategorijama u kojima poslujete predstavljaju trgovačke marke te na koji se način brendovi trude oduprijeti cjenovno orijentiranim privatnim markama trgovaca?
Trgovačke marke su odavno naša stvarnost. Mnogi se trgovački lanci trude imati što kvalitetnije proizvode.

U svakom slučaju, potrošač mora vidjeti razliku u kvaliteti između brenda i trgovačke marke kako bi se odlučio za brend, ali više nije spreman plaćati velike razlike u cijeni. Međutim, u našem segmentu u cijelosti se bilježi pad udjela koji zauzimaju privatne marke.

Labud proizvodi privatne marke za domaće i strane trgovce, a taj dio poslovanja zauzima od 10 do 12 posto udjela u našoj ukupnoj proizvodnji. U načelu, radi se o proizvodima u onim kategorijama u kojima Labud nema vlastiti brend, poput omekšivača za rublje i tekućih sapuna.

Možete li nam najaviti određene novitete koji nas iz Labuda očekuju ove godine?
U okviru novih proizvoda lansiramo novi Permetal protiv kamenca za koji smo uvjereni da će opravdati visoke standarde koje je ovaj brend postavio u segmentu čišćenja pećnica i roštilja.

Zatim je tu Sanitar u praktičnom pakiranju od 1,5 litara koji donosi dodanu vrijednost potrošačima, a kao jedna od najznačajnijih novosti je i Čarli u novom ruhu koji od sada dolazi u novoj ergonomičnoj bočici koja bolje “leži” u ruci te s određenim malim preinakama u samoj formuli koja će ovaj popularni deterdžent za pranje posuđa učiniti još boljim.