Fiskalizacija: Početkom srpnja u sustav ulazi 96.000 potencijalnih obveznika

S početkom srpnja u završnu, treću fazu fiskalizacije, ulazi oko 96 tisuća potencijalnih obveznika, primjerice obrtnici kao što su to cvjećari, frizeri, serviseri, taksisti, pravne osobe kao npr. odvjetnička društva, informatička, savjetodavna i druga društva.

Po podacima Porezne uprave, u trećoj fazi fiskalizacije očekuje se oko 96 tisuća potencijalnih obveznika, no, prema dosadašnjim iskustvima za očekivati je da neće svi i fiskalizirati izdavanje računa.

Uspostavom treće faze fiskalizacije započinje puna primjena fiskalizacije u kojoj bi, prema procjeni Porezne uprave, trebalo biti ukupno oko 196 tisuća potencijalnih obveznika fiskalizacije.

U trećoj fazi fiskalizacije ulaze svi preostali obveznici fiskalizacije kao primjerice: obrtnici, cvjećari, frizeri, serviseri, taksisti te ostale pravne osobe kao primjerice: odvjetnička društva, informatička društva, savjetodavna društva, navode iz Porezne uprave.

Među obveznicima fiskalizacije u trećoj su fazi primjerice i električari, stolari, postolari, revizori, pružatelji knjigovodstvenih usluga, financijski i poslovni savjetnici, odnosno svi koji su obveznici izdavanja računa, a koji obvezom fiskalizacije nisu bili ranije obuhvaćeni.

Najviše prijepora izazvalo je uvođenje fiskalizacije na tržnicama, odnosno štandovima za trgovce koji ne prodaju robu iz vlastite proizvodnje, a oni su svoj revolt proteklih dana izrazili na tržnicama u Vukovaru, Karlovcu, Rijeci, kao i najvećoj zagrebačkoj tržnici Dolac.

Kako su već ranije objašnjavali iz Porezne uprave, prodavači na tržnicama, među kojima su i “kumice s placa”, a koji prodaju proizvode koje su sami uzgojili i proizveli, nisu obvezni izdavati račune niti provoditi postupak fiskalizacije izdavanja računa.

Izuzeća od obveze izdavanja računa odnose se na proizvođače vlastitih poljoprivrednih proizvoda, koji prodaju na tržnicama i otvorenim prostorima, ali i na obiteljska poljoprivredna gospodarstva ako se njihovi vlastiti poljoprivredni proizvodi izravno prodaju krajnjem potrošaču u proizvodnim objektima seljačkih ili obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Svi ostali trgovci, koji na tržnicama i otvorenim prostorima, kao i na sajmovima i drugim manifestacijama prodaju svoje proizvode ili tuđe preprodaju (suveniri, odjeća, obuća, nakit, knjige, posuđe i ostalo) smatraju se obveznicima fiskalizacije izdavanja računa.

Ista obveza primjenjuje se i na preprodavače poljoprivrednih proizvoda. Dakle, svi oni koji poljoprivredne proizvode prodaju krajnjem potrošaču, ali te poljoprivredne proizvode nisu sami uzgojili i proizveli, smatraju se obveznicima fiskalizacije izdavanja računa kod prodaje na tržnicama i otvorenim prostorima od 1. srpnja, objašnjavali su iz Porezne uprave.

Prodaja ribe iz vlastitog uzgoja također ne podliježe obvezi fiskalizacije izdavanja računa, dok bilo koja druga prodaja ili preprodaja podliježe obvezi izdavanja računa, a posljedično i fiskalizaciji.

Nedavnim odlukama Vlade iz sustava fiskalizacije izuzeta je prodaja robe u zrakoplovima Croatia Airlinesa, a račun neće morati fiskalizirati ni veterinari na terenu, odnosno za usluge koje obavljaju izvan veterinarskih ambulanti i koje se odnose na provedbu mjera kontrole bolesti životinja propisanih Naredbom o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju.

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio je na snagu 1. siječnja ove godine, a fiskalizacija se provodila u tri faze – u prvoj su, s početkom godine u sustav ušli veliki i srednji poduzetnici te ugostitelji, u drugoj, početkom travnja trgovci i slobodna zanimanja, a u trećoj, od 1. srpnja, ulaze svi obveznici fiskalizacije. (H)

Prethodni članakNovi pogon mljekare Natura-Milk
Sljedeći članakMaloprodajni trendovi: Jesmo li spremni za Europu?