Franck je u utorak objavio da još uvijek nije dobilo odgovore izvanredne uprave Agrokora na dva podneska zagrebačkom Trgovačkom sudu, ocjenjujući da nastavak netransparentnosti u postupku izvanredne uprave šteti daljnjem procesu.

“Smatramo nedopustivom i neprihvatljivom praksom da se naši zahtjevi za dostavom osnovnih informacija u okviru postupka izvanredne uprave ignoriraju te se na taj način krše prava društva Franck na informiranost. To je posebice značajno u okolnostima kada društvo ne može dobiti relevantne informacije niti od svog predstavnika u Privremenom vjerovničkom vijeću – budući da njegove članove obvezuje Ugovor o povjerljivosti i Pravilnik o priopćenju/korištenju informacija (koje su sami prihvatili), a vjerovničko vijeće još uvijek nije formirano”, ističu iz Francka.

Navode i da Franck, kao jedan od najvećih vjerovnika u postupku izvanredne uprave, još uvijek nije dobio odgovore izvanredne uprave na dva podneska Trgovačkom sudu u Zagrebu od 6. travnja.

Franck je tražio da Sud naloži izvanrednom povjereniku dostavu sve dokumentacije vezane uz namjeravano angažiranje novih savjetnika Privremenog vjerovničkog vijeća koji bi trebali biti angažirani na trošak stečajne mase (15. sjednica Privremenog vjerovničkog vijeća od 19. ožujka i kasnije).

“Također smo zatražili da se izvanrednom povjereniku zabrani angažiranje i plaćanje novih savjetnika iz sredstava stečajne mase ta da imovinom Agrokora može raspolagati samo za podmirenje tekućih obaveza”, ističu iz Francka.

Podsjećaju i kako su predložili da Sud naredi izvanrednom povjereniku objavu liste “starih” tražbina svih vjerovnika koje su plaćene od otvaranja postupka uz objašnjenje kriterija za odabir plaćanja.

“Budući da je odluka o angažiranju savjetnika dobila potporu većine članova Vijeća tek na 18. sjednici održanoj 13. travnja, tražimo da izvanredna uprava bez odlaganja dostavi zapisnike s tih sjednica (održanih 19. i 27 ožujka, uključujući i sjednicu od 13. travnja) i druge materijale u spis predmeta te u najkraćem roku objavi financijske i druge uvjete angažmana tih savjetnika te informaciju jesu li prije u postupku ikoga savjetovali”, ističu iz Francka.

Naglašavaju kako Franck nije imao pristup “povjerljivom” nacrtu osnovnih elemenata nagodbe koji nosi datum 9. travnja, “a s kojim su bili upoznati određeni vjerovnici, od kojih je navodno nekolicina njih podržala nacrt kao neobavezujući, ali njima prihvatljiv okvir nagodbe”.

Iz Francka navode kako su vjerovnici skupine A (razlučni vjerovnici) natpolovičnom većinom izabrali Franck da ih predstavlja u stalnom vjerovničkom vijeću.

“Nije u interesu vjerovnika da vjerovničko vijeće ima samo pet skupina određenih od izvanrednog povjerenika koje prilagođavaju roll up zajmodavcima”, smatraju u Francku.

Podsjećaju kako su 12. veljače uložili žalbu na rješenje Trgovačkog suda o razvrstavanju vjerovnika u skupine te posljedično broju članova vjerovničkog vijeća. “Žalba još uvijek nije riješena. Franck i dalje smatra da ostale četiri skupine nisu formirane sukladno interesnim pozicijama pojedinih grupa vjerovnika te da bi vjerovničko vijeće trebalo imati sedam ili devet članova kako bi što vjernije predstavljalo volju različitih, i u mnogočemu protivnih interesa vjerovnika”, ističu iz Francka. (Hina)