26.6 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja 2024., 21:42
VijestiSvijetFrancuska proizvođačima šećera osigurala gorivo iz rezervi

Francuska proizvođačima šećera osigurala gorivo iz rezervi

Francuska je posegnula u strateške rezerve goriva kako bi proizvođačima šećera osigurala uvjete za proizvodnju nakon upozorenja da bi nestašica dizela mogla ugroziti preradu šećerne repe, priopćila je udruga proizvođača SNFS.

Štrajkovi u rafinerijama TotalEnergiesa i Exxon Mobila izazvali su probleme u preradi naftu i isporuci goriva, što je ispraznilo spremnike trećine benzinskih postaja u Francuskoj i vlada je posegnula u strateške rezerve kako bi ih opskrbila.

Odluka o plasmanu goriva iz strateških rezervi krajem prošlog tjedna donesena je nakon sastanka proizvođača šećera i francuskog ministra poljoprivrede Marca Fesneaua.

“Objasnili smo da je prisutna zabrinjavajuća napetost koja bi mogla dovesti do privremenog zatvaranja tvornica. Država je pristala plasirati strateške rezerve kako nestašica dizela ne bi utjecala na normalni rad tvornica”, rekao je predsjednik SNFS-a Christian Spiegeleer.

U francuskom ministarstvu poljoprivrede nisu odmah komentirali informaciju o plasmanu rezervi. TotalEnergies ju nije želio komentirati.

Najveći francuski proizvođač šećera Tereos priopćio je u rujnu da prisiljen usporiti proizvodnju u nekim šećeranama nakon što je TotalEnergies poručio da neće moći isporučivati dizel.

Drugi najveći francuski proizvođač šećera Cristal Union poručio je da je zahvaljujući zalihama goriva uspio proizvoditi normalnim tempom u prošlom tjednu, ali je tijekom vikenda posegnuo za rezervama.

Šećerane u Francuskoj obično počinju s proizvodnom u rujnu i završavaju je krajem siječnja ili početkom veljače, a treba im dovoljno goriva za žetvu i prijevoz šećerne repe do pogona. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Nestlé u prvom polugodištu bilježi organski rast od 2,1%

Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prvih šest mjeseci 2024. godine. Organski rast iznosi 2,1% od čega 0,1% dolazi iz realne interne stope rasta...

izlog

50 years of UNCONDITIONAL LOVE

UNCONDITIONAL slavi 50 godina izvrsnosti u industriji kućnih ljubimaca S ponosom objavljujemo da je UNCONDITIONAL, pionir u industriji kućnih ljubimaca, proslavio svoju zlatnu obljetnicu -...