Francuski proizvođači šampanjca dogovorili su se pred početak berbe da će ove godine ubrati manje grožđa i time smanjiti proizvodnju kako bi poduprli cijene pogođene koronakrizom. Proizvođači su tjednima raspravljali o obujmu smanjenja berbe, pri čemu je Union des Maisons de Champagne (UMC), zastupnik interesa velikih proizvođača, tražio da se smanji 40 posto kako bi se poduprle cijene.

Podaci udruženja proizvođača šampanjca CIVC pokazuju da se u podrumima nagomilalo više od milijardu boca plemenitog pića, što predstavlja nekoliko godina potencijalne prodaje. CIVC procjenjuje da se ove godine neće prodati čak 100 milijuna boca šampanjca, a prihodi bi se trebali smanjiti za više od 1,7 milijardi eura.

Manji su pak proizvođači tražili skromnije smanjenje kako bi se iskoristio obećavajući urod grožđa. Na koncu je dogovoreno da će se ubrati 8.000 kilograma grožđa po hektaru, gotovo 22 posto manje nego u 2019. godini, objavio je danas glasnogovornik CIVIC-a. Berba je ove godine počela ranije zbog toplog i suhog vremena. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!