Nalaz iz istraživanja “GfK potrošačka klima u Europi” za drugo tromjesečje ove godine pokazuje da se u većini zemalja, prvi put od izbijanja krize i unatoč problema s Grčkom, raspoloženje potrošača popravlja.

eu-povjerenje-potrosaca-midiIstraživanje o razvoju ekonomije, očekivanju rasta cijena i prihoda te spremnosti većih nabavki (trajnih dobara) provedeno je u Austriji, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Poljskoj, Rumunjskoj, Španjolskoj i V. Britaniji.

Ovih 11 zemalja čini 80 posto ukupne populacije članica EU. “GfK potrošačka klima u Europi” provodi se u EU svaki mjesec, a za potrebe EU Komisije, prenose iz GfK Hrvatske. Ističe se da je recesija okončana za većinu zemalja jer se konačno pokazuje uzlazni trend u drugom kvartalu ove godine.

Ipak, napominje se, posljedice ekonomske i financijske krize i dalje su prisutne, posebno s razvojem krize u Grčkoj, nestabilnosti u Irskoj, Portugalu, Španjolskoj. Pojavio se i problem inflacije zbog općeg rasta cijena hrane i energije.

Očekivanja potrošača na području ekonomije rastu u drugom kvartalu ili su barem stabilna na razini iz ožujka ove godine. Iznimka je Austrija i Češka gdje je indikator nešto niži. Njemačka je nositelj razvoja u Europi, a tu su još i V. Britanija, Francuska i Poljska. Potrošači u Češkoj, uz rast indikatora, ipak pokazuju sumnju u napredak na ekonomskom planu. Naravno građani Grčke su najviše zabrinuti i ne vide izlaz iz ekonomskih problema.

Kod očekivanja o kretnju cijena u drugom kvartalu mnoge zemlje su pokazale da smatraju kako su cijene dostigle svoj vrhunac i počele su padati.

Indikator rasta cijena je ipak u porastu kod V. Britanije, Češke i Grčke. U Austriji je također na višoj razini. Inflacija u V. Britaniji iznosi 4,5 posto zbog rasta cijena hrane i goriva, ali građani očekuju silazni trend potaknut novim mjerama vlade. Grčka je ovdje poseban problem jer uz sve probleme PDV povećan od 11 na 23 posto.

Kod prihoda u drugom kvartalu uglavnom rastu očekivanja rasta prihoda. Indikator je porastao u Njemačkoj, Španjolskoj, Austriji, Rumunjskoj i Poljskoj, a vrijednost je najviša kod Nijemaca.

Bugarska i Češka su se stabilizirale, ali na niskoj razini. Kod Francuza indikator je u padu. Naravno samo Grčka ima jako pesimističke stavove. Španjolci ne nadaju malom oporavku financijske situacije (prvenstveno zbog turizma). Poljska se ekonomija vrlo dobro oporavila usprkos globalnoj krizi te se građani nadaju i rastu prihoda, premda je još uvijek dosta visoka razina nezaposlenosti (13 posto).

Lagani ekonomski rast i nada u bolje prihode potakli su i spremnost potrošača na veće trošenje u narednim mjesecima pa u većini zemalja postoji nada u mogućnost većeg trošenja.

Predvodi Njemačka, a na dnu je Grčka. No potrošači u V. Britaniji također nisu optimisti, a loša su i očekivanja u Bugarskoj gdje je inflacija nešto ispod 6 posto. (H)