Gligorin paški sir najbolji ovčji sir na svijetu

Gligorin paški sir proglašen je najboljim ovčjim sirom na svijetu. Tu je titulu osvojio u velikoj konkurenciji na 116. međunarodnom natjecanju u Velikoj Britaniji, najstarijem i najvećem na svijetu.

Odlučilo je tako stručno povjerenstvo u kojem su bili i svjetski poznati kuhari iz Italije i Engleske. U engleskom Nantwichu, na jednoj od najstarijih i najvažnijih smotri sira, na koju se prijavljuju proizvođači iz svakog kutka planeta, ove je godine u konkurenciji bilo 4285 sireva.

Paški sir, kod nas delicija najviše kvalitete, polako osvaja i strano tržište. Ovakve nagrade, tomu svakako pridonose. Godišnje proizvode oko 60 tona paškog sira, što pokriva hrvatsko tržište. Dakako, želja za izvozom postoji.

Zanimljiva je priča kako se Gligorin sir počeo prodavati u Engleskoj. Nakon prošlogodišnje smotre u Nantwichu, svojevrsni glasnogovornik sirane, Englez Simon Kerr, inače oženjen iz Kolana zbog čega je i došao živjeti na ovaj otok, potrudio se da u njegovome rodnu gradu kušaju paški sir. (HRT)

Prethodni članakAgrokor do kraja mjeseca prijavljuje AZTN-u koncentraciju s Mercatorom
Sljedeći članakPodravka tjestenina u pet najprodavanijih oblika