Agrokor do kraja mjeseca prijavljuje AZTN-u koncentraciju s Mercatorom

Iako je još početkom srpnja Agrokor predao Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) prijavu koncentracije s Mercatorom, ona još nije kompletna. Na web-stranicama AZTN-a još nema javnog poziva svim zainteresiranim stranama za dostavljanje primjedbi, stajališta i mišljenja, koji slijedi nakon što je prijava cjelovita.

Očekuje se, doznaje Lider iz krugova bliskih transakciji, da će iz koncerna Ivice Todorića poslati upotpunjenu prijavu tijekom kolovoza. Do tada postupak ocjenjivanja koncentracije ne može početi, a on je ključan (posebno na tržištima Hrvatske i Srbije) za zatvaranje transakcije.

Kao što su dosad upozoravali iz AZTN-a, tržišni udio tvrtke koja bi nastala spajanjem maloprodajne mreže Mercatora i Agrokora, odnosno Konzuma, u Hrvatskoj bi bio između 30 i 40 posto, što znači da bi bio zabranjen, pa ne postoji drugo rješenje nego da se dio prodajnih prostora ili proda ili zatvori. Agrokor mora u prijavi koncentracije predložiti mjere koje idu u pravcu dezinvestiranja, odnosno prodaje, davanja u dugoročni zakup, raskida zakupa prodajnih prostora i sl.

Prema neslužbenim informacijama, razmišlja se o prodaji Getroovih lokacija. Kada je potpisan kupoprodajni ugovor, najavljeno je da će transakcija biti zaključena do kraja godine, ali riječ je o iznimno zahtjevnom poslu.

Bez stjecanja odobrenja regulatornog tijela transakciju je u većini zemalja zabranjeno implementirati te se takvo postupanje strogo kažnjava, s čak do 10 posto od ukupnih prihoda u posljednjoj godini za koju su objavljena financijska izvješća.

Stručnjaci s kojima je Lider razgovarao ističu nekoliko stvari na koje posebno treba paziti: tekst u prijavama treba biti unificiran, treba paziti da se slijepo ne prepisuju mjerodavna tržišta u pojedinim jurisdikcijama, pažljivo ocijeniti opće stanje tržišta i njegovu dinamičku komponentu, pogledati postoji li mogućnost korištenja one-stop shopa pred EU komisijom, za sva sporna tržišta unaprijed pripremiti moguće lijekove koji otklanjaju uočene štetne učinke spajanja. (Lider)

Prethodni članakKonzum se vratio na prvo mjesto
Sljedeći članakGligorin paški sir najbolji ovčji sir na svijetu