Gradonačelnik Grada Trilja Ivan Šipić i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš danas su u Trilju potpisali Ugovor o suradnji na projektu AGRO ARCA, međunarodnog sajma inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji koji će se, kako je danas i najavljeno, održati od 8. do 10. svibnja 2015. godine u Trilju.

Riječ je o osmom izdanju ovog poznatog sajma agroinovacija koji iz godine u godinu okuplja sve više izlagača iz Hrvatske i svijeta.

“Agro Arcu smo prepoznali kao vrijedan projekt koji potiče razvoj novih i konkurentnih proizvoda u poljoprivredi i omogućuje umrežavanje i razmjenu znanja i tehnologija između inovatora, proizvođača, lokalnih institucija i obrazovnih organizacija. Logičan je to i nastavak našeg projekta ‘Proizvodna zona Čaporice – centar agropoduzetništva’ vrijednog 16,99 milijuna kuna za koji je grad Trilj kao prva jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj dobio EU sredstva s ciljem razvoja poljoprivrede u Cetinskom kraju”, rekao je gradonačelnik Šipić.

Organizatori Agro Arce u svibnju u Trilju očekuju više od 200 izlagača iz Hrvatske i svijeta. Najavljeno je da će zemlja partner biti Republika Poljska, suorganizator je Splitsko-dalmatinska županija, a partner Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.

“Naša je misija od pokretanja prve Agro Arce bila decentralizirati pitanje inovativnog gospodarstva, osobito u području poljoprivrede i postati jedna od ključnih platformi za razmjenu iskustava inovatora i poduzetnika, umrežavanje svih u proizvodno-inovacijskom lancu. To je i događaj koji na jednom mjestu predstavlja najnovije ideje, proizvode i usluge koje već jesu ili trebaju zauzeti značajno mjesto na tržištu”, izjavio je Bubaš.

Istraživanje i razvoj inovacija su područja u koje županija namjerava u narednim godinama najviše i ulagati, rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvitak i EU integracije Anđelko Katavić te najavio i skoro osnivanje nekoliko centara koja će se specijalizirati za razvoj ključnih gospodarskih grana u Županiji, među kojima je i poljoprivreda.

Organizatori Agro Arce pozvali su s današnjeg predstavljanja projekta inovatore, obrtnike i poduzetnike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i sve organizacije koje djeluju u području poljoprivrede i prehrambene industrije na sudjelovanje na sajmu.

Prijave za sve zainteresirane izlagače bit će otvorene od 1. siječnja do 1. svibnja 2015. godine. Pored ovog sajamskog dijela, najavljeni su i brojni popratni programi, među kojima i vrlo značajan Hrvatsko-poljski gospodarski forum.