Usporavanje isporuka novih lakih gospodarskih vozila predstavlja i upozorenje za dinamiku gospodarskog rasta, odnosno može biti signal usporavanja ekonomske aktivnosti.

Nakon skokovitog rasta u 2015. i 2016. godini lani je prodaja lakih gospodarskih vozila stagnirala zabilježivši mršavih 2,1 posto rasta i ukupno 8.515 prodanih primjeraka, pokazuju podaci Promocije Plus, agencije koja prati tržište vozila. “U prošloj je godini zabilježen rast isporuka novih vozila u našoj zemlji u dvije glavne skupine, iako u znatno različitim razinama, kako međusobno, tako i u odnosu na prethodnu godinu. Tako je u segmentu novih osobnih vozila u 2017. zabilježen rast od 15,1 posto, što je ipak manje od 23,5 posto rasta koji je zabilježen za prethodnu godinu. Ovo usporavanje još je vidljivije na tržištu novih lakih dostavnih vozila. Tako je prošle godine na ovom tržištu zabilježen rast od svega 2,1 posto, dok je godinu prije taj rast iznosio 21,2 posto”, komentira kretanja na tržištu Agan Begić, direktor Promocije Plus. On ističe kako je gledano po segmentima unutar kategorije lakih dostavnih vozila najviše podbacio upravo najveći podsegment – vozila za gradsku dostavu – u kojemu je zabilježen pad u visini od gotovo 20 posto. “Ostala tri podsegmenta ostvarili su rast, pri čemu je najveći skok zabilježen u segmentu kombi vozila, od 70 posto, što je izravna posljedica značajnog povećanja isporuka rent-a-car kućama. Ovo usporavanje isporuka novih lakih gospodarskih vozila predstavlja i upozorenje za dinamiku gospodarskog rasta, odnosno može biti signal usporavanja ekonomske aktivnosti a time i povezanu smanjenu potražnju za vozilima za dostavu”, upozorava Begić.

PREGLED PO SEGMENTIMA
Poredak vodećih 10 proizvođača vozila u 2017. je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na godinu prije, jedino su Opel i Fiat zamijenili mjesta. Šest je proizvođača pritom zabilježilo rast prodaje u prošloj godini (Volkswagen, Opel, Dacia, Ford, Mercedes i Iveco), a njih četiri smanjilo je prodaju (Renault, Peugeot, Citroën i Fiat). Vodeći VW dodatno je učvrstio svoju poziciju te je lani s rastom od 25,8 posto u odnosu na 2016. godinu došao do 2.039 prodanih vozila, odvojivši se tako od drugoplasiranog Renaulta koji je istodobno ostvario pad od 20 posto zaključivši 2017. s 1.236 prodanih primjeraka. Na trećem je mjestu Peugeot s 1.002 prodana primjerka, što je 15,7 posto manje nego u godini ranije, a potom slijedi Citroën s 992 prodana vozila i također padom od 7 posto u odnosu na 2016. godinu. Peti je već spomenuti Opel koji je lani napravio snažan korak naprijed te je uz rast od 52,8 posto došao do 912 prodanih vozila, dok je Fiat imao sasvim oprečan trend zabilježivši smanjenje prodaje od 24,3 posto s ostvarenom prodajom od 627 primjeraka. Slijedi Dacia koja je ostvarila mali rast od 2,1 posto i 489 prodanih vozila, Ford je porastao za 12 posto s prodajom od 365 primjeraka, a Mercedes je na tržište plasirao 266 svojih vozila ili 7,7 posto više. Desetoplasirani Iveco ostvario je, uz Opel, najveći rast među vodećima s plusom od 51,2 posto i ukupno realiziranom prodajom 260 vozila. Ostali su predstavnici u ovom segmentu na međugodišnjoj razini ostvarili rast od nemalih 21,1 posto, na ukupno prodanih 327 vozila.

Volkswagen Caddy se s 1.054 prodana primjerka i rastom od 14,1 posto suvereno nalazi na čelu poretka vodećih modela lakih gospodarskih vozila. Ipak, za glavnu zvijezdu prošle godine bez dvojbe možemo proglasiti Opel Vivaro koji je s rastom od čak 129,5 posto više nego udvostručio svoj godišnji prodajni rezultat iz 2016. te je sa 670 prodanih modela ušao na Top 10 listu i to odmah na visoko drugo mjesto.

Obratimo li pažnju na segmentaciju prodaje lakih gospodarskih vozila vidimo da vozila za gradsku dostavu imaju najvećih 45,7 posto udjela s ukupno 3.890 prodanih vozila, što je ipak 940 primjeraka manje negoli u 2016. godini. To su iskoristili ostali segmenti pa je tako furgona/kamioneta prodano 498 više (ukupno 2.981), kombi vozila je prodano 564 više ili ukupno 1.359, a rast su ostvarila i Pick Up vozila, s 232 u 2016. na 285 primjeraka koliko ih je prodano u prošloj godini.

U N2 segmentu gospodarskih vozila glavnu riječ ima Iveco sa 120 prodanih modela te je s rastom od 34,8 posto u odnosu na 2016. godinu dodatno učvrstio svoju vodeću poziciju i sada drži gotovo 60 posto volumena prodaje cijelog N2 segmenta. Prvi među ostalima je Mercedes koji je ostvario uistinu minimalan rast, s 32 na 33 prodana primjerka, MAN je istodobno pao s 29 na 26, a Mitsubishi Fuso s 27 na 17 prodanih primjeraka.

KRETANJA U PRVOM KVARTALU
Prodaja novih automobila porasla je i u prva tri mjeseca 2018. godine, tijekom kojih je prodano 13.893 automobila ili 27 posto odnosno 2.963 komada više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Prodaja vozila u Hrvatskoj raste usporedo s primjenom Uredbe o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na motorna vozila donesene u siječnju, prema kojoj se od oporezivanja po vrijednosnom kriteriju u cijelosti izuzimaju nova vozila čija je prodajna cijena s PDV-om niža od 150 tisuća kuna, što predstavlja dvije trećine svih novih prodanih vozila. Za vozila čija je cijena od 150.000 do 200.000 kuna vrijednosna naknada je 2.000 kuna, od 200.000 do 250.000 kuna ta naknada iznosi 4.500 kuna, dok za vozila skuplja od 600.000 kuna iznosi 60.000 kuna. Uz to, od početka godine godišnji porez na cestovna motorna vozila plaća se prilikom registracije u stanicama za tehnički pregled, a dotad se taj porez plaćao na temelju rješenja Porezne uprave, koje su vlasnici automobila dobivali poštom. Od 1. siječnja poduzetnicima u sustavu PDV-a omogućen je i povrat 50 posto pretporeza za nabavu ili najam osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz do vrijednosti od 400.000 kuna, a od toga dana kod prijenosa vlasništva rabljenih vozila ukinut je porez na stjecanje rabljenih vozila i zamijenjen plaćanjem upravne pristojbe bez potrebe ovjere ugovora kod javnog bilježnika.

GLAS INDUSTRIJE
Uz ove statističke pokazatelje i komentare stručnjaka, kontaktirali smo i nekoliko vodećih proizvođača kako bismo dobili uvid u to kako se ovi trendovi očituju u praksi. Jasmina Pecotić, voditeljica komunikacija za marke Citroën, DS i Peugeot, ističe kako je kod Citroëna prošla godina bila prva puna godina prodaje dostavnog modela Jumpy čija prodaja raste u svom segmentu i koji se pokazao idealnim za male i srednje poduzetnike. “Citroën Jumper završio je godinu kao lider u svom segmentu velikih dostavnih vozila na što smo iznimno ponosni. Raznolika gama, koja zadovoljava vrlo različite potrebe profesionalnih korisnika, sastoji se od lakih gospodarskih vozila C3 Entreprise, Berlingo, Jumpy i Jumper”, navodi Pecotić. Ostvarenim udjelom marke Citroën od 11,6 posto u prošloj godini u tvrtki su zadovoljni: “Odličnim prodajnim rezultatima lakih gospodarskih vozila u velikoj je mjeri pridonijela široka gama modela, niski troškovi uporabe, profesionalni prodavači koji znaju prepoznati potrebe kupaca, atraktivne ponude financiranja, kvaliteta vozila te optimalan odnos cijene i opreme. Vozni park obnavljale su i velike tvrtke koje su ukazale povjerenje marki Citroën i prepoznale pouzdanog poslovnog partnera, ali i mali i srednji poduzetnici, kojih je najviše među našim kupcima i koji su pokretač ekonomije na lokalnim razinama. Cilj nam je biti ove godine na prijestolju na tržištu lakih gospodarskih vozila”, zaključuje Pecotić.
O marki Peugeot također izražava zadovoljstvo te naglašava kako je model Peugeot Expert, koji su predstavili krajem 2016. godine, lani imao punu godinu prodaje te su u tvrtki zadovoljni kako ga je prihvatilo naše tržište. “S njime je Peugeot ponudio konkurentan proizvod u segmentu lakih gospodarskih vozila srednje veličine, moderne izvedbe te snažnog karaktera za privatne i poslovne svrhe. Svojim izvedbama i mogućnostima unutarnjeg uređenja, objedinjuju nosivost, prostranost i svestranost, a zahvaljujući novoj platformi, nudi iznimna vozna svojstva uz niske troškove korištenja”, ističe Pecotić.

Peugeot je jedan od tri vodeća brenda u prodaji lakih gospodarskih vozila u Hrvatskoj, a gama se sastoji od modela 208 Business, Partner, Expert i Boxer. “Peugeot je lani ostvario 11,8 posto udjela na tržištu. Raznolika gama zadovoljava vrlo različite potrebe profesionalnih korisnika. Naši kupci prepoznali su marku Peugeot kao optimalan omjer cijene i kvalitete te pouzdanosti i kontroliranih troškova u korištenju. Dugogodišnjim radom i animacijom, stekli smo kupce vjerne našim proizvodima i usluga tijekom cijelog perioda korištenja Peugeot vozila”, navodi u svom odgovoru Jasmina Pecotić.

Ivica Đurović, Country Manager marke Iveco za Hrvatsku i Sloveniju, ističe kako su u prošloj godini predstavili Daily Blue Power s prvim Euro 6 RDE 2020 Ready dizel motorom u kombinaciji plinskog pogona i automatskog mjenjača koji je dobio nagradu VOY 2018. Osim toga, u teškoj gami predstavili su model X-Way koji je popunio prazninu između klasičnog cestovnog Stralisa i Trakkera, vozila za najteže uvjete rada, a predstavljen je i novi 460 Ks Natural Power (plinski) motor. “Kako smo i najavljivali zbog dobrih gospodarskih prilika tržište gospodarskih vozila nastavilo je s rastom, pogotovo u segmentu 3,5 t te u srednjem segmentu od 7 t do 16 t. Tržište teškog programa ostalo je na razini 2016. godine. Lani je nakon dugo vremena napokon bila povećana potražnja za građevinski vozilima, što ukazuje na oporavak građevinskog sektora”, kaže Đurović te dodaje kako je prodaja u 2017. godini pratila porast tržišta posebno u segmentu 3,5 t, gdje je udio Iveca narastao u odnosu na godinu prije. I u ostala dva segmenta prodaja je bila zadovoljavajuća, ističe Đurović, ali oprezno navodi kako su planovi za 2018. na razini prošle godine jer očekuju da će tržište stagnirati.