20.9 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja 2024., 21:57
VijestiZemljaGranolio grupa izlazi na burzu i prikuplja 130 milijuna kuna

Granolio grupa izlazi na burzu i prikuplja 130 milijuna kuna

Vodeći igrač na mlinarskom tržištu Granolio grupa u vlasništvu Hrvoja Filipovića idući tjedan ide u javnu ponudu dionica (IPO) kojom planira prikupiti između 90 i 131 milijun kuna svježeg kapitala, piše Tportal.

Upis dionica počinje u utorak 25. studenog, a trajat će samo tri dana, što sugerira da je većinski vlasnik Hrvoje Filipović, koji drži više od 96 posto dionica, prilično siguran u uspjeh projekta.

Strukturu transakcije i razvojne planove kompanija i njezini agenti izdanja, Privredna i Erste banka, predstavili su institucionalnim ulagačima na zatvorenom skupu početkom tjedna na Zagrebačkoj burzi. Uspije li plan dokapitalizacije, a to bi se trebalo znati već 28. studenoga, dionice Granolija bit će uvrštene na službeno tržište Zagrebačke burze.

Prag uspješnosti u kompaniji su utvrdili na 671.642 dionice, a upis predviđa najviše 789.157 novih dionica. Raspon cijene bi, prema dosadašnjim najavama, trebao biti između 134 i 166 kuna, a postojeći dioničari nemaju pravo upisa dionica.

Pravo upisa imaju investitori koji upišu dionice u minimalnoj protuvrijednosti od 100 tisuća eura (pri donjem rasponu cijene), što konkretno znači najmanje 5.800 dionica.

Cilj Hrvoja Filipovića je zadržati većinski udjel u kompaniji, a ovisno o ishodu upisa dionica, ostali bi investitori postali vlasnici između 37 i 40 posto kapitala Granolio grupe.

Prikupljenim novcem Granolio planira vratiti kredit kojim je ove godine za oko 200 milijuna kuna od Agrokora kupio mlinarski biznis i postao tržišni lider u proizvodnji i skladištenju brašna.

Granolio u svom vlasništvu ima i poznatog proizvođača sireva Zdenku, zatim Zdenačku farmu (proizvodnja mlijeka), ali i proizvodnju povrća.

Prije preuzimanja Agrokorovog mlinarskog biznisa Granolio grupa je u 2013. ostvarila prihod nešto veći od 780 milijuna kuna. (Tportal.hr)

Najnovije objave

Nestlé u prvom polugodištu bilježi organski rast od 2,1%

Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prvih šest mjeseci 2024. godine. Organski rast iznosi 2,1% od čega 0,1% dolazi iz realne interne stope rasta...

izlog

50 years of UNCONDITIONAL LOVE

UNCONDITIONAL slavi 50 godina izvrsnosti u industriji kućnih ljubimaca S ponosom objavljujemo da je UNCONDITIONAL, pionir u industriji kućnih ljubimaca, proslavio svoju zlatnu obljetnicu -...