29.7 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 13:31
U fokusuCigarete i rezani duhan: Snažan pad pod regulatornim utjecajem

Cigarete i rezani duhan: Snažan pad pod regulatornim utjecajem

Uvođenjem regulatornih mjera duhanski sektor u Hrvatskoj pretrpio je veliku štetu, a bolji dani, sudeći po trenutnim trendovima, ne očekuju ga niti u narednom periodu

Prošla se godina definitivno može nazvati godinom nepovoljnih tržišnih uvjeta za duhansku industriju u Hrvatskoj. Takav trend pogotovo je evidentan u kategoriji cigareta.

Negativno gospodarsko okruženje prisutno je na hrvatskom tržištu još od 2008. godine, ali upravo zbog regulatornih promjena koje se odnose na drastično povećanje trošarina, duhanski sektor pretrpio je najviše štete.

RAST JEFTINIH CIGARETA
Prodaja cigareta se 2013. godine smanjila sa 7,1 milijarde na 6,4 milijarde komada, što je pad od značajnih 10 posto. Iako je na ovaj trend veliki utjecaj imala ekonomska kriza, glavni razlog ovolikog pada je povećanje poreza.

Naime, u 2012. i 2013. godini došlo je do snažnog rasta trošarina na cigarete što je imalo direktan utjecaj na porast cijena ovih proizvoda. Dodatni udar na ovu kategoriju došao je u vidu propisa koji se odnose na marketinške aktivnosti kada je hrvatska Vlada uvela zabranu javnog izlaganja cigareta na prodajnim mjestima i zabranila prodaju ovih proizvoda na automatima.

Osim pada potražnje za cigaretama, tržište je svjedočilo još jednoj promjeni trenda kada je riječ o cjenovnoj kategorizaciji proizvoda.

Tako je potražnja za cigaretama najnižeg cjenovnog ranga porasla za tri posto između 2012. i 2013. godine, da bi u konačnici 2013. godine dosegnula 32 posto udjela.

S druge strane, potražnja za cigaretama srednjeg cjenovnog ranga je pala za jedan posto pa sada zauzima 42 posto količinskog udjela.

Pad je primjetan i u premium cjenovnom razredu i to za dva posto te je ukupan udio ove vrste cigareta smanjen na 26 posto.

Također je važno napomenuti i kako je udio cigareta srednjeg cjenovnog ranga i premium proizvoda i dalje visok, ali ne zbog novih brendova koji ulaze u ovaj segment, već je do toga došlo zato što su neke marke, koje su se prije nalazile u nižem cjenovnom segmentu, sada prešle u visoki, upravo radi povećanja cijena.

Međutim, ova priča ima i drugu stranu. Uzimajući u obzir kako su promjene cijena došle naglo, jasno je bilo kako pušači neće odjednom prestati pušiti.

Tako je povećanje cijena dovelo do toga da je volumen nelegalne trgovine ovim proizvodima lani porastao za pet posto.

REZANI DUHAN
Početkom ekonomske krize, 2008. godine, rezani duhan doživio je pravi procvat. Rast ovog segmenta uglavnom je rezultat nametnutog poreza na cigarete koji nije prvotno obuhvatio i rezani duhan.

No, to se promijenilo 2012. godine. U razdoblju od 2008. do 2011. godine ova kategorija je imala povećanje po kumulativnoj godišnjoj stopi rasta (CAGR) od 36 posto.

Međutim, kako je 2012. porez obuhvatio i ovu kategoriju, CAGR stopa rasta smanjila se na 4 posto.

Iako je lani nastavljena porezna presija, rezani duhan je ostvario količinski rast od 5 posto. Taj rast su prvenstveno potaknuli pušači kojima su cigarete preskupe pa vide rezani duhan kao jeftiniju alternativu.

Tu je također važno napomenuti i kako se rezani duhan sastoji od duhana za motanje (RYO – roll your own) i duhana za lule.

Potkategorija duhana za lule je u periodu od 2008. do 2013 stagnirala te ima 2,5 posto udjela u cjelokupnoj količinskoj prodaji duhana.

Inače, pušenje lule nema snažnu tradiciju u Hrvatskoj, a taj trend i dalje nema naznaku rasta.

Karakteristično je da duhan za lule uglavnom konzumira starija populacija, dok oni mlađi preferiraju cigarete ili duhan za motanje koji je pokretač čitave kategorije rezanog duhana i čini 97,5 posto ukupne prodane količine duhana u 2013. godini.

CIGARE KAO LUKSUZ
Kategorija cigara u Hrvatskoj je, sa 7 milijuna prodanih komada u 2013. godini, relativno mala. Prema podacima Euromonitor Internationala ova kategorija se sastoji od cigara i cigarilosa.

Najveći dio te prodaje odnosi se na cigarilose kojih je u 2013. godini prodano 6 milijuna komada. Cigare su na hrvatskom tržištu prisutne od početka 1990-ih godina, ali nikada nisu pridobile značajniju popularnost.

No, ono što ovu kategoriju čini zanimljivom jest to da se cigare percipiraju kao luksuzni proizvodi. Od početka ekonomske krize GINI indeks, koji prati pravednost raspodjele osobnih prihoda, u Hrvatskoj je rastao kao posljedica polarizacije imućnosti i podjele društva na bogate i siromašne.

U tom kontekstu, cigare su imale 7-postotnu kumulativnu godišnju stopu rasta (CAGR) tijekom perioda od 2008. do 2013. godine.

Većina tog rasta dolazi od cigarilosa, koji su rasli po godišnjoj CAGR stopi od osam posto, dok su cigare imale rast od tek jedan posto.

PROGNOZA DO 2018.
Pošto Hrvatska slijedi inicijative Europske unije koje imaju za cilj smanjenje navike pušenja, očekuje se kako će porez na cigarete i duhan i dalje rasti, što će dovesti do daljnjih povećanja cijena ovih proizvoda i u konačnosti do smanjenja potrošnje.

S obzirom na to očekuje se kako će cigarete ostvariti količinski pad CAGR stope za šest posto u razdoblju između 2013 i 2018. godine.

Istodobno, možemo i očekivati porast nelegalne trgovine s predviđenom CAGR stopom količinskog rasta od četiri posto.

Kao rezultat tih dvaju trendova, udio nezakonite trgovine u ukupnoj potrošnji cigareta povećat će se s 20 posto u 2013. na 26 posto u 2018. godini.

Duhan će, slijedom toga, u periodu 2013.-2018. nastaviti rasti, ali sporijim tempom, te će u tom razdoblju postići količinski rast CAGR stope od četiri posto.

Glavni razlog ovog rasta bit će preljev pušača cigareta u ovu kategoriju kojeg će potaknuti potraga za jeftinijim alternativama kao što je duhan za pušenje.

Prednost nepostojanja trošarine koju je ova kategorija imala do 2012. godine vjerojatno se neće ponoviti unutar prognoziranog perioda.

Dok Hrvatska slijedi EU propise o visini trošarinskog opterećenja do 2017. godine, trošarina na cigarete i duhan će se iz godine u godinu povećavati.

Cigare obuhvaćaju vrlo malu kategoriju pa kao rezultat toga one nisu glavna meta poreznih regulacija. Međutim, kako se cigare i dalje smatraju luksuznim proizvodom, potražnja za njima će, u skladu s tim, također ostati ograničena.

U trenutnom ekonomskom okruženju gdje BDP i dalje pada, za očekivati je kako se broj građana s visokim raspoloživim dohotkom neće drastično povećati.

Ipak, trend u kojem ljudi žele pokazati svoj životni standard će se nastaviti kroz kulturu pušenja rezanog duhana koja će zauzimati sve važniju poziciju na hrvatskom tržištu.

Očekuje se kako će kumulativna godišnja stopa rasta za promatrano razdoblje iznositi tri posto.

Najnovije objave

Ove jeseni u Zagrebu ne propustite 3. PromoDays sajam promotivnih proizvoda

Podatak da 72 % klijenata vjeruje da je kvalitetan promotivni proizvod izravno povezan s ugledom tvrtke najbolja je pozivnica da dođete na sajam PromoDays,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...